• Lifestyle

'Wandelen in de Kaapse Bossen: een vleugje Zuid-Afrika en dat gewoon in Nederland!'

'Wandelen in de Kaapse Bossen: een vleugje Zuid-Afrika en dat gewoon in Nederland!'

Ook in de winter kun je mooi wandelen. Het is kwestie van goede kleding en ’n zonnig humeur. Daarbij heb je vaak de natuur voor je alleen – weet Claudia Straatmans, Nouveau’s hoofdredacteur die het 4-SeizoenenWandelboek schreef. Lopen voor Lekkers in 10.000 stappen! Wandelingen van maximaal 15 kilometer met áltijd een paar goede plekken onderweg voor lekkere koffie of een knisperend glas witte wijn.

Claudia tipt deze Kaapse Bossen wandeling:

Een vleugje Zuid-Afrika in een koude wintermaand. En je hoeft er niet eens elf uur voor te vliegen, scheelt ook weer qua carbon footprint. In de buurt van Doorn ligt een cultuurlandschap met de nieuwsgierig makende naam Kaapse Bossen. Volgens de overlevering een bijnaam te danken aan de familie Swellengrebel die fortuin maakte in Zuid-Afrika, hier in de achttiende eeuw een knappe villa wilde bouwen en bij het aanschouwen van dit (destijds) nog woeste gebied riep: ‘Het lijkt de Kaap wel.’

Nou moet je een goed verhaal nooit doodchecken, maar veel Zuid-Afrikaners kwamen destijds deze kant op om hun buitgemaakte fortuin in weelderige herenhuizen te stoppen. In tegenstelling tot tweehonderd jaar geleden is deze schoonheid nu ook voor Jan met de pet toegankelijk. Natuurmonumenten heeft er maar liefst vier wandelroutes uitgezet.

'Wandelen in de Kaapse Bossen: een vleugje Zuid-Afrika en dat gewoon in Nederland!'

Ieder pad passeert of start bij Chalet Helenaheuvel, vernoemd naar dochter Helena, van de Swellengrebeltjes. Verder lezen we op de goed en veelvuldig aangebrachte bordjes dat deze aflopende heuvel vroeger een uitgestrekt heideveld was, waar door ‘begrazing en afplaggen van de heidegrond een landschap is ontstaan waar de wind vrij spel had over de heuvels met heide en kleine zandverstuiving’. Een fraai open gebied is het resultaat.

We lopen de hoogtepuntenroute, aangegeven met blauw. Wel even goed opletten, want wij stortten als lemminkjes zo blij van de heuvel af dat we de kleursignalering naar links misten en pardoes in een eenentwintigste-eeuwse villawijk terechtkwamen. Vriendelijke hondenuitlaters wezen ons weer op het juiste ‘padje’.

Niet alleen dus even goed op de bordjes letten, ook op de grond. Het gevaar (oeh, spannend, het lijkt Afrika wel) is aanwezig dat we op een adder trappen. Nou ja, zo thrilling was het ook weer niet, lezen we iets verderop: de adders bijten niet en komen  in de winter niet uit hun holen (in de zomer wordt het een stuk avontuurlijker, dan kunnen ze wel tevoorschijn komen en giftig zijn – gelukkig is er in overgeorganiseerd Nederland altijd een EHBO-post om de hoek).

Doorstappen.

Leuk, die klimboom op links, een dikke spar die in de jaren negentig is omgewaaid. We stoppen even voor een paar foto’s. Bij dit soort spielerei-vormen roep ik altijd weer uit dat de natuur nog mooier is dan een catwalkcreatie.

Ergens in het midden houden we halt bij het stilste plekje van Nederland waar een bankje staat met de toepasselijke quote:

‘De stilte

der natuur

heeft

veel geluiden’

Henriëtte Roland Holst

Route

Startpunt is bij parkeerplaats Chalêt Helenaheuvel, daar heb je de keuze uit maar liefst vier routes. Groen: 5 km, rood: 5 km, paars: 9 km. Wij liepen de donkerblauwe route

Lifestyle, lopen & lekkers 

? Vlij na het wandelen neer bij Chalêt Helenaheuvel voor een kop koffie met daarbij de enige echte Doornse skitaart van bakker Van der Woerd uit het dorp. ‘s Winters alleen open op zaterdag en zondag. 

? Luxepaarden overnachten in Parc Broekhuizen, een oud landgoed dat in een werkelijk fenomeneel gebied ligt en fantastisch wordt uitgebaat. In restaurant Voltaire kookt chef-kok Arturo Dalhuisen, die bij The White Room van Grand Hotel Krasnapolsky zijn eerste Michelinster behaalde, de sterren van de hemel. 

? 5 kilometer verder zit in de voormalige stallen van landgoed Buitenplaats Amerongen Restaurant Bentinck. Chef-kok Kevin Mewe heeft een voorliefde voor de Franse keuken en dat zie je terug in de gerechten waarbij groenten uit de kasteeltuin een hoofdrol spelen. 

Zin in meer Lopen voor Lekkers? 

'Wandelen in de Kaapse Bossen: een vleugje Zuid-Afrika en dat gewoon in Nederland!'

Deze wandeling komt uit het 4 seizoenenwandelboek van De Wandelende Hoofdredacteur Claudia Straatmans. Meer dan 50 routes met als insteek: lopen voor lekkers in 10.000 stappen voor elk seizoen van het jaar. Uitgeverij Ambo Anthos € 21,99

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."