Josine van Modekoningin Máxima: 'Amalia's leuke oorbellen? Twee tientjes!'

Koningsdag 2023 royal looks
© Brunopress

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: flagdressing voor Máxima.

Koningsdag 2023 royal looks
© RVD

Wie was de modekoningin van Koningsdag 2023? Ik vond het moeilijk kiezen, want wat zagen de Oranjedames er prachtig uit! Máxima in het appelgroen, Amalia in het fuchsia en Ariane in het zand en kobalt. Uiteindelijk viel mijn keuze op de jongste van het stel, maar eerlijk is eerlijk: het was nipt deze keer.

Prinses Ariane

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images

Ariane ging gekleed in een zandkleurig broekpak met opvallende knoopsluiting van Max & Co. Met accessoires in dezelfde kleur had deze kledingkeuze ongetwijfeld een bleek, flets totaalplaatje opgeleverd, maar daar had de prinses een oplossing voor: een frisse accentkleur.

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images

De kobaltblauwe oorbellen en tas werden geleend van moeder Máxima. De schoenen heb ik ook weleens bij de koningin gezien, maar het zou ook kunnen dat ze in een andere maat voor de prinses zijn besteld. De haarband knipoogt naar de jaren zestig en geeft het geheel een feestelijke touch.

Prinses Amalia

Koningsdag 2023 royal looks
© Brunopress

Prinses Amalia koos op haar beurt voor een broekpak van Marina Rinaldi. Dat de broek en blazer goed zouden uitpakken, wist ze van tevoren.

Beatrix Amalia
© RVD

Ze had het ontwerp van het Italiaanse label namelijk eerder in het zwart gedragen.

Colourblocking

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images

Zeg je Amalia, dan zeg je ook colourblocking. Op de Cariben combineerde ze appelgroen met oranje, en vuurrood met smaragd. Deze keer viel de keuze ook weer op smaragd. Het tasje van Jacquemus kennen we van eerdere optredens, waaronder Koningsdag 2022.

Oorbellen

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images / Brunopress

De oorbellen van groene strassteentjes deden ook al eerder dienst en zijn voor twee tientjes te koop op Etsy.

Máxima? Flagdressing!

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images

Máxima hulde zich in het groen-wit. Juist ja, de kleuren van de Rotterdamse vlag. Flagdressing is aan het (Nederlandse) hof een veelvoorkomend fenomeen. Bezoekt Máxima een bijeenkomst van Pink Ribbon, dan draagt ze roze. Bezoekt ze Canada dan draagt ze rood en in Rotterdam dus groen-wit.

Koningsdag 2023 royal looks
© Getty Images

De top met boothals en aangeknipte mouwen is gemaakt van gerecyclede zijde. Dubbel groen dus. Net als de asymmetrische rok met striksluiting werd het kledingstuk gekocht bij Máxima’s favoriete modelabel: Natan.

Luxemburg

luxemburg huwelijk prinses alexandra
© Getty Images

Door de drukte rondom Koningsdag zouden we het bijna vergeten, maar deze week vond er ook nog een koninklijk huwelijk plaats. Alexandra, de dochter van de groothertog en groothertogin van Luxemburg, gaf haar Jawoord aan Nicolas Bagory. Haar sneeuwwitte top en pantalon zijn gekocht bij Natan, het label waar Máxima ook haar kleding voor Koningsdag kocht.

Denemarken

denemarken prinses mary jurk H&M
© ANP

Mary van Denemarken was deze week op reis en bezocht onder andere Fiji. Tijdens een zakelijk diner droeg de prinses een jurk van H&M. Waar het oorspronkelijke ontwerp een diepe halslijn had, bleek de jurk van de prinses een wijde V-hals te hebben. Lang leve de hofcoupeuses!

Deze aflevering van Oranje Franje verscheen eerder in het Algemeen Dagblad

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk