• Health

Shitzooi, iedereen krijgt er op een zeker moment mee te maken

Shitzooi, iedereen krijgt er op een zeker moment mee te maken

En dan opeens glijdt de brief door je brievenbus. Een vooraankondiging van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Binnen drie weken ontvang ik de uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek in de vorm van een ontlastingset, in de volksmond ook wel ‘de poeptest’ genoemd. Er schiet plotseling van alles door mij heen: 

- ojee! Ben ik een risicogroep? 

- wil ik de uitslag wel weten?

- wil ik hier überhaupt aan meewerken? 

- ik heb helemaal geen klachten, dus waarom?

- waarom ontvang ik dit in de zomer? 

Geen discussie mogelijk

Natuurlijk heel onterecht om dit te denken, maar op de een of andere manier wil ik eventueel slecht nieuws niet horen in de zomer. Ik geniet dan van het lekkere weer en ben in vakantiestemming of bezig met het voorbereiden van een vakantie­­­. Ik weet wat de test inhoudt, want manlief heeft hem al een twee keer gedaan (voordeel van een oudere man). Opeens voel ik me oud, want dit soort testen krijgen oudere mensen. De boodschap is duidelijk; ik hoor bij de groep 55 tot 75-jarigen! Ik app vriendin Anne, die iets ouder is en waarschijnlijk de test al eerder heeft gehad. Ze belt me gelijk en veegt al mijn argumenten om eventueel niet mee te doen van tafel. Natuurlijk moet ik hieraan meewerken, drukt ze me op het hart. Geen discussie mogelijk. We moeten juist blij zijn dat deze test aangeboden wordt. Op deze manier worden er jaarlijks 1400 sterfgevallen voorkomen en je zult maar die ene zijn bij wie het te laat ontdekt wordt.

Na het gesprekje met Anne ben ik overstag. Ik doe mee. Twee weken later valt de envelop in de brievenbus. Ik besluit om de test gelijk te doen en op te sturen.

In die hitte?

Na het tackelen van enkele praktische problemen die ik jullie zal besparen is de klus klaar en gereed om op te sturen. Het is echter bloedheet buiten. Is het slim om het monster nu te versturen? Straks heeft de hitte in die broeierige brievenbus een nadelige invloed op de uitslag? In de bijsluiter wordt daar echter niet over gerept, dus op weg naar mijn werk gooi ik de envelop met enige tegenzin in de brievenbus. Het is een heel herkenbare envelop en ik schiet in de lach als ik denk aan de postbode en de mensen in het sorteercentrum door wiens handen mijn test zal gaan. 

Toch wel spannend

Binnen tien dagen mag ik de uitslag verwachten. Dat brengt toch wel meer spanning met zich mee dan gedacht. Helemaal als ik aan vriendinnen vertel dat ik de test heb gedaan. Bijna iedereen kent wel iemand waarbij de uitslag vermeldde dat nader onderzoek nodig was. Gelukkig meestal met een goede afloop, maar toch. 

Vandaag de uitslag ontvangen; er is geen vervolgonderzoek nodig. Alles is goed! Het geeft natuurlijk nooit 100% zekerheid, maar met deze uitslag kan ik voorlopig met een goed gevoel verder. Over twee jaar ontvang ik weer een nieuwe oproep en dan zien we wel weer. De uitslag van mijn poeptest wordt gedeeld met vriendin Anne, mijn rots in de branding.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Inge van der Steeg

Inge van der Steeg

Uitvoerend Producer

"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."