Josine van Modekoningin Máxima: 'In de zee van donkere pakken kon niemand om HM heen'

Maxima davos geel

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima in het pimpelpaars.

Dinsdag werd het nieuwe werkjaar ingeluid met een nieuwjaarsontvangst op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Waarom de gelegenheid zo lang op zich liet wachten, is wel te zien aan Máxima’s bruine huid. Die heeft ruimschoots genoten van de Argentijnse zon.

Maxima capejas
© Brunopress

De camelkleurige cape die bij de eerste verplichting van 2023 in beeld kwam, zullen we ongetwijfeld nog veel vaker gaan zien. Het kledingstuk van Natan is namelijk aan twee kanten draagbaar en past dus qua kleur bij bijna iedere set.

Maxima capejas
© Brunopress

Kijk, zo ziet de cape eruit als ze hem aan de andere zijde draagt.

Maxima
© Brunopress

Woensdag mochten de ambassadeurs langskomen voor een nieuwjaarswens. Dat de gelegenheid dan net wat chiquer is, blijkt wel uit de morningcoat van de koning.

Maxima rok
© ANP

De roestbruine rok die onder Máxima’s cape schuilgaat, hangt alweer tien jaar in haar garderobe. Het kledingstuk laat zich uitstekend combineren, dus als ze dezelfde maat weet te behouden, zal het ontwerp van Natan over tien, twintig jaar nog steeds opduiken.

Maxima paars
© Brunopress

Na de nieuwjaarsontvangst moest Máxima snel door naar Davos. Gelukkig kon ze nog snel even omkleden, want op het World Economic Forum acteert ze als VN-gezante, niet als Hare Majesteit Koningin Máxima. Omdat die scheiding voor aanwezigen best onduidelijk of ingewikkeld kan zijn, bleef de chique koninginnenkleding bewust thuis.

Maxima paars Davos
© Wopke Hoekstra Twitter

Na de nieuwjaarsontvangst moest Máxima snel door naar Davos. Gelukkig kon ze nog snel even omkleden, want op het World Economic Forum acteert ze als VN-gezante, niet als Hare Majesteit Koningin Máxima. Omdat die scheiding voor aanwezigen best onduidelijk of ingewikkeld kan zijn, bleef de chique koninginnenkleding bewust thuis. In plaats daarvan kwam er een pimpelpaars pak van travelstof in beeld. Dit materiaal kan heel mooi glanzen, maar is vooral uitermate praktisch. Door de combinatie van polyamide (74 procent) en elastaan (26 procent) is het uitermate rekbaar en kreukt het bijna niet.

Maxima davos
© UNSGSA

In Davos ging de kleurenparade vrolijk door, want op het podium van het World Economic Forum droeg de koningin een felgele set van Max Mara. Wat een geniale keuze! In de zee van donkere maatpakken kon niemand om haar heen.

Maxima Davos
© UNSGSA

Let ook even op het kleurrijke collier van (half)edelstenen. Máxima werd in 2017 voor het eerst met dit juweel gezien. Het betreft een ontwerp van Seaman Schepps en is gemaakt van geelgoud, parels, prehniet, amethist, chalcedoon, citrien, toermalijn, aquamarijn en beryl. Prijskaartje? 13.500 euro.

catherine gabriela hearst
© Brunopress

De prinses van Wales is lang, mégaslank en zeker niet bang om beide zaken te benadrukken. Kijk maar naar wat ze deze week droeg tijdens een bezoek aan een peuterspeelzaal. Dit is toch lijzigheid in optima forma?

letizia kraag
© Brunopress

Bij witte kragen denk ik gelijk aan prinses Diana, maar koningin Letizia doet hard haar best om deze associatie te kapen.

letizia kraag
© Brunopress

Met een powerpump was het totaalplaatje vast nog wat spannender geworden, maar helaas heeft de Spaanse koningin protesterende middenvoetsbeentjes. Als het even kan blijven de hoge hakken dus thuis.

sofia maxima oorbellen
© Brunopress

Ooit stond ze bekend als bikinimodel en realityster, maar tegenwoordig is de Zweedse prinses Sofia heel veel meer dan dat. Ik vind haar zelfs een van de meest sympathieke en stijlvolle prinsessen. Maandagavond verscheen ze op de rode loper in een krachtige top met dubbele knopenrij en een bijpassende pantalon. Door de speelse plukken rond haar gezicht werd het totaalplaatje niet té streng of té krachtig. Let ook even op haar oorhangers van Ole Lynggaard. Máxima heeft ze ook, maar dan in een andere kleur.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. 

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk