Inge blogt: ‘Vroeger was alles beter!’

Inge blogt: ‘Vroeger was alles beter!’

Gisteren liep ik in Amsterdam en kwam mijn nichtje tegen. Ik kan mij nog herinneren dat zij vroeger altijd met ons mee ging op vakantie. Nu liepen we elkaar zomaar voorbij zonder elkaar te groeten. Onderweg naar huis speelde de vraag maar steeds door mijn hoofd hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Amsterdamse familieIk kom uit een echte Amsterdamse familie. Mijn vader en moeder komen allebei uit een groot gezin en hadden met alle broers en zussen veel contact. Dat was ook heel makkelijk, want iedereen woonde dicht bij elkaar. Wij woonden in het centrum van Amsterdam en de familie woonde in dezelfde straat of een straat verder.

Kwam ik thuis uit school en er was niemand thuis, dan ging ik naar een tante of naar oma. Alles deelden wij met de familie. Verjaardagen werden uitbundig gevierd. Elke Kerst, Pasen of Pinksteren vierden we met de familie. Zelf de vakanties waren we met elkaar. Het voelde goed en ik dacht dat dit nooit over zou gaan.SloopMaar toen kwam het afschuwelijk bericht dat de wijk waarin wij woonden gesloopt zou worden. Voor ik het in de gaten kreeg, was de familie uit elkaar getrokken. Iedereen verhuisde naar een ander deel van Amsterdam en een aantal familieleden verhuisden zelfs naar Purmerend of Almere.

Krampachtig probeerde iedereen contact met elkaar te houden. Het was begin jaren zeventig en de meeste familieleden hadden nog geen auto. Het contact verliep door middel van kaarten schrijven en telefoneren. Maar uiteindelijk werd het minder en minder. Iedereen bouwde een nieuw leven op in de nieuwe wijk of stad waar ze woonden.

De familietrein kwam puffend tot stilstand en we vervreemdden van elkaar.Huwelijk en begrafenissenDe enkele keren dat wij als familie weer bij elkaar kwamen, was op een huwelijk of een begrafenis. Op die momenten waren we weer heel even echt een familie, maar daar bleef het dan ook bij. Op een gegeven moment in de tijd werd ook dat minder en hoorde je via via dat een nichtje was getrouwd of dat een neef was overleden.Mijn vaderToen mijn vader 15 jaar geleden overleed, hebben wij de hele familie uitgenodigd en waren heel verbaasd dat er zoveel familieleden aanwezig waren. Dat voelde ontzettend  goed en ik hoopte op een hersteld contact. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Het is zelfs nog stiller geworden.

Door het overlijden van mijn vader was er weer een schakel weggevallen. Met op dit moment als dieptepunt dat er helemaal geen contact meer is met de meeste familie. Helaas, maar ondertussen ben ik eraan gewend en weet niet beter.

Gelukkig heb ik heel veel lieve vrienden die onvoorwaardelijk van mij houden.

Inge van der Steeg

Inge van der Steeg

Uitvoerend Producer

"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."