Josine van Modekoningin Máxima: 'Het was echt een week dubbelzien qua royal looks'

Maxima Mary

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een diamanten prei.

Koningin Máxima is deze week op vakantie, dus van haar kant even geen glitter & glamour. Catherine, de prinses van Wales, kregen we gelukkig wel te zien en dat leverde een bijzondere look op.

Kate Middleton 2006
© Getty Images

Om de symboliek te begrijpen, moeten we even terug de geschiedenis in. Het zit zo: in 2006 rondde prins William zijn opleiding af aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Bij dit plechtige moment was Catherine aanwezig, gekleed in een zwarte jurk met rode mantel.

Catherine wales 2023
© Getty Images

Gisteren vond er opnieuw een militair hoogtepunt plaats. Sinds de troonswisseling is William namelijk de prins van Wales en daarmee ook kolonel van de Welsh Guards. Ter gelegenheid van St. David’s Day bezocht hij voor het eerst het eerste bataljon en wat droeg Catherine tijdens dit bezoek? Juist ja: rood en zwart.

Catherine prinses van Wales
© Getty Images

Dat de kledingkeuze geen toeval was, bleek ook wel uit de leren, opengewerkte handschoenen van ontwerpster Evica Milovanov-Penezic. Die doken in 2006 ook al op.

zara kate zelfde hoed
© Getty Images

De hoed kwam me bekend voor en dat bleek te kloppen. Zara, de dochter van prinses Anne, heeft hem in het blauw.

Catherine prinses van Wales
© Getty Images

Het nationale symbool van Wales, een prei, was ook present. Kijk maar naar Catherines revers.

Maxima Mary Etro
© Getty Images / Det Danske Kongehus

Alsof het afgesproken werk was, werden de royals deze week opvallend vaak gespot in doublures. Mary van Denemarken droeg in India een maxi-rok die ook in Máxima’s kast hangt. Ik moet eerlijk zeggen dat het ontwerp bij de Deense kroonprinses wel wat beter uit de verf komt.

Mary Charlene zelfde jurk
© Getty Images

De prinses droeg eveneens een folkloristische jurk van Vilshenko, die ook is gedragen door Charlène van Monaco.

royals in vampire's wife
© Getty Images / ANP

Mette-Marit van Noorwegen was deze week in Londen. Tijdens een chique receptie droeg ze een donkerblauwe avondjurk van The Vampire’s Wife, die in het roze en in het groen (en twee laagjes korter) ook gedragen is door Catherine én prinses Beatrice van York.

Letizia Spanje
© Brunopress

Letizia van Spanje is al helemaal in de voorjaarsstemming. Deze week verscheen ze ten tonele in een glanzende, lichtroze jurk. Om de eentonigheid te doorbreken droeg ze er een vrolijke bloemetjestas bij.

Letizia Spanje
© Brunopress

Let ook even op Letizia’s kapsel. De voorste twee plukken zijn strak naar achteren, ónder de rest van het haar, vastgezet. Dat is niet moeilijk na te maken!

Zou de verkoop van blauw-gele stropdassen gestegen zijn? Ik denk het wel, want sinds de oorlog in Oekraïne duiken ze overal op. President Biden droeg er meerdere tijdens zijn bezoek aan het land en deze week zag ik prins Frederik er ook mee tijdens een kerkdienst voor Oekraïne.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Profile picture placeholder

Ella Vermeulen