Inge dacht: als Fatima het kan, kan ik het ook

Blog Inge sapvasten lijnen

Vorige week werd het mij langzamerhand duidelijk dat je niet zo makkelijk afkomt van een suikerverslaving. Na maanden van lijnen ligt het gevaar nog steeds op de loer. Mijn suikerbehoefte is nog wel aanwezig, maar bepaald niet meer mijn leven.

Mijn gewicht blijft momenteel constant en verder afvallen is er niet meer bij.

Hoe moet ik dan ooit aan die 15 kilo komen die ik wil afvallen? 

Sportvasten

Dat vraagt om drastischer maatregelen en soms heb je geluk en vallen dingen allemaal samen. Vorige week werden wij op de redactie uitgenodigd om te gaan sportvasten. Veel vragende gezichten. Sportvasten? Het kwam mij enigszins bekend voor, maar of dat nou positief was?

Ik kan mij filmpjes herinneren waarin Fatima Moreira de Melo in RTL Boulevard vertelt over haar ervaringen met sportvasten. Ze noemt het een hel; het is zwaar en enorm afzien. Maar dan komt het eindresultaat. Fatima is alles vergeten, voelt zich prima en is blij met het resultaat.

Op dat moment kwam er een oerkracht in mij naar boven die zei: als zij het kan, kan ik het ook! De eerste afspraak is gemaakt en ik heb een partner in crime: onze hoofdredacteur Claudia Straatmans doet ook mee. Wij gaan samen sportvasten.

Wat is sportvasten?

Sportvasten is een manier om je suikerverbranding in je lichaam om te zetten naar vetverbranding. En dat in tien dagen. Je lichaam maakt een ‘switch’. Je begint met drie dagen afbouw, drie dagen vasten en vier dagen opbouw. Tijdens deze tien dagen combineer je sporten, sapvasten en voedingssupplementen met elkaar.

Je voelt je na tien dagen fitter, hebt een betere conditie en ook nog eens gewicht verloren. Vooral het laatste punt spreekt mij heel erg aan :-).

Vetpercentage

Inge dacht: als Fatima het kan, kan ik het ook

Het begon met het maken van een scan van mijn lichaam om mijn huidige vetpercentage te bepalen. Dat was schrikken; mijn totale vetpercentage is 41,8 procent en mijn BMI is 25,5.

Ik val met mijn BMI nog steeds in het vakje OVERGEWICHT. Na maanden van lijnen, afzien, hardlopen en jaloerse blikken, heb ik nog steeds overgewicht. Ik weet, het is maar een cijfer, maar toch kwam het hard aan. Aan de andere kant een prima stimulans om te starten.

Sporten

Vandaag had ik de eerste afspraak met mijn personal coach Gerard van Fittergy voor deze ‘Tien dagen challenge’. Het wandelen en rennen van de afgelopen maanden heeft duidelijk succes gehad. Mijn uithoudingstest was uitmuntend en ik kreeg groen licht om te beginnen.

Morgen start ik met mijn eerste afbouwdag. Ik denk dat ik mijzelf vanavond maar trakteer op een Vlaamse Friet met extra mayonaise. Voel ik mij morgen heel schuldig en ben ik extra gemotiveerd.

Ik hou jullie op de hoogte!

Inge van der Steeg

Inge van der Steeg

Uitvoerend Producer

"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."