Dít is de remedie als je je verdrietig voelt...

Dít is de remedie als je je verdrietig voelt...

Depressies, PTSS, antidepressiva en psychologen... dit roemruchte rijtje speelt (helaas) een flinke rol in mijn leven. Als geen ander weet ik wat ik zoal ‘zou moeten doen’ om goed in mijn vel te zitten: wandelen, gezond eten, voldoende rust et cetera. Helemaal wanneer het niet goed met me gaat. Maar, surprise surprise: dat zijn nu net de periodes waarop al die dingen het eerste naar de achtergrond verdwijnen. In plaats daarvan blijf ik zoveel mogelijk thuis, leef ik op chocola en wijn en slapen lukt ook niet, want mijn hoofd maalt en maalt tot ik er gek van word.

Ondertussen ben ik bijna een jaar medicijnvrij, maar het is en blijft worstelen. De laatste maanden alleen maar meer. Ik kan er niet precies de vinger op leggen, vertellen wanneer het mis ging, maar het ligt er. Opnieuw. En ook al weet mijn hoofd dus prima wat ik allemaal moet doen en laten, het lukt het me gewoonweg niet.

En toch is er één ding dat áltijd helpt... dansen.

Dansen op een lekkere beat. Serieus, het is geen grap. Ik ben daarop gekomen door één van mijn meest geliefde series ooit: Grey’s Anatomy. Jawel, die met Meredith Grey en McDreamy.

Als je zelf ook fan bent, weet je dat er het nodige aan drama en verdriet voorbij komt. En juist op die momenten zet Meredith muziek op. Als je hart op breken staat, als je denkt dat je niet meer verder kunt, dan is er één wondermiddel: ‘dance it out’.

Natuurlijk is het in het begin akelig ongemakkelijk, want je wilt niet dansen. Je wilt op de bank liggen en met een fles wijn je verdriet verdrinken, maar al na een seconde of twintig merk je dat dit niet meer gaat.

Want je danst! De verklaring is heel eenvoudig: op het moment dat je gaat dansen, maakt je brein bijna direct endorfine aan. En endorfine, dat is ons gelukshormoon. Dus voel je je beroerd, verdrietig, gewoonweg blue? Sta op en...

Dít is de remedie als je je verdrietig voelt...
Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl