• Lifestyle

Sylvia blogt: "Please meisjes, doe het niet, naaktfoto’s van jezelf..."

Sylvia blogt: "Please meisjes, doe het niet, naaktfoto’s van jezelf..."

Gisteren waren we samen onderweg en waar bij mij altijd Spotify of NPO2 staat, is dat bij mijn, aan nieuws verslaafde, Lief standaard NPO1. Ik haak daar meestal al snel af door de saaie manier van presenteren.

Gisteren niet. Ook toen luisterde ik eigenlijk maar met een half oor, maar dat halve oor ving ergens de volgende zin op: “2.000 jonge mannen die onderling 30.000 (!) naaktfoto’s van vrouwen uitwisselen. In de leeftijd variërend van 13 tot ergens in de 30."

Ineens had het gesprek mijn volle aandacht. Sprakeloos was ik. Verbijsterd zelfs. Want ook al word je elke dag wakker met het ene rottige bericht na het andere ( zodanig dat het je soms nauwelijks meer raakt), dit is iets waar ik met mijn verstand niet bij kan.

Nooit voor hen bedoeld

Naaktfoto's en -video's van minimaal 400 Nederlandse meisjes worden op internet gedeeld in een besloten netwerk. Deze zogenaamde ‘clouddienst’ zit in Nieuw-Zeeland en is alleen toegankelijk op uitnodiging. Één van de ‘toelatingseisen’ is dat je zelf ‘materiaal’ moet toevoegen.

Als je het nog niet gelezen hebt, dit is het complete nieuwsbericht

Wraakporno dus. Meisjes die ooit, in een verliefde bui, foto’s van zichzelf maakten, of lieten maken, door het object van hun affectie. Met blote borsten, of helemaal naakt. Dat doet er verder ook niet zo toe. Feit is dat het nooit de bedoeling is geweest dat ook maar één van die foto’s in de openbaarheid zou komen. Dat wildvreemde ogen kijken naar jouw beelden die niet voor hen zijn bedoeld. En dat gebeurt nu wel.

Met naam, toenaam en social media-accounts

En om de ellende compleet te maken, staan ze met naam en toenaam vermeld, inclusief woonplaats én inclusief link naar hun diverse profielen op sociale media als Facebook en Instagram.

Die mannen wisselen foto’s uit alsof ze aan het kwartetten zijn, en je kunt zelfs een aanvraag indienen om een bepaald meisje te laten hacken om op die manier te proberen aan meer naaktfoto’s van haar te komen.

2.000 jonge mannen. 2.000 zieke geesten. Het is tegenwoordig bijna dagelijkse kost, en elke keer denk ik ‘Wat beziélt die lui? Hoe ziek ben je dan?’ Zijn ze allemaal mishandeld als klein jochie? Hebben ze geen rooie driewieler gekregen? Heel eerlijk? Dat interesseert me niet eens meer.

Vanuit het oog van een psycholoog is dat soort dingen natuurlijk wel belangrijk. Die vindt misschien wel dat zo’n jongen op z’n minst begrip verdient, en op z’n best vrijwaring van straf, omdat hij zo zielig is en een rotjeugd gehad heeft.

Vanuit míjn oogpunt is het een akelige en gewetenloze kl**thommel die met naam en toenaam bekend gemaakt moet worden. Opdat iedereen tegen hem beschermd kan worden in plaats van andersom.

Ik ken amper mensen zónder rugzak. Ik had ook geen rooie driewieler en mijn jeugd beveel ik niemand aan. Is dat kak? Ja, best wel. Is het een excuus om je als uitschot te gedragen en dan ook maar misbruik te maken van anderen? Niet eens misschien.

IQ van een steurgarnaal

Lief en ik hebben het er nog lang over gehad. Ook hij zei ‘Wat dénken ze nou?’ Waarop ik antwoordde: ‘Waarschijnlijk niet zoveel. Ik denk dat het een stel sukkels is met het IQ van een steurgarnaal dat hier helemaal niet zo veel kwaad in ziet.

Die denken dat het wel grappig is, en onderling domme grappen maken is toch gewoon leuk, en meisjes rapportcijfers geven op basis van hun uiterlijk, daar is toch niks mis mee?’ En áls ze straks eventueel voor de rechter komen dan zeggen ze dat ze het toch niet zo kwaad hadden bedoeld en zeggen ze sorry en is het klaar.

Het kwaad is geschied

Ja, voor hén wel. Maar niet voor de jonge vrouwen die het slachtoffer zijn. Voor hen is het kwaad al geschied. De meesten van hen weten niet eens dat ze in deze ‘databank’ staan, laat staan dat ze een idee hebben hoeveel vieze mannetjes hun foto’s hebben bekeken…

En op die manier kan het zomaar gebeuren dat er over een paar jaar, uit het niets, naaktfoto’s van die vrouwen opduiken. Vrouwen die inmiddels moeder zijn en een volwassen leven hebben opgebouwd. En dan verschijnen die foto’s online, bijvoorbeeld omdat een recruiter ze Googelt. En wie helpt hen dan?

Het kán toch gewoon niet zo zijn dat mensen dit soort dingen zo makkelijk kunnen doen. Een jongen die gewoon nog op de middelbare school zit, is aangesloten bij dit netwerk!

Dat de politie mensen te weinig heeft, geloof ik allemaal wel. Ik geloof echter ook dat heel veel thuis begint, én kan eindigen. Net zoals ik het heel belangrijk vind dat ouders met hun kinderen praten over #MeToo, vind ik dat dat ook hierover moet.

Laat écht, écht geen naaktfoto's van jezelf maken

Leer jongens dat dit soort gedrag écht niet kan. Dat ze zich bij alles moeten afvragen ‘Hoe zou ik het vinden als iemand dit bij mijn zusje/nichtje/vriendin doet?’ Grote kans dat het antwoord is ‘Niet zo tof’.

En, leer meisjes dat ze echt, écht, geen naaktfoto’s van zichzelf moeten (laten) maken. Leer haar dat élke jongen die aandringt op dat soort dingen, haar domweg niet waard is. Dat ze speciaal is en uniek, en dat een jongen die van haar houdt, haar ook respecteert.

Misschien is het naïef, maar ik geloof dat we daarmee heel veel groot leed kunnen helpen voorkomen.

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl