• Lifestyle

Sylvia blogt: “Maar Syl, iederéén is toch weleens somber?”

Sylvia blogt: “Maar Syl, iederéén is toch weleens somber?”

"Ja, dat klopt. Want inderdaad: Veel mensen zijn een poos somber, en ook hebben veel mensen te kampen met een burn-out.

Ik weet niet hoe vaak de vraag al aan me is gesteld. Regelmatig in ieder geval. En meestal vind ik het prima, want ik merk dat mensen het echt proberen te begrijpen. Meestal nemen ze zichzelf, of iemand in hun omgeving, daarbij als voorbeeld en hoor je opmerkingen als ‘Ja, ik heb dat in het voorjaar ook vaak’, of ‘Ja, mijn zus zit ook thuis met een burn-out’.

Verschil tussen willen en kunnen

Alleen, een depressie en een burn-out zijn twee heel verschillende dingen. Als je het simpel wilt uitleggen: Bij een depressie gaat het over ‘willen’, bij een burn-out over ‘kunnen’. Iemand met een burn-out wil best graag werken en de auto wassen, maar denkt dat hij het niet meer kan, dat niets meer lukt.

Bij iemand met een depressie, gaat het over ‘zin’…. Ik weet best dat ik alles kan; werken, boodschappen doen, koken, sporten. Ik heb er alleen geen zin in. In wil niks. Ik wil alleen maar thuis zijn. Nergens heen, niemand zien.

Voor iedereen anders

Hoe je daarmee omgaat, dat is voor iedereen anders. Ook al weet ik dat het me alleen maar meer energie kost, toch kies ik ervoor om veel te blijven doen. Zoveel mogelijk het normale leven blijven leiden.

Want ik ben bang dat als ik dat niet doe, dat ik dan doorsla naar de verkeerde kant, dat het mormel dat depressie heet, me alleen maar verder naar beneden trekt tot ik écht niet meer zie waarom ik nog zou willen opstaan. En dat is precies de kant waar ik heel hard weg probeer te blijven.

Zwarte hond

Een lieve vriendin herinnerde me aan de ‘Zwarte Hond’. Een heel bekende video die, vind ik, goed laat zien, wat depressie met je doet. Bekijk 'm hier:

NB: Ik ben stapelgek op dieren. Dat er een hond is gekozen als personificatie van een depressie, snap ik dus echt niet. Persoonlijk had ik voor ‘Gollum’ gekozen, uit Lord of the Rings, maar hé, wie ben ik…

Sylvia blogt: “Maar Syl, iederéén is toch weleens somber?”

Het is inmiddels vrijdagmiddag. Mijn lieve rooie kater ligt achter me te tukken. De zon schijnt, en het weekend ligt voor me. Ik heb een lekkere verse koffie en niet één, maar twéé chocolaatjes van Koek & Chocolade. Ik kijk heel bewust naar de goede dingen. O, had ik al gezegd dat ik pioenrozen heb gekocht? ?"

Sylvia blogt: “Maar Syl, iederéén is toch weleens somber?”

Wil je Sylvia's vorige blog lezen, waarin ze uitgebreid vertelt over deze terugval? Klik dan hier.

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl