• Lifestyle

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Zoals veel mensen is Sylvia helemaal klaar met de kleine groep wappies die een veel grotere groep gevaccineerden in gijzeling houdt met feitenvrije argumenten.

Laat ik met een heel belangrijk onderscheid beginnen: er bestaat een groot verschil tussen wappie-weigeraars en mensen die om medische redenen geen vaccinatie mogen/kunnen krijgen. Ik heb het heel uitdrukkelijk niét over die laatste groep.

Maar personen die ‘weigeren om het weigeren’?  Príma als er voor jullie andere regels komen. Want dankzij jullie raken we straks anders allemáál opnieuw ‘onze vrijheid kwijt’.

In België zijn mondkapjes vanaf aanstaande vrijdag alweer verplicht in publiek toegankelijke ruimtes als winkels en overheidsgebouwen, en vanaf 1 november moet je daar ook in de sportschool je coronapas kunnen laten zien.

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Bijna twee jaar geleden, in februari 2020, kwamen Lief en ik na een lange vakantie terug in Nederland. Covid begon toen steeds duidelijker zijn lelijke vormen aan te nemen, werd steeds meer zichtbaar, tastbaar. Maar ik had in mijn gekste dromen niet kunnen bedenken dat de wereld er een paar maanden later zo ontzettend anders uit zou zien. En ik droom echt heel bizarre dromen, dus dat zegt wel wat.

Van sneltest naar vaccinatie

Ondertussen zijn we anderhalf, bijna twee (!) jaar verder, en ‘life as we knew it’, is nog steeds niet terug. Na een stuk of twintig sneltesten, iets met veelvuldig bezoek aan een revalidatiekliniek, was ik hartstikke blij toen ik afgelopen juni eindelijk aan de beurt was voor mijn eerste vaccinatie.  

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Natuurlijk is daarmee niet alles opgelost, maar hé, als we met z’n allen, medische redenen dus uitgezonderd, nu even gewoon solidair zijn, moeten we toch snel flinke stappen de goede kant op kunnen zetten.

Bedankt hè, wappie-weigeraars…

Tenminste, dat dácht ik. Maar ondertussen is het dus eind oktober 2021 en waar ik al bang voor was lijkt nu met rasse schreden naderbij te komen: de cijfers rijzen de pan uit. Het gevolg kan zijn dat we eind volgende week opnieuw te maken krijgen met strengere regels. En dat is niét waarom ik me heb laten inenten, waarom ik nog steeds drukke plekken vermijd en nog steeds 25 keer per dag mijn handen was / desinfecteer in plaats van zoals vroeger een keertje of 10.

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Vakantie

Voor het eerst in 18 maanden ben ik op vakantie in het buitenland. Ondanks mijn vaccinatie draag ik in restaurants en winkels weer een mondmasker en gebruik de godganselijke dag desinfectiegel.

Op de golfbaan geef ik mensen geen hand, en ook geen ‘boks’. Ik hou zoveel mogelijk de 1,5 meter aan en dat alles terwijl we buiten zijn. Die mondkapjes vind ik geen feest, en in alle eerlijkheid weet ik ook niet in hoeverre ze iets uithalen, maar ze maken me er altijd nóg meer van bewust dat we moeten oppassen, want deze ellende is nog niet voorbij.

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Andere regels voor wappie-weigeraars

‘Wie niet horen wil, die moet maar voelen’. Het is een zin die ik mijn oma meer dan eens heb horen uitspreken. Bijvoorbeeld als wij kleinkinderen na drie keer waarschuwen tóch nog steeds met onze vingers aan een hete verwarming wilden zitten.

Mijn oma is al een aantal jaar niet meer onder ons, maar deze zin zou ze zomaar tegen al die wappie-weigeraars kunnen uitspreken. Want jullie willen geen vaccinatie? Prima, jullie keuze.

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

En de gevolgen van die keuze zijn uiteraard ook helemaal voor jezelf. Ergo, niet gaan lopen kniezen en roeptoeteren, en al helemáál geen woorden als ‘NSB’ gaan gebruiken, want heus, daarmee laat je pas écht zien dat je het IQ van een steurgarnaal hebt, en moet je je diep gaan zitten schamen in een hoekje.

En dus ook prima als je moet betalen voor sneltesten, want waarom zou dat van belastinggeld moeten terwijl je een vaccin gratis kunt halen? En ook helemaal prima als we, net als in delen van Duitsland, met een 2G-beleid gaan werken: Gevaccineerd of Genezen.

Echt, we doen allemaal weleens onverantwoordelijke dingen. Zo hou ik zelf van een goed glas wijn en iedereen weet dat alcohol niet bevorderlijk is voor een goede gezondheid. En tot een paar jaar geleden stond ik elke winter op de ski’s en dat is, net als voetbal, een nogal blessuregevoelige hobby.

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Edoch, belangrijk kenmerk: geen van die dingen is besmettelijk voor mijn omgeving. Ik kan een ander er niet mee aansteken, een ander niet ziek maken. Met Covid kan ik dat wel. Dus als ik weet dat ik dat kan voorkomen door me te laten vaccineren, dan doe ik dat. Ik leef namelijk in een sámenleving. We noemen het ook wel solidariteit.

Iedereen recht op zorg

Ja, uiteraard heeft iedereen recht op zorg. Moordenaars en dronken automobilisten hebben recht op zorg, mensen die zichzelf kapot roken hebben recht op zorg, dus wappie-weigeraars hebben ook recht op zorg. Zo is dat namelijk geregeld in dit land waar diezelfde wappies niks vinden deugen.

Ben je echt zo dom?

En natuurlijk vertellen de cardioloog en de huisarts en de IC-chef en IC-verpleegkundige het heel netjes en politiek correct op tv, maar mensen, kom op nou toch: hoe dom kun je zijn?

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Denken dat vitamine C je beschermt tegen Covid? Hoe dan?! Welke bronnen raadpleeg je? Die van de klei drinkende zusjes Kroes?

En/Of als je zo'n pannenkoek bent die echt gelooft dat een RNA-vaccin je DNA aantast .

En/Of je zo'n complete mafklapper bent die ervan overtuigd is dat Bill Gates het vaccin heeft gefinancierd zodat hij Big Brother kan spelen

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

En/Of zo’n onnozele die het vaccin 'uit principe' weigert:

Gebruik dat recht vooral, maak die keuze, en blijf lekker in je eigen fabeltjesfuik zitten.

En dat bedoel ik heel letterlijk: blijf lekker in je eigen huis zitten. 

'Andere regels voor vaccinatieweigeraars? Prima!'

Dan kan de overgrote meerderheid van de mensen, je weet wel, die mak achter elkaar aanlopende brave schapen die naar de NOS kijken, en luisteren naar mensen als Ernst Kuipers, namelijk zonder beperkingen naar buiten, waar we zonder een scène te trappen onze QR-code laten zien alvorens we een restaurant of theater binnengaan om daar te genieten van een gezellige avond.

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl