• Cultuur

Déze bijzondere uitjes zijn het ultieme vermaak dit moederdagweekend

Déze bijzondere uitjes zijn het ultieme vermaak dit moederdagweekend

De Cupido in Madrigalen van de Nederlandse Opera is om op te vreten. Met zijn pijlen ligt hij voornamelijk uitgeschakeld op een rots in de duistere wereld van Pluto. Maar alleen al die blik toen het bij het slotapplaus even leek of er voor Cupido geen boeket was, maakte mijn avond goed. De kleine god van de vleselijke liefde vond ter plekke het woord 'beteuterd' opnieuw uit. Díe blik en vooral ook de blije opluchting toen er uiteindelijk tóch zo’n feestelijke bos bleek te zijn, waren een klein cadeautje.

Woest aantrekkelijkEven voelde het als een glimp van de oude Dogtroep daar in het decoratelier van het gezelschap, waar de Nederlandse Opera Monteverdi’s Madrigalen in de regie van Pierre Audi speelt. Letterlijk door het stof kruipen de zangers in deze reprise uit 2007... Een gekwelde en fantastische Ariadne werkt zich in het zweet zonder ook maar een seconde buiten adem te klinken en ploetert door het zand dat je als toeschouwer bijna kunt proeven. Ringen van vuur die uit het niets lijken te ontbranden, een immens touw en fakkels in een verder sober toneelbeeld. De locatie werkt op alle fronten mee aan een gevoel van tijdloosheid, zoals ook de spelers dat doen. Een zeer aantrekkelijke Pluto (Nathanaël Tavernier), god van de Onderwereld, maakt oude muziek zowaar sexy.

ZweetdruppelsBijzonder was zeker ook de muziek door barokensemble Talens Lyriques. Die klonk, ondanks de immens hoge ruimte, vol en warm. Voordeel van dit gelegenheids vlakkevloertheater is ook dat je dicht op de zangers zit. Zó dicht, dat je het zweet van de in harnas vechtende Tancredi en Clorinda ziet afspatten en elke blik van de lamenterende vrouwen uit het dodenrijk binnenkomt. Zuidoost is niet het mooiste stadsdeel van Amsterdam, maar binnen ben je dat meteen vergeten. Laat je meevoeren door de schoonheid van deze ongelooflijk levende muziek van de 450 jaar geleden geboren Claudio Monteverdi. Probeer als het éven lukt een kaartje te bemachtigen voor zondag 14 mei voor en bijzonder moederdaguitje. 

Kijk hier voor meer informatie.

Andere aanraders dit weekeinde: • Esther Apituley speelt op zaterdag 13 mei in de Utrechtse Schouwburg Bach & Bleekwater. Over een altvioliste en een schoonmaakster die elkaar minder in de weg zitten dan ze dachten... Kijk hier voor meer informatie.• Wil het dit weekeinde nog maar niet zomeren? Je krijgt de zon in je hoofd op zaterdag 13 en zondag 14 mei in respectievelijk Arnhem en Oosterhout, waar Micheline van Hautem Brel vertolkt in Brel & Brass. Kijk hier voor meer informatie.• Ga naar het Haags Gemeentemuseum, waar de tentoonstelling Tachtigers een blik geeft op het straatleven van vervlogen tijden. Kijk hier voor meer informatie.

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”