Josine van Modekoningin Máxima: 'Qua hygiëne had HM heur haren beter in een staart gelaten'

Maxima koken
© Brunopress

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Camilla op staatsbezoek.

Maxima paars bruin
© Brunopress

Als het agendatechnisch lukt, opent koningin Máxima de Week van het Geld. Dit jaar was het thema ‘bedwing de bling’. Een ietwat ongelukkig gekozen oneliner, want alleen de juwelen die tijdens de opening in beeld kwamen, zijn al meer geld waard dan de meeste mensen op hun spaarrekening hebben staan.

maxima paars bruin
© Getty Images

Qua kleding werd er gekozen voor een combinatie van oud en nieuw. De paarse jurk van Victoria Beckham werd in 2020 aangeschaft en heeft inmiddels vijf keer dienst gedaan. De trenchcoat - ontwerper onbekend - is nieuw en valt op door de lichte stiksels en brede knopen.

Maxima fedora blauw
© Getty Images

Woensdag reisde de koningin af naar Maastricht voor de opening van een congres. Een donkerblauwe jurk van Oscar de la Renta mocht dienst doen, evenals een vilten fedora van Fabienne Delvigne.

Maxima koken
© Brunopress

De combinatie leverde een vrij donker totaalplaatje op, maar stond haar mooi. Het enige wat ik niet begrijp is waarom Máxima haar haren bij de volgende afspraak – een middagje koken in Roermond - los droeg. Zowel voor het plaatje als de hygiëne had ze beter haar staart in kunnen laten.

Diplomatic Dressing

Camilla staatsbezoek bruce oldfield duitsland
© Getty Images

Charles en Camilla waren deze week in Duitsland voor een staatsbezoek. Bij de start, gisteren, droeg de koningin een lichtblauwe mantel van Bruce Oldfield. Doordat de pasvorm van het kledingstuk klopte als een bus en de stof voorzien was van prachtig reliëf, straalde ze dezelfde waardigheid uit als haar schoonmoeder, wijlen koningin Elizabeth. Volgens Hello! was er over de kleurkeuze goed nagedacht. Het lichtblauw zou verwijzen naar de nationale bloem van Duitsland: de lichtblauwe korenbloem.

Camilla staatsbezoek bruce oldfield duitsland
© Getty Images

Bij het staatsbanket deed Camilla er qua pracht en praal nog een schepje bovenop. Haar jurk van Bruce Oldfield schitterde zozeer in het flitslicht van de fotografen, dat het wel een juweel an sich leek.

Franje uit Spanje

Letizia Franje
© Brunopress

Bij het ontwerpen van kleding speelt de beweging van de materialen een belangrijke rol. Jan Taminiau, de ontwerper van Máxima’s inhuldigingsjurk, zei eens: "Het magische moment van schoonheid is als een jurk in beweging komt.”

Hier moest ik aan denken toen ik koningin Letizia’s zwarte jurk van Hugo Boss zag. Doordat het ontwerp bij de schouders voorzien is van een geknoopt visnetmotief, dansten er bij iedere beweging lange franjes om de Spaanse koningin heen. Prachtig!

rose ball 2023 charlotte chanel
© Brunopress

Charlotte Casiraghi, de dochter van prinses Caroline van Monaco, was zaterdag aanwezig bij het jaarlijkse Rozenbal. Als ambassadrice van Chanel droeg ze een geborduurde avondjurk uit de laatste collectie. Het ‘nonchalant’ afgegleden schouderbandje geeft een jonge touch aan het ontwerp.

Chanel S/S 2023
© Getty Images

Omdat het zwaartepunt zowel letterlijk als figuurlijk bij de verenrand aan de onderzijde ligt, had ik het plaatje persoonlijk afgemaakt met verfijnde pumps. Precies zoals Chanel ook deed op de catwalk.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk