Josine van Modekoningin Máxima: 'Alexandra's bruidsjurk was… ingewikkeld!'

Luxemburg alexandra bruiloft
© Cour Grand-Ducale

Prinses Alexandra koos voor een ‘ingewikkelde’ trouwjurk, koningin Letizia pakte deze week uit met een avondjurk en juwelen. En wat zit er toch altijd in al die kleine, koninklijke handtasjes?

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland, voor wie even geen Windsor of kroon meer kan zien.

Charlotte Casiraghi Met Gala
© Brunopress

Trouwe bezoekers van deze website kan het niet zijn ontgaan: op de trappen van het Metropolitan Museum of Art werd deze week geposeerd in kleding á la Karl Lagerfeld. Het jaarlijkse MET-gala stond geheel in het teken van de in 2019 overleden koning van de couture.

Charlotte Casiraghi Met Gala
© Brunopress

Natuurlijk was Charlotte Casiraghi daar ook bij aanwezig. De dochter van prinses Caroline van Monaco groeide door de jaren heen uit tot zijn oogappel, zijn lieveling en uiteindelijk ook tot ambassadrice van Chanel. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de jurk slash jumpsuit van Charlotte uit de koker van het Franse modehuis komt. Het gaat om een ontwerp uit 1996, dat voorzien is van één van de vele handelsmerken van Lagerfeld: zwarte strikken.

letizia rood staatsbezoek
© Getty Images

Koningin Letizia mocht deze week eveneens uitpakken met een avondjurk en juwelen. In het Koninklijk Paleis in Madrid prikte ze een vorkje met de president van Colombia en zijn vrouw. Haar rode jurk met schootje en vergelijkbare volants bij de mouwen is nieuw en werd bekroond door een diamanten bloemdiadeem.

Luxemburg alexandra bruiloft
© Cour Grand-Ducale

Zaterdag vond het huwelijk van prinses Alexandra van Luxemburg plaats in een idyllische kerk in zonnig Frankrijk. De bruid had voor het onvergetelijke moment een jurk laten ontwerpen door Elie Saab.

Luxemburg alexandra bruiloft
© Cour Grand-Ducale

Het ontwerp waarop de trouwjurk was geïnspireerd, was uitgevoerd in een soepele, zwierige zijde. In een zwaardere, witte stofsoort oogde het geheel opeens wat ingewikkeld, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar eerlijk is eerlijk: het is wel een keer wat anders dan altijd maar dat kanten bovenlijfje en uitwaaierende rok.

Luxemburg Maria Teresa
© PPE Agency

Maria Teresa, de moeder van de bruid, is klein en stevig van formaat. Dat klinkt misschien als lastige mode-ingrediënten, toch lukt het de groothertogin keer op keer om prachtige, stijlvolle looks neer te zetten. Zo ook zaterdag, toen ze gekleed ging in een zwarte jumpsuit met een grote, groene bloemapplicatie.

prinses aimee
© Brunopress

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima genoten de afgelopen dagen van een korte meivakantie. In eigen land moesten we het dus hebben van de prinsen en prinsessen. Zo verscheen prinses Aimée zondag op de rode loper bij de jubileumvoorstelling van Soldaat van Oranje. De felblauwe blouse herken je misschien van Koningsdag 2022, de veelkleurige broek is nieuw.

Wat zit er toch altijd in al die kleine, koninklijke handtasjes? Deze week hadden we bijna antwoord gekregen op deze vraag, want tijdens een bezoek aan Aberfan had een schattige dreumes het voorzien op de tas van de Prinses van Wales. Hoe zijn moeder ook probeerde zijn knuistje te openen, de kleine Daniël liet niet los.

Lachend gaf Catherine aan dat hij dan wel even haar tas mocht lenen ('Ik kom hem zo wel weer halen'), zodat zij door kon gaan met handen schudden. Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk vertrok de prinses mét handtas weer naar huis.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk