Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Beeldschone bruid, HM sloeg de plank mis'

Josine van Modekoningin Máxima over de Royal Wedding in Jordanië: 'Rajwa was een beeldschone bruid, maar HM sloeg de plank volledig mis.'

Josine Droogendijk

Een royal wedding in Jordanië, dus de couturejurken vliegen je weer om de oren in deze speciale aflevering van Oranje Franje.

Elie Saab, Dior, Prada: het kwam tijdens de plechtigheid allemaal voorbij. Koningin Máxima koos overigens voor een oudje van Luisa Beccaria, maar of dat nou zo slim was? Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, praat je bij over de koninklijk mode van deze week.

Royal Hashemite Court

Het Jordaanse hof heeft een strikt mediabeleid, waarbij koningin Rania doorgaans het stralende middelpunt is.

Terwijl de bruid door de tuin naar haar toekomstige man wandelde, holden de prinsessen Iman en Salma achter haar aan om de sleep en sluier perfect recht te houden.

Royal Hashemite Court

Door het tempo kostte dat behoorlijk wat moeite, maar eerlijk is eerlijk: het resultaat mag er zijn. De bruid was werkelijk beeldschoon in haar couturejurk van Elie Saab.

BrunoPress/Abaca Press

Bij de halslijn heeft het bovenlijfje een asymmetrische overslag, waardoor een glimp van haar hals zichtbaar is. Vanuit de diagonale lijn bij de hals is de stof strak en geplooid om haar taille gedrapeerd, waardoor haar slanke figuur prachtig uitkwam.

Royal Hashemite Court

Omdat de bruidegom niet al te lang is, droeg Rawja onder haar bruidsjurk schoenen met een heel bescheiden hak. Aan het Jordaanse hof ligt het namelijk heel gevoelig als de vrouw langer is dan de man.

ANP / AFP

Toen koning Abdullah en koningin Rania in maart 2018 ons land bezochten, werd de fotografen ook verzocht om vanuit een bepaalde hoek foto’s te nemen. Zo zou het minder opvallen dat de koning kleiner was dan zijn vrouw. Op de foto’s die het hof zelf vrijgaf, was de koning op miraculeuze wijze overigens opeens even lang als zijn vrouw.

Getty Images

Bij de jurk zag ik overigens nog een knipoog. Koningin Rania heeft jaren geleden, in mei 2001, een jurk gedragen met exact dezelfde halslijn. Het zal je vast niet verbazen dat dit ontwerp ook werd gekocht bij Elie Saab.

Royal Hashemite Court

Over Rania gesproken: tijdens de plechtigheid droeg de koningin een zwarte jurk met details van delicaat kant. Sober voor een bruiloft, maar het vakmanschap van Dior spat er vanaf.

Royal Hashemite Court

Catherine, de prinses van Wales, beleefde haar buitenlandse royaltydebuut. Bij haar eigen huwelijk, de begrafenis van de Queen, de kroning van haar schoonvader en tal van andere gelegenheden had ze tout royale weliswaar al wel leren kennen, maar dat was allemaal in eigen land.

 Voor buitenlandse feestjes werd Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth, op reis gestuurd. Nu koning Charles het voor het zeggen heeft én William en Catherine in rang gestegen zijn, mogen zij blijkbaar het vliegtuig pakken en feestjes bijwonen. Dat belooft veel goeds, want vandaag zag Catherine er zeer stijlvol uit. Net als de bruid droeg ze couture van Elie Saab. Uit de collectie van 2017. Dat maakt mij nieuwsgierig: zou deze jurk echt al zes jaar in haar kast hangen? De avondjurk was overigens van Jenny Packham.

Getty Images

Het Nederlandse hof had twee uitnodigingen gekregen. Omdat de koning en koningin al gingen, moest prinses Amalia op haar hotelkamer blijven.

Koningin Máxima had het zichzelf niet al te moeilijk gemaakt en droeg tijdens de plechtigheid een lichtblauwe jurk van Luisa Beccaria. Het ontwerp met trompetmouwen en V-hals beleefde zijn debuut in 2017 en werd nadien ook nog wel gedragen. De keuze voor een ‘oude’ jurk vind ik top, zeker in deze tijd, maar met het model sloeg de koningin mijns inziens de plank mis.

De koninklijke familie van Jordanië is namelijk islamitisch en de plechtigheid stond ook in het teken van het geloof. Om dan een jurk met diepe V-hals te dragen, is niet de meest diplomatieke keuze. Zeker niet omdat de koningin tijdens de plechtigheid op de eerste rij mocht plaatsnemen, drie plekken naast de moeder van de bruid.

Getty Images

Wie ik ook nog even wil noemen, is prinses Elisabeth van België. Let maar op mijn woorden: zij wordt Belgisch grootste stijlicoon. Tijdens het huwelijk droeg ze ook weer een stijlvolle, zwierige jurk met lange capemouwen. Hoewel het ontwerp gewoon uit de rekken komt van Essentiel Antwerp, oogde het als dure couture. Dat zegt genoeg!

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Columns
  • Royal Hashemite Court