• Cultuur

4 x aanraders om te doen tijdens het Paasweekend

4 x aanraders om te doen tijdens het Paasweekend

Marion Florusse tipt haar persoonlijke Cultuur Top 4. 

  • Muziek: Ga vrijdagavond (14 april) naar het meeslepende Velvet-concert van Michiel Borstlap in Theater a/d Slinger in Houten, of zondag in de Nieuwe Kerk Den Haag. Voor informatie: www.michielborstlap.com
  • Film: Hartverscheurend is de film Noces, waarin de Brusselse Zahira moet kiezen tussen de waarden van haar Pakistaanse familie en haar liefde voor vrijheid.
  • Theater: Ga lekker een dagje naar Amsterdam en trakteer jezelf op de kostelijke lunchvoorstelling van Alex Klaasen en Steef de Jong, die met hun wervelende Modern Art Revue tot 13 mei in Theater Bellevue staan. Voor informatie: www.theaterbellevue.nl
  • Boek/cd: Met het verwachte druilerige paasweer is lekker thuis op de bank met een boek natuurlijk ook een fijne optie. Zondagochtend breekt aan, de nieuwe van Nicci French is een aanrader evenals Het Drama van de Afhankelijkheid van Conny Palmen. En dan natuurlijk Michiel Borstlap’s Velvet op de achtergrond…

De luisterfilms van Michiel BorstlapMet zijn album Frames sloeg Michiel Borstlap drie jaar geleden een nieuw muzikaal pad in. De pianist, die zo’n beetje alle prijzen won die er in zijn vak te winnen zijn, heeft even genoeg van het imponeren. Liever dan laten zien hoe virtuoos hij is, wil hij met zijn muziek communiceren. De tijd waarin hij bizarre uitdagingen aanging, zoals in 2003 toen hij in Qatar in één maand tijd een opera van twee uur componeerde voor de emir en zijn vrouw (de eerste Arabische opera in de geschiedenis) is voorbij.

Communiceren doet hij met zijn als minimal music te omschrijven muziek.Zijn jongste cd Velvet is als een film voor je oren. Elk nummer opent nieuwe deuren naar - in mijn geval - de melancholie. Naar wat verloren is en vergaan, maar nog niet voorgoed verdwenen. Naar een vaag verlangen… Naar alles wat je mist en misschien nog missen gaat…Tranen liggen op de loer, maar ook mooie beelden…Schoonheid doet pijn, love hurts… Dat weten we allemaal.

Michiel putte veel inspiratie uit de liefde voor zijn zesjarige dochter Blue. “Zij heeft mijn leven totaal veranderd. Mijn kwetsbaarheid naar haar toe is extra groot, omdat zij niet meer in Nederland woont, maar in Turkije.” Natuurlijk is hij daar niet blij mee… Het gemis omschrijft hij als “het ergste”. Daar kan ik me alles bij voorstellen als moeder, zoals Michiel ook oppert. Bij de gedachte dat mijn prachtige zoon niet meer elke dag bij me zou zijn, in een ander land zou wonen, krijg ik al ademnood. Ik gun Michiel van harte dat Blue weer terugkeert naar Nederland, want hoe vaak hij ook naar Turkije afreist om daar zoveel mogelijk tijd met zijn kind door te brengen, elke keer is er weer dat afscheid. Mooi natuurlijk dat de pianist zijn complexe gevoelens kan vertalen in muziek. “Ik speel minder noten dan ooit, maar er is meer muziek voor in de plaats gekomen, muziek uit mijn hart.”

Marion Florusse

Marion Florusse

Marion Florusse is chef tekst/kunst & cultuur bij Nouveau, ze woont met man en zoon in Amsterdam en is een groot liefhebber van alles wat te maken heeft met theater, muziek, beeldende kunst, film en literatuur. “Wat is er mooier dan goede ervaringen op cultuurgebied delen met anderen? Op deze plek hoop ik dan ook van harte mensen te tippen als het gaat om niet te missen voorstellingen, concerten of tentoonstellingen. Maar soms is het ook gewoon fijn om je eigen gevoel over iets dat je raakt, opwindt of verbaast te toetsen aan anderen. Ik hoor dus graag van je…”