Een van Claudia’s favoriete wandelingen van het Jaar. Nu al!

Een van Claudia’s favoriete wandelingen van het Jaar. Nu al!

Met mijn dauwwandelclubje (elke eerste vrijdagochtend van de maand) wilde ik ook wel eens wat langer op stap. Letterlijk. Als reisleider zou ik de bestemming en de overnachtingen regelen. Van collega Wies had ik al wildenthousiaste verhalen gehoord over het Marskramerpad, een langeafstandspad dwars door midden-Nederland met als hoogtepunt de etappes op de Hoge Veluwe. Want wat een – excusez le cliché – on-Nederlands mooi landschap: eindeloos zingende bossen die tegen heuvels opgroeien en heide en zandverstuivingen omlijsten.

Vanuit onze overnachting in Beekbergen startten we zaterdagochtend om logistieke redenen in Hoenderloo. De etappe Hoenderloo – Katwijk is 17,6 kilometer en wij, stoere dauwwandelaars, dachten dat we na die 17 nog wel even konden doortrippelen naar ons volgende hotel in Garderen. Maar we hadden buiten het rulle Kootwijkerzand gerekend. Instagram-mooi, alsof we in Tanzania liepen, maar topzwaar voor de benen. Tegen de tijd dat we Kootwijk bereikten, lieten we ons daarna toch maar lafjes met de regiotaxi verder brengen.

Een van Claudia’s favoriete wandelingen van het Jaar. Nu al!
Zondagochtend stonden we weer te trappelen. Nu ‘even’ Hoenderloo-Beekbergen heen en terug. Letterlijk de zaak van twee kanten bekijken en dan zie je natuurlijk steeds iets nieuws. Een nog sprookjesachtiger landschap dan de dag ervoor. Over de Speulderholt, een 30 meter hoge stuwwal uit de ijstijd. Beneden ruisen de bossen. Alsof we in Duitsland lopen, en dat nur eine Stunde von zu Hause entfernt.

DoenOn-Nederlands mooi.Voelt als wandelen in de Ardennen of Duitsland, maar dan dichtbij huis. 

LatenAls je het lastig vindt om dure regiotaxi’s te moeten regelen.WandelenHet Marskramerpad is de oude handelsroute vanuit Bad Bentheim naar Scheveningen en beslaat 372 kilometer. Je wandelt in de voetsporen van marskramers. Dit pad bestaat uit 20 etappes en is dus gemakkelijk op te delen. wandelnet.nlLifestyleEerst slapen in een tiny house op Droompark Beekbergen, daarna bij Bilderberg Résidence Groot Heideborgh Garderen, met z’n geweldige service. Op de buitenplaats mochten we bij het vuur mét dinerbord naar de volle maan kijken.CulinairOntbijt stevig: 17,6 km lang kom je geen horeca meer tegen. Onze favoriet in Hoenderloo: Broodhuis Pien, hemelse Gasterij ’t Hilletje in Kootwijk én de amuseplank van Andri Jansen van Bilderberg Résidence Groot Heideborgh.

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."