Het verschil tussen Amalia en Máxima overbrug je niet met een bloemetjesjurk meer of minder

Ze hoeft toch geen kopietje te worden van haar moeder?

Maxima, Willem Alexander, Amalia

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia gaat voor groot en opvallend.

Amalia
© Brunopress

De Caribische tour van Team Oranje zit er op, de hakken kunnen eindelijk uit. Wat zullen Amalia’s voeten daar blij mee zijn! Bij haar hiel en tenen probeert ze de pijn al dagen wat te dempen met blarenpleisters, maar ik weet uit ervaring dat er eigenlijk maar één ding helpt: geen hakken meer dragen.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Qua mode kunnen we inmiddels wel concluderen dat Amalia momenteel twee looks heeft omarmd. Van de negentien outfits die ze liet zien, vielen er acht in de categorie ‘lange bloemetjesjurk’. De ene keer was de mouw lang, de andere keer wat korter, maar het idee was hetzelfde. Op sociale media klonken er naast lovende kritieken ook kritische woorden. De bloemetjesjurken zouden te ouwelijk zijn, te klassiek. Ik hoop dat Amalia zich weinig aantrekt van alle meningen. Zolang haar kleding past bij de gelegenheid én zij zich er fijn in voelt, is het goed. Amalia hoeft toch geen kopie van haar moeder te worden? Máxima is een Latina, Amalia een oranje. Dat verschil overbrug je niet met een bloemetjesjurk meer of minder.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress
Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress
Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopres

Door naar stijl nummer twee. Die laat zich het beste omschrijven als lange broek plus top, al dan niet met een bijpassend tasje. Dit recept dook maar liefst elf keer op.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Hoeden liet de prinses over aan de andere generatie. Lees: de koningin, de hofdame en de staatssecretaris. Alleen als de zon echt te fel was, werd er uit praktische overwegingen een zonnehoed gedragen.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Qua accessoires koos Amalia voor groots en opvallend. Haar oorbellen waren soms zo lang dat ze bijna haar schouders raakten. Qua kleur mochten ze best een beetje spannend zijn. Bij een appelgroene blouse droeg ze bijvoorbeeld oranje oorbellen. Als er nieuwe exemplaren in beeld kwamen, betrof het vaak tientjeswerk van Nederlandse bodem. Geinige kwal-oorbellen van Barong Barong bijvoorbeeld, of druppelvormige oorhangers van Miccy’s.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Natuurlijk had de prinses voor haar reisgarderobe gesnuffeld in haar moeders walk-in closet. Wie zou dat niet doen bij een moeder als Máxima? Naast diverse oorbellen leende de prinses een hele rits tassen. Deze zwarte strass-clutch dook tijdens de reis zelfs bij allebei op. Heel praktisch is het ontwerp overigens niet. Bij Máxima kon het tasje niet eens dicht door haar telefoon. Koningin Máxima liet tijdens de reis meer dan twintig verschillende kledingsets zien. Vrijwel alle kleuren kwamen daarbij aan bod. In vergelijking met eerdere reizen naar de Cariben was het palet minder uitgesproken. In plaats van gifgroen droeg ze nu mosterdgeel, en vuurrood moest plaatsmaken voor wijnrood. Zou het iets te maken hebben met Amalia en haar meer ingetogen kledingstijl?

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Tijdens de reis werden Máxima en Amalia bijgestaan door een team van mooimakers. De koninklijke kamenier was verantwoordelijk voor het kreukvrij klaarhangen van de sets en het aankleden, Martina Stanislavova voor de visagie en het haar. Normaal gesproken blijven beide dames tijdens een reis buiten beeld, maar toen Máxima’s haar loswaaide, moest Martina opeens voor het oog van de camera’s aan de slag.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Voor de reis heeft Máxima flink geshopt, maar niet alles was nieuw. Haar zonnebrillen kenden we al, een groot deel van haar tassen en schoenen ook. Qua kleding was ongeveer de helft nieuw, zo’n negen outfits. Mijn favoriete aankoop? De wijnrode jurk van Natan, met de zwierig over haar schouders vallende draperie.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Wat verder opviel? De grote voorkeur voor sleehakken. Slim, want met dit type kun je flink de lucht inschieten, maar het doet beduidend minder pijn dan een pump met naaldhak. Mits je niet zwikt natuurlijk, want dat gevaar ligt wel altijd op de loer bij de sleehak.

Maxima, Willem Alexander, Amalia
© Brunopress

Ter afsluiting nog een foto van Máxima’s blauwe jurk van Sandro Paris, want vrijdag kreeg ik meermaals de vraag of een koningin wel een jurk met doorkijkjes mag dragen. Ja, dat mag, maar achter het doorkijkje bij Máxima’s middenrif is keurig een stukje huidkleurige stof aangebracht.

Deze aflevering van Oranje Franje verscheen eerder in het Algemeen Dagblad

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk