Josine van Modekoningin Máxima: 'Voor Amalia hoeft mooi niet duur te zijn'

ariane amalia koningsdagconcert 2023
© Brunopress

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Opvallend deze week: Amalia gaat voor nep.

Bij koninklijke mode telt het plaatje uiteraard mee, maar het aansluiten bij de dresscode en gelegenheid is zeker zo belangrijk. Dressed for the occasion noemen ze dat zo mooi in het Verenigd Koninkrijk.

Maxima Milaan Claes
© Brunopress

Deze week liet Máxima ons er een voorbeeld van zien in Milaan. De koningin was daar vanwege een bezoek aan de Nederlandse ontwerpers op de Milan Design Week. In de wereld van kunst en cultuur wordt artistieke vrijheid en het aftasten van grenzen doorgaans wel gewaardeerd, dus Máxima kon eindelijk het kledingstuk dragen dat al zo lang in haar walk-in closet hing te lonken: haar gatenjas van Claes Iversen.

Doorluchtige Hoogheid

Maxima Milaan
© Brunopress

Voor het ontwerp liet de Nederlandse modeontwerper zich inspireren door de gouden ringen die de vrouwen van de Ndbele-stam om hun nek dragen. Hoeveel gaten Máxima’s jas precies telt, weet ik niet, maar het zijn er in ieder geval genoeg om haar te mogen aanspreken als Doorluchtige Hoogheid.

Die droombril? Cartier!

Maxima Milaan
© Brunopress

Aan het einde van haar werkdag schoof Máxima aan bij een diner. Ook hier kwam een ontwerp van Iversen in beeld, maar dit keer een gouden jurk met een asymmetrische draperie. De gouden ringen en kralen bij de mouwen maken er een echte eyecatcher van. Voor de zonnebril van Cartier moet ik wellicht een tweede hypotheek nemen, maar hé: dromen mag!

Bloemencorso Black

Maxima bloemencorso
© Brunopress

Woensdag was de koningin aanwezig bij een evenement van het Bloemencorso. Ik had qua kleding een vrolijke bloemenprint verwacht, maar Máxima koos anders en zeker zo chic. Haar zwarte mantel is gekocht bij NATAN…

Maxima bloemencorso
© Brunopress

… de rok met hoge split bij Massimo Dutti.

Maxima bloemencorso
© Brunopress

Let ook even op het geinige tasje. Bij hengsels van bamboe denken de meesten gelijk aan Gucci, maar dit is een vintage ‘nepperd’ die Máxima al voor de koninklijke verloving in gebruik had.

Koningsdagconcert

Alexia Ariane Koningsdagconcert 2023
© Brunopress

Over nepperds gesproken… ook voor Amalia hoeft mooi niet duur te zijn. Woensdagavond verscheen ze, vergezeld door haar zusje en een colonne aan veiligheidsmensen bij het Koningsdagconcert in Ahoy.

Alexia Ariane Koningsdagconcert 2023
© Brunopress

Naast een donkere jurk van LK Bennett droeg de prinses van Oranje zilverkleurige accessoires. In het licht van de fotografen fonkelden ze als diamant. De gevlochten tas lijkt weliswaar sterk op een ontwerp van Bottega Veneta à 2800 euro, maar is gewoon gekocht bij Asos voor een paar tientjes. De oorbellen van turkoois leende de prinses van haar moeder.

Alexia Ariane Koningsdagconcert 2023
© Brunopress

Prinses Ariane koos op haar beurt voor een stoer broekpak van Sandro. Bij de reverskraag is een subtiele zak te zien. De schoenen met verborgen sleehak heeft Amalia ook, maar dan in het wit.

Maxima koningsdagconcert hakken heels
© Brunopress

Koningin Máxima ging in het lang gekleed en droeg een bekende jurk van Rebecca Ravenel. Let ook even op haar hakken van maar liefst 12 centimeter! Het verhaal gaat dat Máxima in haar pubertijd flink baalde van haar lengte, omdat ze langer was dan de Argentijnse mannen om haar heen. Nu ze getrouwd is met de koning van het langste volk ter wereld, is ze die frustratie blijkbaar kwijt.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het AD gestaan

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk