7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Zeeland heeft een vleugje magie. Het weidse land, het eeuwige water, de brede stranden. Het is er romantisch, zonder zoet te zijn. De geliefde van Nouveau's Marion komt ervandaan en door hem houdt ze van de schorren, de wind, het zout en alle lekkernijen uit zee. ‘En van kliekjes, want ons bin zunig.’

Zeeland heb ik leren kennen als het thuis van mijn man, die geboren en getogen is in Wemeldinge, Zuid-Beveland. Soms spreekt ’ie het dialect nog met een broer of zijn zus. Hij woont inmiddels langer in Amsterdam dan hij ooit in het Zeeuwse is geweest. Als tiener kreeg hij het benauwd in de stille dorpen, het conservatorium waar hij wilde gaan studeren, zat in Amsterdam… Ik woonde daar destijds tegenover, maar dat wisten we toen niet. We zouden elkaar pas jaren later vinden.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Hij gaat altijd met gemengde gevoelens terug naar de Zeeuwse kust, ik voel mijn hart altijd sneller slaan als ik vanaf de dijk zijn geboorteplaats – gemarkeerd door drie molens - zie liggen. Dat was al zo toen ik er in 1998 voor het eerst hem naartoe reed, mijn nieuwe leven in. Mijn nieuwe familie tegemoet.

Er was wijn, er werd gelachen. Het was een feest

Zeeuwen heten stug te zijn, maar ik ben zelden zo hartelijk door mensen opgenomen als in de familie van mijn lief. Mijn schoonvader had vis gebakken (veel en lekker) oesters gegratineerd (veel en lekker) en paling gerookt (veel en lekker). Er was wijn, er werd gelachen. Het was een feest. ’s nachts, toen iedereen naar bed was behalve wij twee, keken we in de tuin naar de pikdonkere Zeeuwse sterrenhemel.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Door mijn lief hou ik van de brede Zeeuwse stranden, de kreukels die je zelf kunt rapen, de lieflijke dijkjes, oesters, (rauwe) mosselen, zeekraal… (nooit restjes van zeekraal weggooien, het is heerlijk in een omelet of op een gepocheerd ei).

De taal is me een raadsel, nog altijd. ‘O, die is van Iese,’ zei mijn schoonmoeder soms. Ofwel, die komt van Ierseke. Soms vond ze iemand ook een ‘arigje’ (een rare). 

Vis uit een doosje

Sinds mijn lieve schoonouders er niet meer zijn, komen we minder vaak in Zeeland. Vroeger logeerde onze zoon er graag. Hij leerde van zijn oma alles over het Zeeuwse, over de getijden. Overal ging ze met hem naartoe, hij vaak in de levensgrote trekker waarvan we allemaal zeker wisten dat hij er nooit te groot voor zou zijn.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Van zijn opa leerde hij rauwe mosselen eten (visjes uit een doosje noemde hij die) en kreukels rapen aan de Oosterschelde, paling en zalm (helpen) roken en vooral, heel veel vis eten. Vis vindt hij nog altijd verrukkelijk, net als visjes uit een doosje.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Vanaf Amsterdam is Wemeldinge (Zeeuwen van daar zeggen heel lui iets wat nog het meest lijkt op Weiu-me-linghe… maar wat ik ook probeer het is nooit goed) - twee uur rijden. Heen-en terug ben je dus een halve dag kwijt. Maar ik heb zwagers en tantes in Zeeland, dus af en toe reizen we af naar de geboortegrond van mijn man.

Esther Williams-poses

Zelden zijn we toerist in deze mooie provincie, maar afgelopen zomer, toen het kwik de 36 graden aantikte, waren we een lang weekeind in Domburg.

Eigenlijk wilden we het heerlijk koele Badhotel Domburg niet uit, maar dat vonden we wat al te laf. Domburg is namelijk echt te leuk om links te laten liggen.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Het is een van de oudste badplaatsen van Zeeland en ligt op het eiland Walcheren. Al in 1866 lieten badgasten zich in het 4-sterren hotel verwennen. Het strand is op loopafstand evenals het drukke centrum met zijn winkels, ijssalons en restaurants. De kamers zijn ruim en modern ingericht.

Het hotel heeft een spa die allerlei beauty-behandelingen biedt en een zwembad dat je als gast (gratis) een halfuur voor jezelf kunt reserveren. Kun je eindelijk die Esther-Williams-poses eens uitproberen.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Dat deden wij trouwens niet. De elektrische fietsen die je van het hotel meekrijgt op aanvraag, gebruikten we ook niet. We gingen, lekker eigenwijs, lopen. We trotseerden de hitte en de drukte op het strand. In de meest lauwe zee waarin ik ooit heb gezwommen, zochten we verkoeling.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

De stranden van Zeeland zijn poëtischer in voor- en najaar. Leeg en fotogeniek door de golfbrekers, die hoge palen waar onze zoon als kleuter zo graag (goed papa vasthouden, hoor) overheen wandelde.

Zoutelande

Herfst, winter en voorjaar zijn misschien wel de beste maanden om te genieten van als het moois dat Zeeland te bieden heeft.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Mooie wandelroutes bijvoorbeeld. Zoals De (rond)wandeling van Domburg naar Westkapelle. Je kunt de tocht van 13 kilometer nog verlengen naar Zoutelande. Je loopt over hoge duinpaden met zicht op zee en duindoorns. 

‘Niets is beter dan met jou de kou trotseren

Er zijn mensen die naar warme landen emigreren

Maar we hebben geen geld in onze koude handen

Dus we gaan maar naar je ouders in Zoutelande’

BLØF

Goed eten

Eten en slapen bij sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen is natuurlijk altijd een feest. Een grote aanrader is ook restaurant Grand Café 1866 behorend bij Badhotel Domburg. We aten er de meest indrukwekkende en lekkere dessertkazen ooit.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Bij elke kaas kregen we van de ongewoon attente sommelier een glas met een ‘slokje’ (de schenker kan geen Zeeuw geweest zijn, maar daarover zijn mijn lief en ik het niet eens) fantastische wijn.

Kun je ook griezelig culinair genieten bij Catseveer, Zeeland biedt ook heel veel simpele eetgelegenheden, waar je hartstikke vrolijk vandaan komt.

Watersnoodramp

Je kunt in Zeeland niet om de sporen van de Watersnoodramp uit 1953 heen. De dijkdoorbraak kostte het leven aan 1836 mannen vrouwen en kinderen en tienduizenden dieren. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk was ik diep onder de indruk van de vele foto’s en hartverscheurende verhalen.

Ik ben een watje als het gaat om zielige dieren en was getroffen door de foto van een paard dat helemaal alleen was achtergebleven in een stal. Hij was omringd door hoog water en kon zichzelf onmogelijk redden. Een reddingswerker zag hem staan toen hij een aantal mensen in veiligheid bracht.

De blik van het dier dat in zijn lot leek te berusten, liet hem niet meer los. Toen hij de geredde mensen op een veilige plek had afgeleverd, konden hij en zijn maten een uur rust nemen. Maar dat deed hij niet: ‘Dan ga ik dat paard halen,’ riep hij, en verloste het dier uit zijn benarde situatie. Gered door een held. Hi Ho Silver! Mij kon je opdweilen.

Zeeland moet je rouwen, huilen, schreeuwen, waaien, minnen, zouten en proeven. Dit zijn mijn tips voor een paar mooie dagen in het Zeeuwse.

1 Visjes eten

Naast alle chique culinaire toppers heeft Zeeland veel simpele pareltjes waar je geweldig vis kunt eten.

Zoals de Viskêête in Yerseke. Een grote viswinkel met knetterverse vis en achterin een bescheiden restaurantgedeelte waar je de verse waar – ook veel schaaldieren - perfect geserveerd krijgt. Met fijne friet en sla. 

2 Origineel

Maak een boottocht op het Veerse Meer (doe het in voor- of najaar anders vaar je in flottielje) en geniet van de weidsheid van het water. 

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Je kunt er ook ‘origineel’ varen en overnachten in een tiny houseboat. Vanaf 85,- per nacht.

3 Vleeshal

Middelburg met zijn Gotische architectuur, kleurrijke huizen en grachten, vind ik zelf de leukste stad van Zeeland, al zijn Goes en Vlissingen zeker ook een bezoek waard.

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Middelburg heeft echter alles, cultuur, natuur, hippe winkels, fijne restaurants, historische bezienswaardigheden en musea zoals De Vleeshal in het oude stadhuis met moderne kunst. 

4 Grafheuvels

Ga naar Nisse, een van de oudste (1326) en mooiste plaatsen van Zeeland met zijn 15de eeuwse Mariakerk. De naam staat voor de ziel van de eerste bewoner van een boerderij die de folklore voor eeuwig ‘leeft’ in de grafheuvels rond het huis.

5 Vervlogen tijden

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Op Schouwen-Duiveland, op ongeveer twintig minuten van het strand ligt het mooie Zierikzee vol monumenten, smalle geplaveide straatjes vól winkeltjes en restaurants en waan je in vervlogen tijden. Klederdracht zie je nog veel in het Zeeuwse.

6 Bos en duin

Op Westenschouwen vind je het mooiste bos van Zeeland, pal naast de duinen! Het domein Westenschouwen heeft wandelroutes, een klimpark en leidt je via trappen en duinen naar het prachtige brede strand. Maak een lange duinwandelingen van Westenschouwen naar Haamstede.

7 The Bridge

7 redenen om een paar dagen naar Zeeland te gaan

Wandel eens over de Zeelandbrug of ga met de auto. Vijf kilometer lang uitkijken over de Oosterschelde van Zierikzee naar Goes (of vice versa). Ga met zonsondergang naar het water en zie hoe de brug baadt in magisch licht.

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”