• Lifestyle

Bestaat er iets dat meer verbroedert dan de Nijmeegse Vierdaagse?

Bestaat er iets dat meer verbroedert dan de Nijmeegse Vierdaagse?

Volgens mij niet. En ik heb er echt een poosje over nagedacht. Hoe oranje ons land bij vlagen ook kleurt, hoe hard André Hazes ook door de luidsprekers schalt, bij voetbal, tennis en hockey heb je een vorm van rivaliteit. Een winnaar en verliezers.

Samen uit, samen thuis

Bij ‘De Nijmeegse', ook wel bekend als ‘The Walk of the World’, is dat anders. De Nijmeegse kent enkel winnaars. Mensen die het zwaar hebben, tussen hun oren of fysiek, krijgen letterlijk een hand, een steuntje in de rug. Hier zie je wat ‘samen uit, samen thuis’ betekent.

Gedragen door enthousiasme

Dit jaar, 2019, is het de 103e editie. Voor de gemiddelde deelnemer en/of bezoeker is een 103e editie geen bijzonder jaar. Voor mij is het dat wel want mijn Lief, en met hem ons hele team, is de nieuwe hoofdsponsor van het grootste wandelevenement ter wereld (!). Dat betekent keihard knallen, én een ongekend gevoel van trots. Voorheen kende ik de Nijmeegse enkel als publiek. Dan moedig je vrienden aan en vier je feest. Nu heb ik de achterkant leren kennen, en natuurlijk weet je dat het een hele operatie is. Je ziet de video’s en leest de ‘facts & figures’, maar die aantallen krijgen een heel andere betekenis als je er met je neus tussen staat. Aan het einde van de dag ben je zó moe, maar de volgende ochtend sta je te trappelen om weer naar de wedren te gaan. Je gaat op adrenaline en wordt gevoed door het enthousiasme van de mensen. 

Je moet erbij zijn

Al op zaterdag, drie dagen vóór het officiële startschot, voel je die speciale vibe. Het positivisme, het gevoel van ‘samen’, het is onbeschrijflijk. Ik heb met kippenvel op mijn armen, en tranen in mijn ogen gestaan, en toen moest het nog beginnen… 

Voor het goede doel

Mensen delen hun verhalen met je. In no-time bouw je een relatie op. Dat komt ook omdat veel mensen, bekend en onbekend, meelopen voor een goed doel. Zoals Jamai! Hij loopt voor de Stichting Overwinnaars.  Jamai is deze stichting zelf begonnen nadat hij in 2018 ziek werd. Stichting Overwinnaars zet zich in voor mensen wiens lichaam extra support nodig heeft om hun leven weer op de rails te krijgen. Jamai loopt samen met zijn zwager-slash-trainer-slash-sportbuddy en ze gaan direct voor de volle mep: vier keer 50 km! Als kers op de taart mocht Jamai gistermorgen om 4.00 uur ’s morgens, (of is dat gewoon ’s nachts? ;) ) het startschot geven.

Bestaat er iets dat meer verbroedert dan de Nijmeegse Vierdaagse?

Foto beschikbaar gesteld door fotojournalist Ger Loeffen

Het DNA van wandelaars

Paola Brinkman zei het treffend tegen me: ‘Er zit iets in het DNA van wandelaars dat gewoon klopt’. Ik kan niet anders dan me daarbij aansluiten. Als ik het zelf in één woord zou moeten zeggen, kies ik voor #saamhorigheid.

Maar, wel een kleine waarschuwing: het gerucht gaat dat je de Nijmeegse minimaal twéé keer moet lopen… De eerste keer onderga je ‘m, de tweede keer beleef je ‘m ;)Alle deelnemers, vrijwilligers, en iedereen die zijn beste voet voorzet: Superveel succes, plezier en tot op de ‘Via Gladiola’! PS: Als je niet meeloopt, maar de kans hebt om er vrijdag bij te zijn: vooral gaan, dit wil je meemaken!

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl