De stylist van Janny van der Heijden: 'Het liefst zet ik een tiara op haar hoofd'

Janny van der Heijden

Modejournalist Josine Droogendijk hoort Janny's stylist Bjorn Franke uit.

Een jurk is nooit zomaar een aan elkaar genaaide lap stof, zeker niet bij beroemdheden. Modejournalist Josine Droogendijk duikt daarom regelmatig in een walk-in closet om een kledingstijl te ontrafelen. Met deze keer: Janny van der Heijden.

Zodra de uitzending van Heel Holland bakt begint, is het in heel wat huiskamers meteen een stuk gezelliger. Het gekeuvel van Janny en Robèrt is nu eenmaal het perfecte recept voor een ontspannen zondagavond, zeker in combinatie met het geplaag en gegrap van André van Duin. Door het trage tempo heb je als de tv-kijker ook nog eens de mogelijkheid om de getoonde zaken te voorzien van commentaar. Bij mij thuis gebeurt dat in ieder geval wel.

Een vast ingrediënt dat altijd besproken wordt? De kleding van Janny van der Heijden. De koningin van de witte tent heeft weliswaar een heel herkenbare stijl, alsof ze in beton gegoten is, maar op de een of andere manier wordt het nooit saai. Zondag droeg ze bijvoorbeeld een gouden jurk met strepen en hele grote mouwen. Bij iedere beweging was het de vraag of de stof wel of niet het beslag zou raken.

De stylist waar Janny van der Heijden al zo’n vijf, zes jaar mee samenwerkt is Bjorn Franke. Een maand voor de opnames starten, begint hij al met scannen. Dat wil zeggen: in kledingwinkels door rekken snuffelen om te zien of er iets leuks tussen hangt. Anderhalve week van tevoren wordt al het moois verzameld, van mantelpak tot parelketting.

Bij het shoppen zoekt Franke naar een balans tussen klassiek en hip. ,,De kledingstijl van Janny is vrouwelijk en klassiek, maar ik probeer het ook naar het nu te halen. Vaak lukt dat door er iets tussen te stoppen waarvan mensen denken: huh, oké….dat is heel wat anders. Denk maar aan de rode jurk met zwarte tekeningen van Michael Barnaart. Die werd echt wel opgemerkt door het publiek.”

Met de tent hoeft de stylist geen rekening te houden, met eventuele vlekken evenmin. Franke: ,,Waar ik wel op moet letten, is het weer. De ene keer is het heel heet, de andere keer extreem koud. Het komt wel voor dat wij achter de schermen in onze winterjassen staan te bibberen. Dan kun je moeilijk Janny in alleen een jurk en panty de tent in sturen.”

Qua merken wordt er vooral gekozen voor variatie. De jurk van afgelopen zondag was onmiskenbaar van Natan, het favoriete kledingmerk van koningin Máxima. Xandres en Joseph Ribkoff vallen eveneens in de smaak. Voor broeken is Cambio favoriet. Franke: ,,Veel kijkers willen weten waar de kleding van Janny vandaan komt. De jurken van Natan vallen goed in de smaak, maar passen qua budget maar bij een klein deel van de doelgroep. Daarom kies ik ook wel voor wat toegankelijker merken als BeOne of Zara. Ik merk dat de kijkers dat waarderen.”

Broeken draagt het jurylid van HHB overigens maar zelden. Franke: ,,Toen ik haar leerde kennen droeg Janny nooit een broek, ook niet privé. Inmiddels is ze om, maar jurken en rokken blijven favoriet. En parels, heel veel parels. Janny en ik zijn net eksters, we zijn dol op alles wat schijnt. Het liefst zet ik haar een tiara op haar hoofd. En vergeet haar hakken niet… van alle vrouwen die ik kleed, kan zij het meest waanzinnig op hakken lopen. Zelfs op de allerhoogste.”

Vanwege de gemoedelijke, gezellige sfeer worden bepaalde items ook juist vermeden. Franke: ,,Een zwarte jurk staat bijna iedereen, maar is veel te afstandelijk voor Heel Holland bakt. Als ik een model vind dat Janny heel goed staat, probeer ik het contrast te overbruggen met een geinige panty of iets grappigs in haar haar. Misschien klinkt het een beetje gek, maar Janny moet naar mijn gevoel iets uitstralen van een moeder, tante en oma in één. Iets warms, iets gezelligs, iets waarbij je je als kijker thuis voelt. Gelukkig zit dat in haar. Janny hoeft niet door haar kleding versterkt te worden. Ze is sterk en vriendelijk en straalt dat uit, wat ze ook draagt.”

Deze column heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk