Wandelen, wijn en wilde krullen: Claudia doet een rondje Bellopad

Wandelen, wijn en wilde krullen: Claudia doet een rondje Bellopad

“Kun je wel een natuurwandeling maken als je in de grote stad woont?”, wordt mij vaak gevraagd. Natuurlijk kan dat, het is even zoeken, soms moet je kruisende spoor- en autowegen voor lief nemen, maar daar tussenin is er in Nederland nog steeds natuur.'Beauty is in the eye of the beholder' is dan ook mijn mantra als ik onder de rook van Amsterdam wil lopen. Ik zie wél de panoramische veengronden, en wend mijn blik af bij de witte steenpuist die de uitbreiding van Wilnis blijkt te zijn. Het twintig kilometer lange Bellopad is uitgestippeld door twee enthousiaste mannen die er ook meteen een goede site bij hebben gelanceerd, en loopt langs de oude bielzen van spoorweg Uithoorn-Nieuwersluis. De trein is er al lang niet meer, gebleven zijn een paar schattige stationnetjes (waar de bejaarde vrouw van de laatste spoorwachter in mag wonen). En er zijn Hollandse veengronden, heel veel veengronden.Eerst de Demmerikse Polder, daarna de Vinkeveense Plassen. Tijdens het lopen mijmeren we over ‘oude mensen, de dingen die voorbijgaan’, daar is dit landschap een uitgelezen inspiratiebron voor. Wij kiezen er trouwens voor om de route van Mijdrecht naar Abcoude te nemen (en niet andersom), zodat we bij De Witte Dame uitkomen, een heerlijke pleisterplaats in een jawel… oud station.

Doen: Als je op korte afstand van Amsterdam een stevige (20 km) wandeling wilt maken door Hollands cultuurlandschap, met links en rechts een duikelende fuut in het veenwater.

Laten: Als je wilt verdwijnen in de natuur. Daarvoor doorkruisen te veel (spoor)wegen dit stuk Randstad.

Hoe wandel je dit dan?

4 uur wandelen, 20 km

Gebied: Bellopad van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom).

Vervoer ter plekke: Check bellopad.nl voor busnummers. Wij reden met 2 auto’s, dropten 1 bij De Witte Dame, reden met de andere naar Mijdrecht, en haalden deze na afloop weer op. In Abcoude stopt trouwens om de negen minuten een trein.

Horeca:

  • Restaurant Harbour Club Vinkeveen. Wel een beetje ordi-chic, maar met aardig personeel, ook voor ons: wandelaars met vieze veenmodder-schoenen. We sterkten aan met een grote schaal Fruit de Mer en bubbels, en zweefden daarna door naar Baambrugge.
  • Boerderij Lindehoff Baambrugge. Befaamd adres voor kaas en biologisch vlees.
  • Eindpunt (of beginpunt) De Witte Dame in Abcoude. Schitterend gerenoveerd, heerlijke tonijnpizza, en in de zomer een topterras.

En ook nog

Op de Groenlandsekade loop je langs een deel van het leven van André Hazes sr., eerst langs zijn villa, daarna volgt zijn stamkroeg De Plashoeve.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."