Sylvia blogt: Protesteren tegen het klimaatbeleid. Waarom de scholieren gelijk hebben…

Sylvia blogt: Protesteren tegen het klimaatbeleid. Waarom de scholieren gelijk hebben…

‘Laat ze naar school gaan!’

‘Lekker makkelijk, protesteren onder schooltijd!’

‘Wat een onzin, we hebben helemaal geen klimaatverandering!’

En de “mooiste”: 'Het heeft toch geen nut.'

Zomaar een greep uit de, letterlijk, honderden reacties op Facebook bij alle berichten over scholieren die gisteren op het Malieveld in Den Haag bijeenkwamen om te protesteren tegen ons klimaatbeleid.

Lang leve(n) deze scholieren

En wat ben ik dan blij met diezelfde scholieren. Die niet luisteren naar dit soort opmerkingen van ‘volwassenen’ die het zogenaamd beter weten. ‘Zogenaamd’ omdat ze hiermee duidelijk bewijzen het bepaald niét beter te weten.

Lang leve deze scholieren die in actie komen voor een doel waar ze in geloven. Die opstaan van de bank en zich laten horen. Scholieren die zich, in tegenstelling tot al die ‘kapiteins aan de wal’, wél druk maken. Over de natuur, over de zee, de vogels, het milieu, de bossen én de generaties na hen.

In tegenstelling tot ‘volwassenen’ die zeggen:

‘Laat ze naar school gaan!’ Wat is nu een betere leerschool dan dit soort uitdagingen? Onder woorden brengen en motiveren waarom jij je wél druk maakt. Blijven staan voor je mening, ook als mensen die twee, of drie, keer zo oud zijn als jij verkondigen dat het geen nut heeft en dat je gek bent. Verantwoordelijkheid pakken, ook als het je niet gevraagd wordt.

‘Laat ze spijbelen in het weekend’. Really? Ik wil de kost niet geven aan al die werknemers die het vertikken om aan bijscholing/cursussen deel te nemen als het ‘in hun eigen tijd’ is. Iets met een pot en een ketel.

‘We hebben helemaal geen klimaatverandering’. Tegen jullie kan ik alleen maar zeggen: Neem heel snel plaats in een schoolbank en laat je bijscholen.

‘Het heeft toch geen nut’. Sommige mensen hebben het naar elkaar wijzen serieus tot kunst verheven. Verantwoordelijkheid afschuiven, ik ken mensen die erop kunnen promoveren. Het zijn mensen waar de moed je van in de schoenen zakt.

Echt, met zo’n instelling komen we er wel. Nót …

Gelukkig is een aantal leerlingen beter en fanatieker dan ik en leggen zij wel onvermoeibaar uit waarom het wél nut heeft. Wat ik daar zelf nog aan toe wil voegen: Als iedereen zo dacht als jullie (de volwassenen), was deze planeet een nog veel triestere bedoening dan nu al het geval is. Het is het makkelijkste, en lafste, excuus om niks te hoeven doen, om niet in actie te hoeven komen.

‘Wat anderen doen is erger dus ik steek mijn kop in het zand, doe niks en leef gewoon verder zoals altijd’. Echt, met zo’n instelling komen we er wel. Nót …

Gelukkig zijn deze scholieren er die zorgen voor verandering, voor verbetering. Niet ineens nee, en misschien ook wel niet meer in ons leven. Maar het komt wél. En zelfs al lukt het hen nog niet, ze maken het in ieder geval niet erger. En dat kunnen al die volwassenen met hun flutsmoezen, niet bereid tot enige inspanning, niet zeggen.

Want we kunnen veel zeggen over ‘de jeugd van tegenwoordig’, zelf heb ik ook een ernstige allergie voor de vele ‘prinsjes en prinsesjes’, maar deze scholieren? Die verdienen een dikke vette pluim en een positieve aantekening in hun rapport. Voor betrokkenheid bij de maatschappij, voor actief en kritisch deelnemen aan een maatschappelijke discussie.

Ik ken heel wat volwassenen die hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Ja, natuurlijk heb ook ik dit artikel in Trouw gelezen dat jongeren hard roepen maar niet bereid lijken om zelf actief veel te doen voor het klimaat. Denk aan minder vlees eten, korter douchen en minder vliegen. Maar mensen: bewustzijn is de eerste stap. Als je iets niet weet, kun je er niets aan doen. Zodra je iets weet, kun je ermee aan de slag.

En daar komen dan toch die volwassenen weer in beeld. Die hebben namelijk een voorbeeldfunctie, want goed voorbeeld doet goed volgen. Dus praat met elkaar, kijk naar het journaal, kijk naar documentaires, bijvoorbeeld ‘Chasing Coral’op Netflix.

Deze actie staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een grotere beweging en hij heeft impact. De golf gaat alleen maar groter worden. En dát is wat we voor ogen moeten houden. Hou op deze jonge mensen belachelijk te maken, hou op met jezelf overal makkelijk vanaf te maken.

Dus, dames-en-heren-politici, anonieme facebookherrieschoppers en andere klimaat-ontkenners, onthoud twee dingen:

1) Activisten en visionairs worden altijd belachelijk gemaakt en extreem gevonden, tot de tijd uitwijst dat ze gelijk hebben.

2) Alle individuele acties zijn inderdaad een druppel op een gloeiende plaat, maar sámen? Samen zijn ze onverslaanbaar. De nieuwe generatie is opgestaan.

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl