Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Kom maar door met dat complete rookverbod!

Wat mensen thuis doen, moeten ze zelf weten, vindt Nouveau-columnist Sylvia. Maar het rookverbod uitbreiden in de openbare ruimte? Graag, zelfs! Natuurlijk realiseer ik me dat ik met dit standpunt een emmer bagger over me heen ga krijgen. Want als ‘de cijfers’ niet liegen, is ongeveer 20% van de ...

Sylvia Schaffrath

Wat mensen thuis doen, moeten ze zelf weten, vindt Nouveau-columnist Sylvia. Maar het rookverbod uitbreiden in de openbare ruimte? Graag, zelfs! 

Natuurlijk realiseer ik me dat ik met dit standpunt een emmer bagger over me heen ga krijgen. Want als ‘de cijfers’ niet liegen, is ongeveer 20% van de lezers het hierover niet met me eens. Een ruime minderheid dus ?

Het zit namelijk zo: ik ben voor een uitgebreid rookverbod. Niet alleen binnen, in restaurants, maar ook op terrassen en in speeltuinen et cetera

We gaan weer naar buiten

Hoe ik hier zo op kom? Door het mooie weer van de afgelopen weken, waardoor we met z’n allen weer naar buiten gaan. Genieten van de zon, een portie vitamine D meepikken, en natuurlijk heerlijk op een terras zitten met een hapje en een drankje. En ja, dat doen alle mensen. Rokers én niet-rokers. Daarbij valt het me regelmatig op dat ik een flink aantal niet-rokers geïrriteerd zie kijken naar een roker die niet in de gaten heeft (of niet wil hebben, dat kan ook natuurlijk) dat andere mensen zich grijs ergeren aan de stank.

Wat iemand in zijn eigen huis / tuin doet, moet ‘ie lekker zelf weten, en zelfs dat is super vervelend wanneer je als niet-roker omgeven wordt door nicotine-odeur, maar zodra het daarbuiten is, gewoon níet. 

Wat daar ook bij hoort: sportvelden, dus voetbal, golf, hockey, atletiek et cetera. Daar lopen veel jonge mensen rond en die ademen al die schadelijke stoffen in. Bovendien wekt het tóch de indruk dat roken helemaal niet zo erg is. Want ‘zien roken, doet roken’.

Rokers willen zelf ook niet in de stank zitten

Heb je al eens goed gekeken naar rokende mensen? Moet je voor de aardigheid eens doen. Ze zitten namelijk allemaal met hun sigaret naar beneden of opzij. Als ze ‘inhaleren’, gaan vaak de ogen dicht en blazen ze de rook diagonaal omhoog de lucht in.

Oftewel: ze willen zélf geen last hebben van die rook (!) Beetje jammer alleen dat het sigaretten-aroma daarmee een ander z’n kant op wordt geblazen. Meestal die van een niet-roker.

Gelukkig steeds vaker een rookverbod

Het zal je niet verbazen dat ik het een prima initiatief vind dat er in Almere een compleet rookvrij appartementencomplex is gebouwd. Niet alleen mag er in de woningen niet gerookt worden, ook op de balkons en op de parkeerplaats is het verboden.

Zelf ben ik lid van een golfclub waar ook een rookverbod is. Niet alleen in het clubhuis, ook op het terras én door de baan mag er niet gerookt worden. Zó fijn.

Stop met appels en peren vergelijken

Heel vaak wordt er een vergelijk gemaakt met alcohol. Maar alcohol en nicotine, dat is appels met peren vergelijken. Als ik een glas wijn drink, is dat niet schadelijk voor een ander zijn gezondheid en bovendien stinkt het geen uur in de wind. Daarnaast is het ook nog eens zo dat openbaar dronkenschap hartstikke strafbaar is, daar zijn wetten voor. Met een glas wijn verpest je niet een ander zijn eten, laat je niemand in de stank zitten én vooral niet meeroken.

70 kankerverwekkende stoffen

Lieve, beste rokers, anderen hebben wél last van jullie. En niet alleen door die ranzige stank die alles overheerst. Er zitten meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook. Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30%!  

Me dunkt dat niet-rokers het recht hebben om daar niet onnodig aan blootgesteld te worden. Dat maakt de vieze stank bijna onbenullig. Met de nadruk op bijna. Want het is en blijft gewoon ranzig.

Dus ja, ik hoop heel hard dat er een wet komt die roken op terrassen verbiedt. En aan het eeuwige ‘argument’ dat dat het faillissement voor de horeca betekent: Die opmerking is jaren geleden al een domme drogreden gebleken. De grote meerderheid, die ongeveer 80% niet-rokers, zorgen samen voor een prima omzet voor de horeca.