Onontdekte schat: wandelen tussen de bollenvelden van Anna Paulowna!

Claudia Straatmans wandeling bollenvelden Anna Paulowna
© 4Seizoenenwandelboek

Hoofdredacteur Claudia tipt: deze bollenveld wandeling kent bijna niemand, zó heb je de bollenvelden (bijna) voor je alleen.

Bij bollen denk je aan Lisse en Hillegom, maar in de kop van Noord-Holland zijn nog veeeuuuul meer bollen. In Anna Paulowna golven er bloemtapijten verder dan dat je ogen reiken. Een kakofonie aan kleur en geur.

En het mooie is: de gemiddelde toerist weet dit niet. Zij blijven meestal in het gebied rond de Keukenhof hangen. Toen ik in Lisse liep, zag ik zelfs hele colonnes Duitse campers opgesteld langs een bloemenweide. Niet altijd tot vreugde van de boer trouwens, veel toeristen vertrappen het moois.

Onontdekte bollenweelde

De geheimtip is daarom: de zandgronden onder Den Helder. Daar is nog niet zo veel drukte te bekennen. Terwijl zich in deze regio officieel het grootste bloembollenproductiegebied ter wereld bevindt.

Claudia Straatmans wandeling bollenvelden Anna Paulowna
© 4Seizoenenwandelboek

Ik liep in deze streek etappe 4 van het Noord-Holland Pad die wordt aangekondigd met de volgende ronkende tekst: 'In de lente streelt de bonte pracht van alle soorten bloembollen het oog en als de wind goed staat, word je getrakteerd op de geur van bloeiende hyacinten'.

Anna Paulowna-polder

We starten in Oudesluis, ooit een haventje met de oudste sluis van Europa ('what you see is how you name it') – dit was lang voordat de Anna Paulowna polder werd ingepolderd, want zo veel activiteit is er tegenwoordig niet meer in Oudesluis. Het meest spannende zijn bijkans de NH-stickers die je naar een andere horizon leiden.

Met toestemming van de boer

Claudia Straatmans wandeling bollenvelden Anna Paulowna
© 4Seizoenenwandelboek

Bij de NH-Stickers wordt de zuid-noord route Noord-HollandPad verbeeld met een blauwe cirkel met een gele pijl in het midden. Via de Zijperdijk en de Boermanszwin lopen we dwars door weilanden naar de Boermansweg 26A. Daar, bij het grote bord Jan de Wit & Zonen mag je namelijk met toestemming van de grondeigenaar de velden in.

Toevallig staat deze eigenaar op een ladder bij zijn schuur. We maken een praatje met hem, hij blijkt de & Zonen te zijn – Hans – en we spreken onze verwondering uit dat nu half april alleen nog maar de hyacinten in bloei staan.

Hans legt geduldig uit dat het een koude april was en dat we straks in mei beslist terug moeten komen (tip: check elk jaar dus de aanloop-temperaturen van het voorjaar om je bezoek te plannen). De hyancinten ruiken overigens fantastisch, dat dan weer wel.

Geniet ervan, maar laat de bloemen staan

Hier midden in het veld ben je te gast, dus geen bloemen plukken en op de veldweg blijven. Zo kunnen onze nalopers er ook van blijven genieten (we willen niet dat boeren hun land op slot gooien).

Claudia Straatmans wandeling bollenvelden Anna Paulowna
© 4Seizoenenwandelboek

Via knooppunt 42 ga je naar links, dan rechts, langs het Noord-HollandKanaal, waar de immense BBL company (gasleidingen) op rechts niet fraai is. We kijken daarom maar stuurs voor onszelf uit hier op het oude Jaagpad.

Bij Westeinde nemen we het pontje over het kanaal richting Julianadorp. Dit later gestichte dorp is geen feëriekere nederzetting en koffie, dat hebben ze er al helemaal niet ('Koffie, dat drinken we hier thuis'), maar als je de eindeloos kleurende bloemenhorizon ziet, vergeet je dat.

Check dus wel goed het bloemenseizoen, bij een koude april kunnen de ruizende bollen zo maar paar weken later open gaan, half mei is het meestal wel afgelopen.

Goed om te weten

Route: Bollenvelden Anna Paulowna

Aantal kilometer: 9. Start in Oudesluis, volg de blauwgele stickers van het NH pad. Dit is geen rondje, dus loop heen en terug (dan 18 km), of bel in Julianadorp een taxi voor terug naar Oudesluis.

Waarom nu? Grootste bollenvelden van Nederland

Hond mee? Nee vanwege kwetsbaarheid bollen + loslopend vee

Lopen voor lekkers: de geur van hyacinten

4seizoenen wandelboek claudia straatmans
© Uitgeverij Ambo Anthos

Deze wandeling komt uit het 4Seizoenenwandelboek van Claudia Straatmans, uitgeverij Ambo Anthos.

PS: Liever lopen bij de Keukenhof?

Wel bloemen pracht en praal, geen tijd om helemaal naar de kop van Noord-Holland te rijden? De Keukenhof Wassergeest-route is een 10 kilometer lange wandeling die onder meer langs Kasteel Keukenhof (een razendpopulaire trouwlocatie), landgoedbossen, weidepaden en de bollenvelden voert. Op Trage Tochten vind je de gedetailleerde routebeschrijving.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."