Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia tipt: ga NU wandelen in het Bloesempark Amstelveen!

Sakura in Nederland? Je vindt het in Bloesempark Amstelveen, dat nu prachtig in bloei staat. Nouveau's hoofdredacteur Claudia weet er een prachtige wandeling!

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans: 'Vaak wordt aan mij gevraagd: wanneer moet ik eigenlijk naar het bloesempark in Amstelveen? Om met Johan Cruijff te spreken: 'Er is maar één moment om op tijd te komen. Anders ben je te vroeg. Of te laat.'

.

Voor het bloesempark is dat de laatste weken van maart tot het begin van april.

Tijdens de bloei van de Japanse kers komt de Japanse gemeenschap hier hun Hanami Matsuri vieren, oftewel: het Kersenbloesemfeest. Cherry Blossom Amsterdam is bijkans wereldberoemd geworden.

.

Het zijn dan ook niet alleen Japanners die hier op afkomen, ook veel Nederlanders en toeristen laten zich er graag fotograferen. Wat wil je ook met zo'n feeërieke, schilderachtige achtergrond. Echt een Instagram-hit.

Daardoor wil het op zijn zachtst gezegd nogal druk zijn, tegenwoordig zijn er zelfs verkeersregelaars mee gemoeid om auto-files in goede banen te leiden.

Mijn advies: kom met de benenwagen. Pak je meteen het Pelgrimspad mee, een lange afstandspad (LAW geheten) die je langs katholieke pleisterplaatsen voert.

.

De naam van dit pad verwijst naar een oude route naar Santiago de Compostela, dit is meer een associatie dan een daadwerkelijk vastgelegde Camino-weg. Geeft niet, het idee alleen al dat ik langs een paar (kleinere) bedevaartsoorden loop, vind ik al bijna religieus. Voor mij is het bloesempark ook zo'n oord, maar dan meer in de spirituele zin.

.

Start in het Amsterdamse Bos met etappe 2 van het Pelgrimspad.

Parkeer bij de Bosbaan (eerste drie uur gratis), loop naar het informatiecentrum, meteen daarachter zie je het internationale rood-witte wandelschild. Je zit op de goede weg.

Gemeente Amsterdam

Even een kort lesje geschiedenis over het aangelegde Amsterdamse Bos. De jaren '30 van de vorige eeuw waren crisisjaren waarin de werkloosheid hoogtij vierde.

Amsterdam had ruim 50.000 werklozen en was naarstig op zoek naar werkverschaffingsprojecten. Onder de noemer 'Vijf jaar werk voor duizend man' zette de gemeente Amsterdamse werklozen in om het Amsterdamse bos aan te leggen.

Uiteraard duurde het werk uiteindelijk veel langer dan vijf jaar, de laatste boom werd in het kader van nationale bomenplantdag in 1970 op de zuidelijke helling van de heuvel door kinderen geplant.

.

Heuvel inderdaad, je leest het goed. In het aangelegde bos is dat hoogteverschil soms goed waarneembaar (goed voor de bilspieren). Ben je allergisch voor geluid (misofonie) beeld je dan in dat de A9 waar je onderdoor loopt een ruisende zee is.

Vrij snel ná de tunnel onder de autoweg zie je een bordje linksaf naar het bloesempark (vanuit daar nog 800 meter). Wat een lust voor het oog!

(disclaimer: op niet drukke ochtenden, anders struikel je er over de picknickende mensen die niet altijd hun rotzooi opruimen)

.

Als je tijd hebt, loop daarna nog even door langs De Poel, een afgegraven veengebied (that's why AmstelVEEN). In de verte zie je de Urbanuskerk, bijna afgebrand in 2018, maar inmiddels nagenoeg hersteld.

Urbanus, vereerd als beschermheilige van wijnboeren, wordt aangeroepen tegen dronkenschap. Dat treft, wij zijn namelijk wel een beetje dronken van geluk, door de schoonheid van de Japanse Kers, die slechts twee weken per jaar in bloei staat.

Zwalkend lopen we terug richting de Bosbaan, naar de auto. Dit was met recht een waar Japanse Shinrin-Yoku (bosbaden) ritueel.

Bloesempark en meer

.

Aantal kilometers: 10

Waarom in de lente? Het beroemde bloesempark!

In een notendop: oogstrelende bloesems (bloesemtijd zo'n 2 à 3 weken) in de maanden maart en april

Hond mee? Ja (maar niet de Poel-vennen even verderop)

Lopen voor lekkers: kokosmakronen van Koffietentje Amsterdamse bos

ROUTE

  • Parkeerplaats Amsterdamse Bos. Bij de Bosbaan eerste drie uur gratis, daarna € 5,25 per uur.
  • Bloeiperiode Bloesempark: nu tot ongeveer eind maart (ongeveer 2 tot 3 weken)
  • Aantal kilometers: 10 km in totaal, 5 km heen en 5 km terug (14.000 stappen)
  • Route: volg de rood-witte loop-markering

LIFESTYLE

Vlakbij bij de Bosbaan staat een leuk koffietentje, De Boshalte. Topkoffie + zelfgebakken kokosmakronen + houtkachel. Er werken leuke bohemien-achtige mensen.

Restaurant Aan de Poel. Michelinrestaurant met waanzinnig terras aan het water. Bekroond met twee Michelinsterren, dus goedkoop is het niet, maar het uitzicht, de keuken (onder leiding van Stefan van Sprang) zijn zo fenomenaal dat je dat er voor over hebt.

Deze wandeling komt uit het 4-seizoenen wandelboek van Nouveau hoofdredacteur Claudia Straatmans.