• Lifestyle

#Heldinnen … Welke ken jij?

#Heldinnen … Welke ken jij?

Sylvia (rechts) met Marye.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag speciaal voor ‘de vrouw’. Het heeft even geduurd voordat ik deze dag ben gaan waarderen, want ik ben niet zo van de ‘vrouwenclubjes’ en activiteiten speciaal voor vrouwen.

Kennismakingen en vriendschappen met een aantal topvrouwen hebben ervoor gezorgd dat ik Internationale Vrouwendag tegenwoordig een leuke dag vind. Meer nog dan dat: Ik vind het een bijzondere dag die nódig is. Bovendien hebben ze dit jaar een heel mooi thema: #Heldinnen.

Wat wel direct een vraag opriep, want wat ís eigenlijk een held? Na een rondje Google vertaal ik het als 'iemand die, ondanks angst, boven zichzelf uit kan stijgen'. Daar ken ik er wel een paar van:

Michelle Obama

Lees haar boek Becoming! (Op 17 april ga ik haar ontmoeten in de Ziggo Dome, lucky me!)

Dian Fossey

Wie heeft er niet gehuild bij Gorilla’s in the mist? Zij is al zo lang ik me kan herinneren mijn heldin, haar boeken staan al ruim 30 jaar in mijn kast.

Mabel Wisse Smit

In Nederland zijn we angstaanjagend goed in het online afmaken van mensen. Prinses Mabel is iemand die daarover mee kan praten. Terwijl je toch alleen maar bewondering kunt hebben voor de manier waarop ze het leven is aangegaan na het verlies van haar man, prins Friso. Hoe ze voor hun dochters zorgt, én hoe ze stilletjes een activiste is geworden. Want dat is ze, met als hoogtepunt Girls, not Brides waar ze strijdt tegen kindhuwelijken.

Gabrielle Bonheur Chanel, oftewel Coco Chanel

Ja, heus. Ze is niet alleen maar die vrouw van de mooie designertassen. Aan haar hebben we te danken dat we ons niet meer in akelige korsetten en lelijke taartjurken hoeven te hijsen. Coco was de eerste vrouw die kwam met mooie én comfortabele kleding. Ze waagde het bovendien om een broek te dragen tijdens het paardrijden! Het was een schande. Aldus de puriteinen.

Bibian Mentel

En als er in Nederland één bekende heldin is, is dat toch Bibian Mentel… Woensdag 6 maart is ze nog geopereerd. Zoals haar man Edwin Spee op Facebook zei: “K*T KANKER”, en hij heeft gelijk. Een tumor, dit keer onderin haar rug. En wat doen Bibian en Edwin? Die richten de Mentelity Foundation. Bibi is een HELDIN.

Maar lang niet iedereen leeft zo’n groots en meeslepend leven. Verreweg de meesten van ons zijn doodgewoon, ook al horen we dat niet graag ? Alleen, wat maakt iemand dan een heldin? Tsja, goeie vraag. De makkelijke antwoorden:

Geen genoegen nemen met ‘second best’.

Je dromen achterna durven gaan, leven voor je passie.

Artsen (vrouwen in dit geval dus) die in Afrika andere vrouwen helpen.

De vrouwen van Orange Babies… Ik kan er tientallen bedenken.

Heldinnen uit mijn eigen omgeving

Ook in mijn eigen omgeving ken ik een paar heldinnen: Martine, Marye, Kirsty, Daniëlle, Isa en Mirre. Kanjers van vrouwen. Hun verhaal ga ik hier niet delen, simpelweg omdat dat niet aan mij is, maar het zijn heldinnen, stuk voor stuk.

En zo zijn er nog veel meer heldinnen. Ze zijn er in alle vormen. Groot, klein, jong, oud. Want een held ben je ook omdat je overeind blijft wanneer het leven je heel hard neerslaat. Harder dan je ooit had kunnen denken.

Als je er bent voor je medemens of een dier die jou nodig heeft. Als je iets doet voor een ander zonder iets terug te verwachten. En ja, dat kan zo klein zijn als een kopje thee met iemand drinken. Want voor die ander kun jij die dag net het verschil maken, je kunt een sprankje hoop gegeven hebben, een glimlach op een gezicht getoverd.

Kleine heldendaden zijn net zo mooi als grote heldendaden. Zelfs als je niet eens weet dat je zo'n daad verricht hebt. Misschien wel dan júist.

Ik sluit daarom af met een quote van de fantastische Jane Goodall, ook een heldin van mij: 'Alles wat je doet, heeft invloed. Jij moet beslissen wat voor soort invloed je wilt hebben.'

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl