'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

Marion Florusse stort zich in Borgen 4 – Power & Glory, en is vanaf de eerste aflevering verkocht.

Roem & macht

De vorige drie seizoenen van Borgen over de eerste (fictieve) vrouwelijke minister president van Denemarken heb ik verslonden.

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

Ik niet alleen, wereldwijd was de Deense serie een enorm succes. En nu is er dan seizoen 4, dat de subtitel Power & Glory kreeg.

Strijd & charisma

Je kunt Borgen 4 volgen zonder de eerste seizoenen te hebben gezien, maar dan duurt het wel even voordat je er echt ‘in’ komt. Maar waarom zou je eigenlijk? De vorige series zijn nog te zien op Netflix en echt meer dan de moeite waard.

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

In Borgen 4 Power & Glory is het grootste deel van de cast uit de vorige delen gewoon weer terug. Maar de charismatische hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen die weer tekent voor de rol van de ambitieuze Birgitte Nyborg, steelt de show.

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

Was ze in de vorige reeksen minister-president, Borgen 4 speelt zich wat jaren later af. Haar kinderen zijn de deur uit. Birgitte is inmiddels minister van Buitenlandse Zaken onder een vroegere, vrouwelijke collega. Een vrouw die Birgitte maar al te graag laat voelen dat zij nu de baas is. De ervaren Birgitte raakt in Power & Glory verstrikt in een internationale machtsstrijd als er een grote olievondst wordt gedaan in Groenland en dat brengt haar in conflict met haar eigen regering.

Ambitie & chocola

Daarnaast worstelt Birgitte zwaar met de overgang. Een vrouw van vlees en bloed. Een vrouw die heel stoer roept hoe fijn het is om alleen te leven en met niemand meer rekening te hoeven houden nu haar kinderen de deur uit zijn.

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

Maar soms zijn er toch die ‘lege’ eindjes van doorgewerkte avonden en een zweem van nostalgie. Ze is bevriend gebleven met haar ex-man, maar als hij vertelt dat hij en zijn nieuwe liefde een kind krijgen, is er toch even – je voelt het als kijker bijna fysiek - die steek in haar hart.

'Waarom Borgen 4 weer zo’n must-see is'

Voor Birgitte is de tijd van een gezin met kinderen voorgoed voorbij. Haar zoon en dochter hebben hun eigen leven en problemen. Haar rest de ambitie, de opvliegers en de schrale troost die ze vindt in dozen chocolade.  Maar vergis je niet: de oprechte liefde voor haar werk is geen afleidingsmanoeuvre.

Sober & meeslepend

De toon van Borgen 4 – Power & Glory waarin weer fantastisch wordt geacteerd, is iets soberder en zwaarder dan in de voorgaande delen. De verhaallijnen, ook over bijvoorbeeld journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), slepen je ondanks dat volledig mee.

Scherp blijf je ook. Bijvoorbeeld door jezelf te betrappen op denken (en voelen) in stereotypen. Als Birgitte bijvoorbeeld ‘maar’ kort op het verjaardagsdiner van haar zoon blijft en haar assistent eropuit stuurt om een cadeau voor hem te kopen. Wat vind je daar eigenlijk van? En waarom? Vinden we dat soort dingen van mannen niet al eeuwen doodgewoon? Borgen 4 - Power & Glory is een echte must see in 8 afleveringen. Nu op Netflix!

Foto's (c) Netflix

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”