Hoofdredacteur Claudia vat sprankelend modejaar 2022 samen in 7 momenten!

Claudia Straatmans

Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans nam vandaag bij Koffietijd de hoogtepunten van het modejaar door, je ziet hier het fragment.

Voor wie het nog even rustig wil nalezen hier alles wat aan bod is gekomen: wat was hot, en wat blijft hot? Plus een gouden tip om alvast in de Solden te shoppen!

1 Hot Pink!

Het modejaar 2022 in één woord. Of eigenlijk in drie woorden: kleur, kleur, kleur. Van groen tot geel naar paars. Maar met stip op nummer 1: roze. En dan vooral hot pink!

Deze kleur werd tijdens de fashionweek op de kaart gezet door het Italiaanse modehuis Valentino. Alles was roze. Van de runway tot aan alle details. Een fluorescerende roze wolk uit de koker van creative director Pierpaolo Piccioli. De zoekterm naar roze steeg meteen met 416% .

2 Accessoire: boerenzakdoek

Een trend die we veel zagen en volgend jaar ook veel gaan zien, zijn accessoires!

In Nederland wapperde vooral met vlag en wimpel de boerenzakdoek als hét accessoire. Aan auto’s en trekkers vanwege de boerenprotesten, maar er waren natuurlijk ook politici die het stevig omarmden.

Caroline van der Plas
© Brunopress

Laat dat bijvoorbeeld maar aan een Caroline van der Plas over om gehuld in ‘n boerenzakdoekoutfit de Prinsjesdag-kerk binnen te komen.  

3 Kim Kardashian in Marilyn Monroe jurk

Op het jaarlijkse MET gala – een festijn waar alles om mode draait – deed Kim Kardashian iedereen naar adem happen. En 7 kilo afgevallen én de iconische Marilyn Monroe jurk aan. Een beroemd kledingstuk van meer dan zestig jaar geleden.

Kim Kardashian
© Getty Images

Critici spraken er schande van, maar Kim had weer even de reuring aan haar kont hangen, een derrière die – ondanks het gewichtsverlies – toch net niet in het laatste ritssteekje paste zodat er een stola tactisch om de achterkant was gedrapeerd.

4 De vloeibare jurk van Bella Hadid

Het modehuis Coperni stond in een klap op de fashionkaart door een marketingstunt met topmodel Bella Hadid. Slecht gekleed in een slip kwam ze het podium op, om daar ter plekke te worden ‘afgespoten’.

Een team van specialisten sprayden de perfecte minimalistische Coperni-slipdress op haar lichaam. Compleet met split! Gemaakt met Fabrican, een gepatenteerd spray-on materiaal uit een blik dat uithardt tot draagbaar textiel.

5 Compressiesokken Máxima

Het leukste modemoment van onze koningin was juist een not-so-glamourmoment.

Maxima Tanzania
© ANP

Brildragend, zonder make-up en met compressiesokken uit het vliegtuig stappen. Wát een entree.

Maxima compressiesokken
© ANP

Compressiesokken waren in een klap HOT! Een soort koninklijke steunkousen, met royaal predicaat.

6 De Recycle Jurk van Amalia

Wat zou Amalia dragen tijdens haar debuut op Prinsjesdag, nu ze 18 is geworden? Onze kroonprinses let op de kleintjes, zo bleek. Een groene jurk uit een online-shop werd het.

Amalia asos
© Getty Images / RVD

Voor iedereen te bestellen, 108 euro bij Asos. En wat zag ons oog, vorige week toen we weer getrakteerd werden op de kerstkaart van onze Koninklijke familie? De groene jurk gerecycled. Dat is pas duurzaam.

7 Shop alvast in de uitverkoop: metallics!

Dit voorjaar gaan we heel veel metallic zien, veel modehuizen grijpen terug op de nineties – uiteraard in een 2023 sausje. Shop daarom alvast nu in de uitverkoop goud, zilver, koper en andere schitterende metallics.

Metallics
© Getty Images

In het buitenland kennen ze een veel meer gereguleerde uitverkoop, bijna heilig en ceremonieel. De solden start op 3 januari in Antwerpen, en vanaf 11 januari in Parijs. Dus sla je slag tijdens deze Soldes. Want mode is leuk, maar moet wel betaalbaar blijven (vrij naar Herman Finkers en Brigitte Kaandorp).

Tekst: Claudia Straatmans en Koffietijd-redacteur Marie Claire Teijgeler

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."