• Cultuur

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

Wie wil dat nou niet, aan het handje lopen van Arsène Lupin? Vanaf 23 juli kun je je door de inspirator van de Netflix-serie laten coachen. Het boek 'Doe en denk als Arsène Lupin' laat je in het hoofd kruipen van het populaire personage en helpt je nog meer uit je leven te halen. Ik dacht eigenlijk meteen aan Omar Sy. Als dit de manier is om dichtbij hém te komen, dan ben ik vóór.

Maak het onmogelijke mogelijk

Doe en denk als Arsene Lupin! Zo heet het boek van Stephane Garnier die slim inhaakt op de enorme Lupin-rage. In zijn boek 'leert hij je te denken als Arsene Lupin. Dat komt neer op het onmogelijke te realiseren door het onvoorstelbare te bedenken.'

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

Dat klinkt al goed. In Netflix-kraker Lupin raadpleegt de meer dan charmante hoofdfiguur Babacar Diop de boeken over Lupin. Hij laat zich erdoor inspireren om op elegante wijze uit de meest lastige parketten te komen. Na een juwelenroof in het Louvre bijvoorbeeld, maar dit terzijde.

Een boef om van te houden

Arsène is altijd zelfverzekerd met een air van gewicht en houdt zich alleen bezig met list en bedrog als het voor de goede zaak is. Kijk, daar zijn we dol op, een ‘boef’ om van te houden.

En wat houden we van hem!  

Dat blijkt wel uit het enorme succes van de tweede reeks. Lupin is een van de meest bekeken en gewaardeerde Netflix-series ever. Meer dan 70 miljoen huishoudens keken ernaar.

Out of the box

Dat kijkgedrag zit m natuurlijk niet alleen in het gedachtengoed van de serie. Het heeft alles te maken met de hoofdrolspeler. Omar Sy is een enorme publiekslieveling. Al sinds zijn glansrol in de film Intouchables. Een beer van een kerel met een meer dan aantrekkelijke fysiek en een onweerstaanbare glimlach.

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

Hem gun je de wereld, de liefde met de moeder van zijn ook al aanbiddelijke Netflix-zoon Raoul en de gerechtigheid die hij zoekt. Vind je de oplossingen in de serie ook vaak zo kinderlijk eenvoudig? Bedenk dan dat het karakter Arsene Lupin dateert uit 1905, toen het leven nog eenvoudig was. Toen was wat Lupin deed het ultieme out of the box denken.

Omar et moi

In 'Doe en denk als Arsene Lupin' krijg je tools om te doen wat Lupin in zijn tijd deed. Zijn intelligentie net iets anders laten werken. Logisch denken, maar wel op een manier die ingaat tegen het gangbare. Lijkt me goed, niet te gangbaar gaan denken.

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

Dat dreigen we in de hectiek van het leven wel eens te vergeten, dus als dit boek daarbij een handje helpt, prima! En als het werkt, zitten Omar en ik binnenkort tegenover elkaar terwijl ik hem zijn XL-shirt van het puike lijf vraag.

'Gecoacht worden door Lupin? Avec plaisir!'

Klopt, Sy heeft (afgezien van een mooie vrouw en drie kinderen) een bloedhekel aan interviews. Hij spreekt nauwelijks Engels en ik niet echt verleidelijk Frans… Maar met een beetje buiten de kaders denken moet het toch lukken om hem te strikken en met weinig woorden iets moois te bewerkstelligen. Ik hoef me alleen maar in het boek van Stéphane Garnier te verdiepen en me af te vragen: hoe zou Lupin Omar binnenhengelen?

Doe en denk als Arsène Lupin verschijnt op 23 juli bij Kosmos en kost 16 euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”