• Lifestyle

Sylvia blogt: "Ik had er nog zó aan gedacht…"

Sylvia blogt: "Ik had er nog zó aan gedacht…"

Een aantal weken van tevoren begon ik ‘ns te tellen. Nog negen te gaan. Oké, dan heb ik nog even. Vijf weken van tevoren: ‘Nu moet ik er langzaam wel eens naar gaan kijken’. Eergisteren: ‘Sjips, helemaal vergeten!’.

Mijn 100e blog voor Nouveau… is al geweest. Vorige week was nummer honderd-en-een. Lekker dan… Ik had namelijk het plan opgevat om in mijn 100e blog mijn persoonlijke top 10 met je te delen.

Alleen lees je nu nummer 102. Maar, ik ben de beroerdste niet, dus hieronder vind je mijn eigen top 15. Vijftien omdat ik oneven mooier vind dan even, én, eerlijk is eerlijk, omdat ik blijkbaar niet zo heel goed ben in het, in ieder geval onder schrijvers, welbekende “kill your darlings”. Hoort eigenlijk in iets andere context, maar hé, kniesoor die daar op let.

Dus, in volledig willekeurige volgorde, hieronder mijn eigen top 15:

1.  Bullyen, kunnen we er álsjeblieft mee ophouden? 

Saskia Noort is er vorige week zelfs door van Twitter gegaan. Ik vind het belachelijk dat ze die keuze heeft moeten maken.

2. #MeToo

Het is, helaas, nog steeds een actueel item, en we moeten met ons allen doen wat we kunnen om het te stoppen.

3. Kamperen? Al krijg ik geld toe…

Gewoon omdat ik er zoveel leuke diverse reacties op heb gehad en ik er nog steeds door Jan & Alleman aan wordt herinnerd.

4. Ik wil niet dat mijn ouders bij mij in huis komen wonen

Iemand zei van de week ‘Ik heb hun luiers verschoond, ik mag toch hopen dat ze straks ook voor mij zorgen’. Nou mevrouw, ik vind dat niet zo vanzelfsprekend.

5. Een geldlening kostte me een dierbare vriendschap 

Wat mij toen vooral opviel, was dat er ook zo veel mannen reageerden, en onlangs heeft de Belgische Flair me hier nog over geïnterviewd. Schijnbaar is het toch iets van alle tijden.

6. Mijn meisje heeft diabetes

Woensdag 14 november was het Wereld Diabetes Dag. Lieke is een bikkel en doet het super goed, maar er is nog een lange weg te gaan voor mensen met ‘type 1’.

7. ‘Bemoei je met jezelf trut!’ 

Ik vergeet die dag echt nooit meer. Kan ook moeilijk omdat ik er nog vaak kom. En het ook nog steeds zie gebeuren.

8. Ik geef het toe: Ik ben een taalpurist.

Deze blog was veel langer, maar dat mocht niet van Nouveau’s Merijn die de baas is over ‘online’ ? Zó jammer want er zaten nog een paar hele leuke bij. Die heb ik toen in de introtekst gepropt:

“Ik besef mij dat ik mij onterecht irriteer aan deze oncorrecte zin en dat ik na aanleiding hiervan natuurlijk zo ie zo weer allerlei commentaar krijg over dat taal een levend ding is enzo. Maar ik blijf ten aller tijden trouw aan de dingen die ik toendertijd op school heb geleerd en ga het niet overnieuw doen. Ofzo. “

9. Roken? Dat doe je maar thuis 

Minister Blokhuis heeft zichzelf tot nationale scheldobject getransformeerd met zijn voorstel om roken, alcohol en overgewicht vanuit de overheid gaan reguleren. Ik beperk me nog even tot roken ?

10. Ik gebruik botox. Dus, en nu? 

Het geneuzel van bekende mensen dat ze niks hebben laten doen, terwijl duidelijk is dat ze dat wel hebben gedaan. En dat maakt ook niks uit, maar hou toch op met ontkennen. Je maakt het alleen maar groter dan het is terwijl het gewoon bij het onderhoud hoort. We gaan toch ook naar de kapper en de nagelstyliste…

11. Ik heb geen contact meer met mijn vader

Mensen zijn altijd heel snel met opmerkingen als ‘bloed is dikker dan water’. Nou, nee dus. Het is jammer dat dit in Nederland 99 van de 100 keer verkeerd gebruikt wordt. Het volledige spreekwoord is 'The blood of the covenant is thicker than the water of the womb' en betekent precies het tegenovergestelde: De verbinding met mensen die je zelf kiest kan sterker zijn dan die met wie je een bloedband deelt. En dat klopt dus precies, in ieder geval voor mij.

In mijn top 15 omdat ook hier zoveel mensen reageerden met ‘herkenbaar’. En hoe jammer dat ook is, het maakt dat ik denk dat we er soms best opener over kunnen zijn en niet per se de schone schijn op moeten willen houden.

12. Shoppen bij Primark, kap daarmee.

Merken die 10 keer per jaar met een nieuwe collectie komen, hebben niet echt het beste voor met onze planeet. En heb je echt 10 keer per jaar nieuwe kleding nodig? Iets om over na te denken.

13. Vul dat vermaledijde donorcodicil in

Of je nu wel of geen donor wilt zijn, leg je keuze vast. Deze discussie speelt nog steeds dus vandaar ook in deze top 15.

14. Elke vrouw heeft recht op vrije keuze, ook als het over abortus gaat

De meest heftige reacties kreeg ik op deze blog. Verdient dus wel een plekje alhoewel niet om die reden.

15) Mijn ‘coming out’ over leven met een depressie 

Zoveel meer mensen dan je weet kampen hiermee, ook die waarvan je denkt dat ze het helemaal voor elkaar hebben.

16) Laat.Je.Kind.Inenten. <- deze link: En als je mij niet gelooft, lees dan deze (briljante) column van Berthold Gunster van #Omdenken

Nou, dit was ‘m dan… Mis je blogs? Vind je andere beter? Ik hoor het graag van je. Fijn weekend!

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl