• Cultuur

Ga kijken naar 'Hidden Figures', het is een verhaal dat verteld móet worden

Ga kijken naar 'Hidden Figures', het is een verhaal dat verteld móet worden

Octavia Spencer (rechts op de foto) mag trots zijn op haar tweede Oscar-nominatie, voor Beste Bijrol in de film Hidden Figures. In 2012 verzilverde ze haar nominatie, toen kreeg ze voor haar aandeel in The Help nog een Golden Globe en een BAFTA ook.

Hidden Figures, gebaseerd op werkelijke personen en gebeurtenissen, is een mooie film, al had het van mij wel wat minder braaf gemogen. Hoofdpersonen zijn drie begaafde, jonge Afro-Amerikaanse vrouwen. Alle drie zijn ze van vitaal belang geweest voor het prestigieuze NASA Space Program begin jaren zestig.

MarsvrouwtjeNasa-wiskundige Katherine G. Johnson, de belangrijkste van de drie en de enige die nog leeft, is inmiddels 98 jaar oud. Haar aanwezigheid bij de Oscars, waar ze in de spotlights werd gezet, was ontroerend.

Ga kijken naar 'Hidden Figures', het is een verhaal dat verteld móet worden

Hoe anders moet zij hebben gekeken naar de film dan mensen uit generaties na haar, die niet de vernedering van de Rassenscheiding hebben meegemaakt? De pijnlijke echo’s uit het verleden staan in Hidden Figures haaks op het nieuwe, vooruitstrevende Amerika. Het Amerika van de eerste grote computers, het Amerika dat alles op alles zet om de Russen te verslaan in de strijd om de ruimte. Waar winnen zó belangrijk is, dat zelfs een zwarte vrouw wordt ingezet, al wordt die ‘menselijke computer’ door haar witte collega’s bekeken alsof ze van Mars komt.

Kromme tenenVeertig minuten is ze kwijt om van en naar een wc te komen waar ze als kleurling haar behoefte mag doen… Dat was het Amerika van Katherine Johnson, die zo ontroerd was bij de Oscaruitreiking.Ga wel kijken naar Hidden Figures, want het is een verhaal dat verteld móet worden, al houden de makers het wel erg braaf. Ga kijken, verbaas je en neem voor lief dat je kromme tenen alleen even ontspannen als Kevin Kostner korte metten maakt met het toilet-beleid bij NASA.

Iedereen wakker?Dat er nominaties waren voor Hidden Figures en Oscars voor films als Fences en Moonlight, is een mooie parallel met de bizarre realiteit van de jaren zestig en die van nu. Vorig jaar moest nog stevig de knuppel in het hoenderhok om de Academy wakker te schudden, zodat nu – ruim een halve eeuw na het afschaffen van de segregatie – gekleurde Amerikanen eindelijk op waarde worden geschat.

Hoezo echo’s uit het verleden?

Hidden Figures draait vanaf 7 maart in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier de trailer:

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”