'Vooral Ellens lied Café ten Damme emotioneert mij als geboren Achterhoekse'

claudia straatmans en ellen ten damme

In elke editie van Nouveau staan verhalen die me raken. Als bladenmaker hang je voortdurend je thermometer in de samenleving, hou je ogen en oren open voor journalistieke en levensveranderende gebeurtenissen en vertaal je dit naar inspiratie en inhoudelijkheid.

Daarnaast heb je ook nog eens seizoenswetten. Maart staat voor een Nieuw Modeseizoen, is er bij voorbeeld een. Fris het Voorjaar in, ook zo’n bladenklassieker. Vandaar dat we in dit nummer buitengewoon veel fashion brengen.

En zelfs een Happy 50 Body & Mind-special, die we in het midden van ons blad hebben gelijmd.

Natuurlijk hebben we elke maand een groot coverinterview met een spraakmakende vrouw. Ellen ten Damme speelt momenteel de schouwburgen plat met haar show Barock. Vooral het lied Café ten Damme emotioneert mij als geboren Achterhoekse met een groot hart voor Winterswijk en nostalgie, oude mensen en de dingen die voorbijgaan.

Wat mij echter het meeste treft in dit nummer is het verhaal van Mari Carmen Oudendijk. Van huis uit is zij sportjournalist, maar speciaal voor Nouveau schreef ze over haar eigen familie. Over rouwen om een broer die een onheilsboodschap heeft gekregen.

Vorig jaar zat ik samen met Mari op een Friese boot – uitgenodigd door een gezamenlijke vriendin – toen zij en haar familie net het afschuwelijke nieuws kregen. We hebben samen gehuild, gevloekt, geschreeuwd. Ik ben daarna meteen voor ALS gaan storten.

Voor Nouveau interviewt Mari Carmen ervaringsdeskundigen Xandra en Emilie, die over het rouwproces een praktisch handboek schreven. Het staat bomvol tips wat te doen, wel te zeggen, niet te zeggen, hoe om te gaan met de bureaucratie (parkeervergunningen die zonder aankondiging worden beëindigd), enzovoort. Een interview dat aangrijpt, tot denken aanzet, een spiegel voorhoudt en tegelijkertijd handzame info geeft. Ik ben er stil van. En besef ook: bladenmaken is bladenraken.

Claudia Straatmans, hoofdredacteur Nouveau 

Cover Ellen ten Damme
© Nouveau

De nieuwe Nouveau arriveert vanaf vandaag bij de abonnees en is vanaf donderdag overal te koop! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Profile picture placeholder

Ella Vermeulen