'Mantelzorg? Het is voor mij een cultuurshock van jewelste, maar Karin nam gewoon haar neefje in huis'

Claudia Straatmans Karin Bloemen

Claudia Straatmans:

In Nederland zijn zo’n vijf miljoen mantelzorgers. Enorme aantallen in een enorm veranderde wereld. Voor mij was het altijd een ver-van-mijn-bedshow, maar sinds een jaar hoor ik ook bij deze club. Een cultuurshock van jewelste.

Ik was nog in de veronderstelling dat als mijn moeder steunkousen nodig heeft het Groene Kruis dit wel zou regelen. Welkom in de echte wereld, Straatmans!

Dat de zogenoemde participatiemaatschappij een intense uitwerking heeft, willen we in de nieuw Nouveau belichten. Samen met het tv-programma Koffietijd maken we een item over mantelzorgen in 2023.

Een taak die toch vooral bij vrouwen terechtkomt. Zeker bij onze leeftijdsgroep vijftigplus, die als een scharniergeneratie laveert tussen puber en behoeftige ouder.

Zelf probeer ik mijn rol maar met humor en dankbaarheid te beschouwen. Nu het nog kan.

Op het moment dat ik rechtstreeks uit de Koffietijd-studio naar de Achterhoek rij, nog strak in de make-up, met gebeeldhouwde krullen, en vervolgens bij mijn moeder twee lekkende afvalzakken wegbreng op hoge studiohakken (geen tijd gehad te verwisselen) denk ik: je zou me nu eens moeten zien. Glamour met vuilniszakken.

Op de cover van dit zorgnummer staat Karin Bloemen. Veertig jaar in het vak, dertig jaar met Marnix, groot hart, mooi gezin. Toen haar zus overleed, nam ze meteen dier zoon Gerben in huis.

Het levensverhaal van Karin leest als een boek: de misbruikende stiefvader die uiteindelijk trouwt met haar zus. Zou het een verhaallijn in een Hollywoodfilm zijn, dan zouden we dat ongeloofwaardig vinden. Maar dit is het echte leven.

Karin is daar uiteindelijk goed uitgekomen, met haar gulle lach en de zorg voor de ander. Reacties op haar verhaal beantwoordt ze persoonlijk. Tijdens de shoot had ze een aardig woord voor ons allemaal. Je leest het hele interview vanaf in de nieuwe Nouveau, die vanaf vandaag bij de abonnees arriveert en die vanaf donderdag in de winkels ligt. De boodschap? Wie goed doet, goed ontmoet.

Claudia Straatmans, hoofdredacteur Nouveau 

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."