Josine van Modekoningin Máxima: 'Door de zonnebril en jeans-hakken vind ik dit nu al één van HM's winnende looks'

Oranjes Cariben

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: vier witte broeken voor prinses Amalia.

Ze heeft amper vlieguren gemaakt. Tijdens het bezoek aan de Cariben, dat inmiddels ruim een week duurt, werd Amalia dus behoorlijk in het diepe gegooid. Ook op het gebied van mode. Gelukkig woont de prinses onder één dak met het grootste stijlicoon van Nederland.

Oranjes Cariben
© Brunopress / Getty Images

Bij aankomst werd de inmenging van Máxima gelijk al zichtbaar. Naast een jurk van Diane von Fürstenberg droeg Amalia namelijk peperdure oorbellen van groene amethist, blauwe topaas, paarse amethist en gele citrien. De glimmers kwamen rechtstreeks uit de kluis van haar moeder.

Oranjes Cariben
© Brunopress

Bij de start van het officiële programma koos de prinses voor safe. Op haar zwierige midi-jurk van Natan kon de wind geen vat krijgen.

Oranjes Cariben
© Getty Images

De keurige, maar ook onpraktische pumps werden na een paar uur omgewisseld voor hippe sneakers van Veja. Wat een verschil kunnen schoenen maken!

Net als Máxima

Voor een cultureel avondje uit sloeg Amalia maandag een blazer om. Shoulder robing, zoals deze manier van dragen ook wel wordt genoemd, biedt naast warmte ook een beetje veiligheid en comfort.

Oranjes Cariben
© Getty Images

Je kunt je als het ware verstoppen achter de stof. Best fijn als je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gevolgd wordt door een bataljon aan fotografen.

Oranjes Cariben
© Getty Images

Voor het bezoek aan Aruba nam Amalia haar broekpak van Koningsdag 2022 mee. Dit keer combineerde ze de outfit van Max Mara met half opgestoken haar. Een perfecte keuze, zowel qua look als comfort. Op de Caribische eilanden kan het flink waaien en steeds maar weer die lokken voor je gezicht gaat op een gegeven moment vervelen.

Uniform

Oranjes Cariben
© Brunopress / Getty Images

Voor een royal is het fijn om een uniform te hebben. Voor de koning is dat een donkerblauw maatpak, voor de koningin een Natan-jurk met plooien of draperieën. Ook Amalia lijkt een formule te hebben omarmd. Op Aruba en Curaçao droeg ze meermaals een witte, ietwat wijde broek. Daar kun je natuurlijk alles boven dragen, van een gifgroene blouse tot een veelkleurige cape van Missoni.

Oranjes Cariben
© Getty Images

Ook typisch Amalia: grote, opvallende oorbellen. Op deze foto draagt ze zogeheten kwaloorbellen van Barong Barong. Dit Amsterdamse label heeft een opvallend motto: iedereen heeft schoonheid in zich, het moet soms alleen nog ontdekt worden.

Oranjes Cariben
© Getty Images

Door naar koningin Máxima, want zij heeft ook zichtbaar haar best gedaan om mooie kledingsets samen te stellen. Bij aankomst op Bonaire droeg ze over een witte basis een diepblauwe blazer van Max Mara. Op zich geen heel spannende combinatie, maar door de zonnebril (met jeansstof) en jeans-hakken vind ik dit nu al één van de winnende looks van 2023.

Oranjes Cariben
© Getty Images

Ook mooi: de wijnrode jurk met zwierige draperie, die in beeld kwam bij de welkomstceremonie op Aruba. De broche van robijn en diamant voorzag de koningin van koninklijke allure, maar had ook een praktische taak. Het juweel hield de wapperende stof een beetje in het gareel.

Oranjes Cariben
© Brunopress

Nu ze de vijftig gepasseerd is, kiest Máxima steeds vaker voor wat langere rokken. Een pastelkleurige Natan-jurk uit 2013 werd voor het bezoek aan Aruba dan ook een stukje langer gemaakt. Ideaal, een eigen atelier aan huis.

Op safari

Oranjes Cariben
© Brunopress

Voor een wandeling door de prachtige natuur van Aruba liet Máxima haar torenhoge hakken achterwege. In plaats daarvan droeg ze sneakers van Hogan en een stoere jumpsuit met omgeslagen broekspijpen. Om de safari-look een chic, koninklijk tintje te geven, deed ze ook nog een leren riem van Maison Vancourt om.

Deze aflevering van Oranje Franje verscheen eerder in het Algemeen Dagblad

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk