Josine van Modekoningin Máxima: 'HM heeft opvallend zuinig kleding gekocht'

Maxima blauw

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima doet zuinig aan (voor royal begrippen, dan).

Ieder jaar op 1 januari publiceert modewebsite UFO No More een financieel jaaroverzicht. Begrijp me goed: het gaat hierbij niet om hun eigen kasboek, maar om de mode-uitgaven van de koninklijke families. Per jurk, hoed en tas worden alle kosten minutieus bij elkaar opgeteld, zodat voor iedereen duidelijk is wie er met euro’s strooit en wie niet.

charlene
© Getty Images

Bovenaan het lijstje van big spenders stond dit keer prinses Charlène. Los van de haute couture, waar geen prijzen van bekend zijn, gaf ze in 2022 maar liefst 739.000 euro uit. Arme creditcard!

Maxima groen pak
© Brunopress

Nu wilt u vast ook weten hoe onze koningin het er vanaf bracht. Hoewel ze in 2022 meer items kocht dan haar Monegaskische collega, was ze toch bijna tien keer voordeliger uit. De teller eindigt, de couture daargelaten, op 72.000 euro. Volgens UFO No More althans, want het zou mij niet verbazen als de koningin zo nu en dan flink wat korting krijgt.

Denemarken

Door naar koningin Margrethe, want aan het Deense hof luiden ze het nieuwe jaar steevast in met een koninklijk gala. Uniformen, onderscheidingen, diademen, galajurken: alle toeters en bellen komen op 1 januari voorbij.

Margrethe Denemarken
© Brunopress

Genieten geblazen, zeker omdat de Deense koningin sowieso al een zwak heeft voor theatrale mode. Het is altijd nét iets gekker, kleurrijker en dramatischer dan bij haar collega’s. Dit jaar droeg ze een jurk met sleep van smurfenblauw fluweel. Alsof dat nog niet genoeg bijzonder genoeg was, droeg ze er ook nog een zee aan diamanten en een berg aan bont bij.

Margrethe
© Getty Images

Omdat niet iedereen aan bod kon komen op 1 januari, ging het handen schudden door op 3 en 4 januari. Voorgaande jaren was dat ook zo en dan konden we de Deense vorstin uittekenen in haar hofjurk van donkerblauwe damast.

Margrethe
© Getty Images

Na 25 jaar recyclen vond ze het nu blijkbaar welletjes, want ter ere van haar gouden regeringsjubileum liet ze zichzelf een nieuwe hofjurk aanmeten van bordeauxrode zijde. Het is te hopen dat de set nog jarenlang in gebruik blijft.

Mary denemarken
© Brunupress

Schoondochter Mary begon het jaar ook in het lang. De prinses droeg op nieuwjaarsdag een bekende, lichtblauwe japon van Lasse Spangenberg, waar maar liefst 8 meter kant in verwerkt is.

Mary denemarken
© Getty Images

Op 3 en 4 januari kwamen er eveneens eerder gedragen jurken in beeld. Deze lichtgrijze jurk gaat inmiddels dertien jaar mee. Kroonprins Frederik was overigens snipverkouden. Toen het echt niet meer ging, kreeg de prins een glas water en een hoestsnoepje overhandigd.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het AD gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk