Heb jij dat ook als je WhatsApp-berichten en Facebook-commentaren leest? 

Heb jij dat ook als je WhatsApp-berichten en Facebook-commentaren leest? 

Je krijgt een WhatsApp van je nichtje of je zoon, of je leest 147 commentaren op Facebook onder een onderwerp over een landelijk vuurwerkverbod en ineens denk je: ‘Wat staat dáár nou?’ Ik heb dat wel, met enige regelmaat zelfs. En natuurlijk ligt dat aan mij, dat snap ik. Op elke cursus leren we tenslotte dat hetgeen waar we kritiek op hebben alleen maar iets over onszelf zegt. Ik heb mijn boetekleed al aan, maar tóch… 

Ik hou ook van jouwEhh...van mijn wat? Mijn kat? Mijn Lief? O, wacht! Je bedoelt dat je gewoon van míj houdt. Laat die ‘W’ dan lekker weg. Scheelt een boel verwarring. 

Op de voet gevolgd door: 

Wat is er gebeurt?Dat is met een D. Echt, neem het aan van deze vrouw van middelbare leeftijd. En als je twijfelt: vervang het werkwoord dan door ‘lopen’. Als je er geen ‘loopt’ kunt plaatsen, is het dus niét met een t.  Werkt altijd. Zie, ik ben heus de beroerdste niet, ik help gewoon. 

Om vervolgens bijna een wegtrekker te krijgen als ik in een app-groep van volwassen vrouwen lees: 

Zij is langer dan mij! Nee lieverd, zij is langer dan ik. 

En zomaar her en der gezien:

Ik ga na me moederNee, ik ga naar mijn moeder. Ik snap dat het meer letters zijn en dat het reuze-vermoeiend is om die vier letters extra te tikken, maar kom op, doe een beetje je best. Al is het maar om te voorkomen dat je in je zakelijke correspondentie ooit ook dit soort domme dingen tikt.  

Eentje die je op kantoor ook nog wel eens tegen gaat komen: Ten allen tijden  – ten allen tijde – te alle tijdeVerbeter de oudjes gerust, het is ‘te allen tijde’. Kunnen ze ook niet meer klagen over de jeugd van tegenwoordig ;) 

Hun gaan vanavond bankhangenHelaas, het is wel hún bank, maar zíj gaan er vanavond op hangen. 

Omdat en doordatJa, sorry, maar we hebben het hier echt over twee verschillende dingen. ‘Om’ is een reden, ‘door’ is een oorzaak.  Door = Oor. Goed ezelsbruggetje toch?

Ik snap dat je studiekeuze lastig is, maar: Je máákt een keuze en néémt een besluit.  

O, en die draadloze bluetooth koptelefoon? Die kost niet duur. Hij kóst veel en hij ís duur ;) 

En of je nu uit Limburg komt of niet: ‘Hij heeft zich een huis gekocht’ is gewoon geen goed Nederlands. Ik woon al ruim 10 jaar in het mooiste stukje Nederland (Zuid-Limburgse Heuvelland) en er worden nu vast heel veel Limburgers boos, maar het klopt domweg niet. Écht niet. 

En ‘het koffer’ bestaat ook niet. Sorry, maar dat moet ik echt even kwijt. Soms heb ik dat. Mijn Lief zegt dan ‘pick your battles’ en hij schudt wel vaker van dat soort irritante oneliners uit zijn mouw (vaak van mij gejat trouwens) maar soms, alleen maar heel soms hoor, moet ik het toch met je delen. Omdat ik wil helpen. Dat is helemaal niet betweterig en bemoeiziek, maar juist belangstellend en ondersteunend. Vind ik.

Goed voornemen

Dit alles gezegd hebbende: Ik vind, gelukkig, niet alles even ernstig. Zo vind ik dat je over stijl mag twisten, en een tikfout moet kunnen. Bij een ander dan. Niet bij mezelf. En ik weet dat met de hoeveelheid woorden die ik per week tik, tikfouten onvermijdelijk zijn. Er zitten maar 24 uur in een dag hè, en Netflix wacht ook nog ;)  

Dus, omdat het jaar 2018 nog jong is, en je nog kunt beginnen met ‘goede voornemens’: Doe je best! En dat geldt ook voor de volwassenen onder ons :) 

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl