Josine van Modekoningin Máxima: 'Waarom liet HM haar kroningsjurk 40 cm inkorten?'

Maxima kroning taminiau
© Getty Images

Charlène heeft een nieuwe haarkleur, Meghan zette de schaar in een gouden jurk en Máxima hulde zich in dierenprint.

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt in een nieuwe Oranje Franje de koninklijke mode van deze week. Ook geeft ze antwoord op een prangende vraag: waarom liet Máxima haar beeldschone kroningsjurk 40 centimeter inkorten?

kroning koningin Elizabeth
© Getty Images

Hij zat al zeventig jaar in de wachtkamer en had dus álle tijd om over zijn kroning na te denken. Toch moest Charles lastminute nog heel wat knopen doorhakken, ook over het kledingvoorschrift. Voorheen droegen koninklijke dames een lange, witte hofjurk naar de kroning van een Brits staatshoofd. Dit gaat dan om jurken van familieleden en/of prinsessen, want buitenlandse koninginnen werden vanwege hun (hogere) positie niet uitgenodigd.

Toen Charles besloot om met deze traditie te breken en zijn collega-staatshoofden wél uit te nodigen, kreeg Máxima dus opeens ook een uitnodiging op de mat. Zij mocht op 6 mei haar echtgenoot vergezellen in de Westminster Abbey. Met in het achterhoofd de traditionele dresscode bestelde ze bij Jan Taminiau een witte, lange jurk. Het werd een pracht van een japon, met opengewerkt borduurwerk bij de halslijn.

Maxima kroning charles
© Getty Images

Kort voor het moment suprême kreeg Máxima tot haar grote schrik te horen dat ze in een dagjapon welkom was. Een dágjapon, geen lange japon. Waar haar collega’s hun witte jurk thuis lieten en gewoon wat anders droegen, besloot Máxima de schaar in haar jurk te zetten. Zonde, want hoewel ze tijdens de kroning een juweel van een jurk droeg, vond ik hem nóg mooier in de oorspronkelijke proporties.

Meghan gouden jurk Johanna Ortiz
© Brunopress / Johanna Ortiz

Over vermaken gesproken: Meghan, de hertogin van Sussex, liet ook een jurk transformeren voor een feestelijke prijsuitreiking in New York. Het gaat om een ontwerp van metallic jacquard uit de koker van Johanna Ortiz. Oorspronkelijk tikte de stof haar enkels aan, maar na een retourtje atelier eindigt de rok nu op Meghans kuit. Daarnaast werden de bandjes verwijderd en de split iets opgehoogd.

Charlene monaco brunette
© Brunopress

Charlène is qua kapsel allesbehalve eentonig. Nadat ze haar blonde lokken een tijdje terug liet opscheren, was het nu blijkbaar tijd voor een andere kleur. Ik moest eerlijk gezegd even wennen aan het bruin, maar bij nader inzien vind ik dat Charlènes mooie ogen nu extra goed uitkomen.

Sofia Letizia powerpak
© Brunopress

Vorige week merkte ik al op dat broekpakken momenteel helemaal bon ton zijn. Deze week koos Letizia voor lila, Sofia voor lichtblauw.

Maxima van gogh museum
© Brunopress

Máxima hulde zich tijdens de opening van het Van Gogh Village Museum in het grijsblauw. Haar jurk met volants komt uit de koker van Claes Iversen en kwam ook in beeld tijdens het Belgische staatsbezoek in 2016. Ons bin zunig, zou ik bijna zeggen.

Maxima oorbellen hemmerle
© Brunopress

Met de nadruk op bíjna, want Máxima’s oorbellen ogen misschien als simpele, houten kralen, maar niets is minder waar. Wat ze draagt is namelijk maatwerk van Hemmerle.

Dit Duitse juweliershuis levert one-of-a-kind-juwelen, gemaakt van de beste en mooiste materialen. Hoewel je met gemak 30.000 euro voor een paar glimmers met edelsteen neertelt, ogen de ontwerpen alles behalve decadent, duur of patserig.

Maxima oorbellen hemmerle
© Brunopress

Het lijkt wel alsof het juweliershuis juist het tegenovergestelde effect wil bereiken. Vaak komt dat door de ongebruikelijke materiaalcombinaties. Koper met maansteen, mammoet met walrusbot, 18de-eeuws ijzer en ga zo maar door.

Maxima dierenprint
© Brunopress

Bij kleding met dierenprint is vaak sprake van een tegenovergestelde situatie. Hoeveel je ook voor een kledingstuk neerlegt: het gevaar van een goedkope uitstraling ligt altijd op de loer. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam liet Máxima zien hoe je een dierenprint naar een hoger niveau kunt tillen. De combinatie met felrode accessoires is zowel krachtig als verfrissend, haar keuze voor een keurige turban maakte het plaatje helemaal af.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk