"Ja, ik wil. Koningin worden.”

"Ja, ik wil. Koningin worden.”

Grapje! Als er één leven is dat ik nooit heb geambieerd, is dat wel een leven als lid van het koninklijk huis. Zodra je één teen buiten de deur steekt, liggen mensen op de loer, letten ze op je én hebben ze een mening over je. 

Als je daarin geboren wordt, moet je het er maar mee doen, dan valt er niks te kiezen want jouw wieg stond daar. Maar als aangetrouwd lid, heb je wel een keuze. En dat bewijst maar weer eens dat liefde héle rare dingen doet met je verstand, want je moet wel ongelooflijk verliefd zijn om je privacy zó ingrijpend op te geven. 

Voorpaginanieuws

Een keer geen make-up en de koppen vliegen je om de oren: ‘Máxima ziek!’ Een operatie aan je kleine teen is voorpaginanieuws, en als je in het ziekenhuis ligt om een baby op de wereld te zetten, wil die hele wereld daar alles van weten. En dat valt nog mee, vergeleken bij de verdrietige dingen. Want de wereld kijkt, en oordeelt, ook wanneer je vader een omstreden figuur is en hij daardoor niet bij je bruiloft mag zijn, en wanneer je jongere zusje het leven zo moeilijk vindt dat ze zelfmoord pleegt. Het is een geluk bij een ongeluk dat onze koningin zo waanzinnig populair is, want we genieten niet alleen mee, we huilen ook mee. We proberen haar te laten voelen dat we met haar meeleven, in goede én slechte tijden. 

'Maximale Máxima-fan'

Afgelopen week stond ik als één van de ‘maximale Máxima-fans’ in FLAIR

Wat me dan zo aanspreekt in onze koningin? Dat is niet zo moeilijk. Wat ik in haar bewonder, en wat voor mij blijk geeft van een sterk karakter, is hoe ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden in deze unieke functie. Tot 2001 was ze serieus carrière aan het maken. Tegenwoordig heeft ze een hele rits aan (ere)functies, maar persoonlijk vind ik haar inspanningen voor 'inclusieve financiering voor ontwikkeling' nog het mooist. Daarmee laat ze zien hoe belangrijk het is dat de positie van vrouwen wereldwijd wordt verbeterd. 

Ze is een rolmodel. Ja, ze is de echtgenote van onze koning, en haar voornaamste functie is hem te ondersteunen bij zijn taken, maar ze is vooral ook her own woman. Dat zij zich, als moeder van drie dochters, juist zo inzet voor vrouwen, voor hun onafhankelijkheid, maakt dat ik alleen maar trots kan zijn op deze powervrouw. 

Ga er maar aan staan: ’s morgens ben je bij de opening van een speciaal evenement, ’s middags werkoverleg, ‘s avonds een diner voor het Corps Diplomatique (hallo 3de keer omkleden! Hallo visagiste en hallo kapper! Allemaal dingen waar Alexander zich niet druk om hoeft te maken ;) ), vervolgens rol je om 1 uur ’s nachts je bed in en ’s morgens om 7 uur hang je de slingers op voor je jongste die haar verjaardag viert.

Werkende moeder

Als er één vrouw is die de struggles van ‘de werkende moeder’ begrijpt, is zij het wel. Maar wat het allemaal tóch anders maakt, is het feit dat ze koningin is. Online bullies (99 van de 100 keer ‘volwassenen’) die online negatieve opmerkingen plaatsen aan het adres van Máxima zelf, maar ook over haar dochters waar ze dan niet op kan reageren… Soms doe ik dat dan voor haar. En gelukkig ben ik niet de enige die dat doet. Het is super om te zien dat steeds meer mensen opstaan tegen dit soort gedrag, tegen ‘shaming’ in welke vorm dan ook. 

Máxima lijkt één van de beroemdste uitspraken van Michelle Obama tot haar lijfspreuk gemaakt te hebben: “When they go low, we go high.”

Dus ja, ik ben fan van deze vrouw. Haar stijl, qua kleding, sieraden en hoofddeksels, maar zéker ook haar stijl in doen en laten, spreken me enorm aan. Dat ik samen met nog twee vrouwen ‘officieel’ tot ‘superfan’ benoemd ben door FLAIR vind ik dus ook hartstikke leuk. 

Blijft dé vraag natuurlijk: wát draagt Máxima morgen? Ik hoop een wow-outfit met roze/oranje/rood. Een beetje omdat ik dat zelf droeg tijdens de fotoshoot voor FLAIR, maar vooral omdat ik onze koningin in die kleuren altijd zo vind stralen. 

"Ja, ik wil. Koningin worden.”

Heel veel plezier morgen op jouw Koningsdag! Enne: ben jij ook fan? Kopieer jij haar stijl ook weleens? Post je foto hier dan vooral onder! 

Lieve groet,Sylvia 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl