• Cultuur

Nouveau's Marion ging naar de première van Judas: "Groots!"

Door Marion Florusse
Nouveau's Marion ging naar de première van Judas: "Groots!"

Marion is Nouveau's cultuurkenner pur sang. Deze week ging ze naar de première van Judas, naar het boek van Astrid Holleeder. Een aanrader!

"Deze week was ik op de première van Judas, het stuk naar de bestseller van Astrid Holleeder."  

Bekijk alvast de trailer voor een voorproefje van Astrid's beklemmende ervaring met haar broer:

"Er gaat veel door je heen bij het relaas van vier vrouwen die, ieder op hun eigen manier, gegijzeld zijn door hun respectievelijke broer, zoon en oom: Willem Holleeder. Vier actrices die hun rollen mooi vertolken.

De moeder van Willem ontroert

Het is vooral Trudy de Jong die mij echt ontroert. Zij speelt de rol van Holleeders 80-jarige moeder (zelfs die leeftijd maakt ze geloofwaardig, al ziet Trudy er niet ouder uit dan een knappe vijftiger). Haar fysieke speelstijl, haar vermogen om onbeholpen echt te worden, is magistraal.

Daarom valt je bij haar ook geen enkele verspreking of niet bedoelde denkpauze in; immers, ze denkt als Holleeders moeder, reageert vanuit een waarlijk living truthfully under imaginary circumstances, om die nog maar eens van stal te halen. Ze laat je pijnlijk voelen hoe vernietigend de niet dovende liefde van een moeder voor haar kind kan zijn als dat kind een regelrechte 'rotzak' is.

Ook Margot Dames, Eva van de Wijdeven en Renée Fokker zetten geloofwaardige karakters neer. Maar voor mij is Trudy de Jong degene op wie alles drijft. De actrice die al zoveel mooie rollen heeft gespeeld en die prachtig was in haar solovoorstelling over het leven van Coco Chanel, hield in Judas zelfs in haar meest wanhopige momenten iets lichts en kleins in haar spel.

Bij alle grote emoties, is er ergens iets tragikomisch en lacht ze als het ware om haar eigen triestheid. Groots."  

Speellijst Judas

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”