'Maak elke dag een wandeling' en 6 andere tips tegen de winterdips!

'Maak elke dag een wandeling' en 6 andere tips tegen de winterdips!

De klok gaat dit weekend weer achteruit. Een tijd waar niet iedereen naar uitkijkt, eerder donker, minder licht. Hoe door deze periode heen te komen? ‘Skip de winterdip’ is het voornemen van Nouveau hoofdredacteur Claudia. Bij Koffietijd tv demonstreerde ze haar belangrijkste tips. Met dank aan Griekse filosofen.

Ja. Ook ik heb er last van dat de dagen korter worden, de donkerte me soms overvalt en dat er meer dagen zijn die grauw en grijs aanvoelen. Maar, omdat ik weet dat je met positiviteit verder komt dan met sippen, probeer ik mezelf op te monteren. Dit is mijn lijstje voor skip de winterdip:

1 Ik leer van een stel oude Grieken

Het epicurisme is een oud-Griekse filosofie die ervoor pleit om zorgeloos en zonder schuldgevoel te genieten van het leven. Epicurus (1e eeuw voor Christus) stelt dat genot het hoogste goed is – de basis van alle geluk –. Je moet dat genot wel op een verantwoorde en zinvolle manier nastreven. Epicuristen geloven dat je door het hier en nu te omarmen, door te kiezen voor zaken die je genot verschaffen en door bewust pijn en zorgen te vermijden gelukkiger in het leven zal staan. GENIETEN staat centraal. En ook in deze tijd valt er genoeg aan genot te doen. Mijn vrienden kunnen mijn uitspraak ‘je moet zelf de slingers ophangen’ niet meer horen. Maar dat is wat ik letterlijk doe: lichtjes ophangen in de tuin, kaarsen binnen aan, stoofpotten op het vuur die zintuigelijk binnenkomen.

2 Want: geniet met je zintuigen

Epicuristen wijzen ons op de rijkdom van de zintuiglijke wereld en moedigen ons aan om daar schaamteloos van te genieten. Ruik aan bloemen of kruiden zoals vanille en lavendel, proef van bessen en cacao, geniet van het zeezicht en de avondhemel, luister naar vogelgezang of je favoriete muziek, voel aan zijde, fluweel of leder. Vermijd onaangename zintuiglijke sensaties zoals blaffende honden, ziekenhuisgangen, chemische parfums en schoonmaakmiddelen, kunstmatige smaken, drukke kruispunten, ruwe of te krappe kledij. Het is een torenhoog cliché dat de beste dingen in het leven gratis zijn, maar het wordt wel degelijk bevestigd door menig onderzoek naar menselijk geluk.

3 Maak een wandeling

Wandelen kan altijd. Overal. Gratis. Zo’n dertig minuten per dag zorgt al voor het gelukstofje endorfine in je hoofd. Die andere beroemde Griekse filosoof Hippocrates zei al: ‘Ben je in een slecht humeur? Maak dan een wandeling. Ben je bij terugkomst nog steeds in een slecht humeur? Maak dan nóg een wandeling’.

4 Het regent echt niet zo vaak

Ahaa, ik hoor je denken: wandelen? Maar het regent toch zo vaak in de winter? Nou, dat klopt niet, vertelde meteorologe Helga van Leur me. In de winter regent het niet meer dan in een ander seizoen. Alleen denken we dat omdat de dagen vaker grijs zijn, door laaghangende bewolking die zich minder snel laat verdrijven doordat de kracht van de zon minder is. Maar zie ook puntje 5: ook in de winter schijnt de zon.

En anders geldt mijn adagium: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.

5 Reik altijd naar het licht

De zon komt elke dag weer op. En ook al zien we haar niet altijd – ze is er. En zorgt zelfs op een zwaarbewolkte dag voor zo’n 5 a 10% meer licht dan als je binnen blijft zitten.

Je kunt ook met licht het opstaan verzachten, door bijvoorbeeld te investeren in een wake-up licht. Haal ik toch de Epicuristen er weer even bij. Hun filosofie: spendeer bewust. Een epicurist zal eerlijk afwegen welke aankopen echte voldoening hebben gebracht en welke de moeite of het geld niet waard waren, en daaruit zijn conclusies trekken. Als je echt oprecht opknapt van zo’n lamp: doen. Dan is je geld goed besteed. (In tegenstelling tot een impulsaankoop: onthoud dat het genot dat je ontleent aan bepaalde aankopen soms enkel beperkt is tot het moment van de aankoop zelf, waarna je alweer snel op zoek gaat naar een nieuwe genotservaring).

6 Kunst! Ook met kinderen

Epicuristen brengen hun kinderen in aanraking met zo veel mogelijk bronnen van genot: eten en drinken, natuur, architectuur, muziek, schilderkunst, reizen en kennis.

Dit is de tijd om naar musea, de bios, IDFA te gaan, kunst zorgt voor verheffing van de ziel. En juist nu zijn er zo veel mooie tentoonstellingen te zien, of komen er aan: Klimt. Versace. Johannes Vermeer (Februari 2023).

7 Af en toe een baaldag ook oké

En denk je na dit alles gelezen te hebben: ammehoela, ik wil ook wel eens mezelf een dag toestaan met mijn dekbed over mijn hoofd? Ook daarin voorziet de oude Griek met een antwoord (ook al bestonden in zijn tijd nog geen dekbedden). Epicuristen erkennen wel dat sommige ongemakken noodzakelijk zijn voor genot op lange termijn, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het studeren voor een examen of het opvoeden van kinderen, of af en toe eens onderduiken om daarna weer op te rijzen. Zonder een goede regenbui waardeer je minder de zon – om maar even filosofisch af te sluiten. AMEN!

Meer lezen?

Hoe word je epicurist?: De eeuwenoude kunst van het leven te genietenCatherine Wilson (Uitgeverij Ten‑Have, € 22,99).

Foto (c) Maaike de Kanter. Deze tips verschenen eerder in Nouveau 13 – 2023 en is een bewerking van Goed Gevoel magazine, tekst: Astrid van der Schueren.

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."