• Lifestyle

Alles wat je aandacht geeft, groeit...

Alles wat je aandacht geeft, groeit...

'Alles wat je aandacht geeft, groeit ...'

Niet voor niks is dit al jarenlang één van mijn belangrijkste, en veelgebruikte, “mantra’s”. 

Het voorkomt namelijk (soms) dat ik me druk maak over de verkeerde zaken en het zorgt dat mijn aandacht en energie daarheen gaan waar het wél nut heeft. Maandagavond was typisch zo’n moment toen ik naar de documentaire Ellie aan de verkeerde kant keek. Hierin praat Ellie, jawel, die van de politie, met homoseksuele mensen én met mensen die homofoob zijn. 

Homofoob Johan Derksen

Johan Derksen bijvoorbeeld. Het jammere is dat hij niet alleen homofoob is. Hij heeft daarnaast ook een betonnen plaat voor zijn hoofd en het empathisch vermogen van een dooie pier. Conclusie: beter geen aandacht aan besteden. Want iemand die de vermoorde onschuld speelt, zich letterlijk aan álle verantwoordelijkheid onttrekt met de meest sneue excuses, daar valt geen enkele eer aan te behalen.

Maar, de man heeft een podium. Op nationale televisie. En dáár besteed ik wel aandacht aan. Of het nu Veronica, RTL, of de EO is waar ze hem een stoel aanbieden, tegen dié mensen wil ik zeggen: Doe.Het.Niet.  Want helaas zijn er nog steeds complete volksstammen die de man bewonderen, fan zijn zelfs. En dat is niet geheel zonder risico. Élke keer dat zijn hoofd op de tv verschijnt, krijgt hij de aandacht, terwijl die aandacht uit moet gaan naar de mensen die dat écht nodig hebben: homoseksuele mannen en vrouwen.

Homoseksuele docenten worden bedreigd

Dat een vriend me vertelde dat hij op de school waar hij lesgaf, tegen zijn leerlingen zei dat hij een vriendin had, liet me huilen. Hij werd gedwongen zijn hele identiteit te verbergen omdat een stelletje pubers zijn leven anders onmogelijk zouden maken. Andere homoseksuele leraren, waar het wel bekend van was, werden getreiterd, bedreigd. En namen uiteindelijk ontslag.

Ernst Coppejans, fotograaf, heeft homogeweld ervaren

Dat Ernst Coppejans, die ik een beetje ken omdat hij mij heeft gefotografeerd voor dé ‘LINDA.’ met zijn project ‘Oud Roze’ is uitgekozen voor de fotodocumentaire van het stadsarchief Amsterdam vind ik natuurlijk geweldig voor hem. Maar, zoals ik ook tegen Ernst zei: 'Ik vind het te triest voor woorden dat het nodig is'.

Liefde is liefde

Lieve mensen: Liefde = Liefde. Of dat nu twee vrouwen, twee mannen of een man en een vrouw zijn, who cares?! Wat belangrijk is, is dat het gelijkwaardige, vrijwillige, oprechte liefde is. Mensen veroordelen om hun ‘geaardheid’, (het woord alleen al ...) is zó ontzettend niét oké. 

De PRIDE is hard nodig

Afgelopen maandag is de PRIDE. Zaterdag is de Canal Parade. Die kun je overdreven vinden. Maar het feit dat meer dan 7 op de 10 LHBT'ers te maken krijgt met fysiek of verbaal geweld geeft onomstotelijk aan dat we nog een lange weg te gaan hebben. Tot die tijd kunnen ze niet genoeg opzien baren want we moeten dit als samenleving beter doen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Sylvia Schaffrath

Sylvia Schaffrath

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Daar is ze in 2007 naartoe ‘geëmigreerd’ voor de liefde van haar leven. Een ondernemer met zijn bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Sylvia leest zich suf aan nationaal en internationaal nieuws, heeft veel te veel (digitale) abonnementen op magazines en streamingdiensten en koopt meer boeken dan ze lezen kan. Heeft ook een guilty pleasure en dat is royal gossip. Wat ze ook heeft, is een duidelijke mening en die deelt ze onder andere via Nouveau. Meer weten? www.sylvia.nl