Josine van Modekoningin Máxima: 'Wat een verschil een lok kan maken'

Maxima roze haarband

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Catherine experimenteert.

Het is dé koninklijke trend van het moment: (fel)gekleurde broekpakken. Deze week liet Máxima er ook weer twee zien.

Maxima paars pak
© Brunopress

Tijdens een werkbezoek in het kader van jongeren en hun mentale gezondheid droeg de koningin een paarse van Zara. Doordat de blazer en broek gecombineerd werden met een fuchsia blouse en haarband, werd deze set in 2022 uitgeroepen tot mooiste outfit van het jaar.

Maxima roze haarband
© Brunopress

Dit keer vond ik het totaalplaatje iets minder geslaagd en dat had alles te maken met het kapsel. Wat een verschil kan één lok maken.

Maxima oranje pak
© Brunopress

Sinds de inhuldiging heeft Máxima veertien broekpakken aangeschaft. Drie daarvan zijn oranje, dus ze doet haar naam eer aan. Het pak dat gisteren opdook kenden we nog niet en komt uit de huidige collectie van Joseph. Het geinige tasje met franjes is eveneens nieuw en komt uit de koker van de Griekse designer Marina Raphaël.

Royal Rouge

Maxima massimo dutti rood
© Brunopress

Voor werkbezoek koos Máxima voor een andere themakleur: rood. Haar jurk met overslag bij het rokgedeelte (en spannend rugdecolleté) werd in 2020 gekocht bij Massimo Dutti…

Letizia massimo dutti rood
© Getty Images

… en hangt ook in de kast van Letizia van Spanje.

Royal Wedding in Jordanië

Iman en Jameel Jordanie
© Royal Hashemite Court

Naast gewerkt werd er deze week ook getrouwd. Prinses Iman van Jordanië gaf haar jawoord aan Jameel Thermiotis. Omdat de opa van de bruidegom de eigenaar was van de Dior-filialen in Venezuela, koos de bruid voor een ontwerp van het Franse modehuis. Zowel bij de halslijn als de manchetten is het minimalistische ontwerp voorzien van ragfijn kant. Wat een verfijnd plaatje leverde dat op!

rania iman jordanie
© Royal Hashemite Court

Koningin Rania, de trotse moeder van de bruid, koos eveneens voor Dior. Haar plisséjurk met broderie d’art was uitgevoerd in een beige stof, waardoor alle ogen gericht bleven op prinses Iman.

België in Egypte

elisabeth mathilde egypte
© ANP

Koningin Mathilde koos deze week voor een vergelijkbare aanpak. Samen met haar oudste dochter Elisabeth bezocht ze Egypte. Bij de start van de reis droeg de kroonprinses een fuchsia pak van Armani, dat haar op het lijf geschreven was. Mathilde koos op haar beurt voor wit, waardoor ze zichzelf visueel gezien op de achtergrond plaatste. Qua protocol had dat helemaal niet gehoeven, maar inmiddels is het mij wel duidelijk dat deze balans erg belangrijk wordt gevonden door (een deel van) de buitenwereld.

Erdem experiment

Kate Erdem
© Getty Images

In coronatijd deed ze het qua uiterlijkheden rustig aan, maar momenteel is prinses Catherine volop aan het experimenteren. Tijdens de kerkdienst voor Commonwealth Day bestelde het stijlicoon bij Erdem een jasje en midirok met contrasterende voering. Het leek wel alsof ze rechtstreeks uit een geschiedenisboek kwam wandelen.

1 + 1 gratis?

Kate dezelfde hoed
© Getty Images

Bij de donkerblauwe hoed moest ik overigens meteen denken aan wat Catherine droeg tijdens de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth ll. Was er sprake van twee voor de prijs van één?

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk