Josine van Modekoningin Máxima: 'Wat staat een likje gel de koning toch goed'

Door Ella Vermeulen
kerstkaart oranje

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia, Alexia en Ariane in gala.

Oranjes kerstkaart 2022
© RVD

Op de meeste kerstkaarten staan romantische sneeuwlandschappen of een goedgevuld glas wijn, maar daar hoef je bij de Oranjes niet mee aan te komen. Nee, voor de kerstgroet van 2022 trokken ‘Wamax’ en de prinsessen hun allermooiste goed aan.

Mambo
© RVD

Eerlijk gezegd viel mijn blik allereerst op hondje Mambo, die van kop tot staart ondeugendheid uitstraalt. 

kerstkaart oranjes 2022
© RVD

Toen ik vervolgens naar haar baasjes keek, viel mij het kapsel van de koning op. Wat staat een likje gel hem toch goed. Dit is toch een wereld van verschil?

Máxima

maxima elie saab
© RVD / Elie Saab

De smoking van de koning gaat inmiddels al heel wat jaren mee en zijn grijze parelknopen ook, maar Máxima’s zilverkleurige godinnenjurk van Elie Saab is wel nieuw. Het kledingstuk zit als gegoten en past perfect bij haar voorkeur voor asymmetrie.

Amalia

amalia asos
© Getty Images / RVD

Amalia’s jurk kenden we al. Het ontwerp van Asos kwam namelijk ook in beeld op Prinsjesdag 2022. Destijds droeg ze er een collier van smaragd en diamant bij, dit keer bleef haar hals vrij.

Alexia

Alexia kerstkaart
© RVD

Prinses Alexia heeft een grote zwak voor Zara, dat is algemeen bekend. Haar fluwelen avondjurk, die net als Máxima’s robe voorzien is van een asymmetrische halslijn, komt ook van de Spaanse confectieketen.

alexia kerstkaart
© RVD

Blauwe nagels hebben we al vaker bij de prinses gezien en let ook even op de earcuffs van diamant en smaragd (of een imitatie daarvan). Die komen namelijk uit Máxima’s juwelenkistje.

Ariane

ariane
© RVD

Prinses Ariane, de jongste van het stel, draagt een nieuwe avondjurk van Missoni. En ja, ook hier weer een knipoog naar Máxima, want de witte oorbellen…

Ariane oorbellen maxima
© RVD / ANP

...je kunt de riedel vast wel afmaken: die komen uit het juwelenkistje van de koningin.

Zweden I

silvia zweden
© Getty Images

Heb je het over kerstkleding, dan heb je het over de kleuren bordeaux en donkergroen. Koningin Silvia van Zweden nam dit jaar de laatste categorie voor haar rekening. Hoe mooi kun je als 79-jarige zijn?!

Engeland

kerstconcert kate
© Brunopress

In de veelbesproken Netflix-documentaire deed Meghan een boekje open over haar koninklijke kleedgewoontes. Zo verklapt ze dat ze de afgelopen jaren bewust neutrale tinten droeg om te voorkomen dat ze in dezelfde kleur zou rondlopen als haar aangetrouwde familieleden.

kerstconcert Kate
© Getty Images

. Ik weet niet of de Britse royals donderdag op hun eigen manier een tegenreactie gaven, maar het viel mij op dat er bij het kerstconcert wel heel veel bordeaux opdook.

Zweden II

victoria fluweel
© Brunopress

Naast kleuren kunnen bepaalde stoffen ook een kerstsfeer oproepen. In de winkels struikel je momenteel over de pailletten en kroonprinses Victoria liet dinsdagavond zien dat fluweel ook een hele mooie optie is.

België

amalia eleonore dvf
© Brunopress / ANP

Het koninklijke gezin van België woonde ook een kerstconcert bij. En prinses Eléonore droeg een jurk die wel héél bekend voorkwam.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Profile picture placeholder

Ella Vermeulen