• Lifestyle

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Ik wilde altijd nog graag een keer cruisen met mijn tienerdochter. Zelf was ik vroeger helemaal gek van ‘The Love Boat’. Voor deze trip had ik me even in de geschiedenis ingelezen en zo kwam ik erachter dat er heel vroeger zelfs een koe mee aan boord ging, dan was er altijd verse melk.

Deze cruise had weer een heel ander comfort-gehalte, helemaal 2022.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Vanwege de aanvoerroute - we vliegen vanuit Europa naar Orlando - overnachten we eerst in een Disney Hotel in Walt Disney World Resort. De volgende ochtend bij het grote gezamenlijke ontbijt wordt de indeling voor het vervoer naar startpunt Port Canaveral bekendgemaakt.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Met zijn allen in een bus? Die voorscène heeft The Love Boat in ieder geval nooit gehaald.

Wenteltrappen

Eenmaal bij de Port mag mijn dochter met haar Amerikaanse paspoort zo door. Als Europeaan moet je eerst wat paperwork afhandelen, ESTA (visum) laten zien, omdat je naar de Bahama’s gaat en weer terug de VS in. Dit vergt wat tijd, ook omdat we nog een verplichte coronatest moeten doen. Maar als ik dan uiteindelijk ook mijn boardingticket heb, volgt de magie.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

We arriveren aan boord in de sprookjesachtige Grand Hall. Wenteltrappen. Kroonluchter. Assepoester die staat te zwaaien op een balkon. ‘Change your state in a heartbeat’, zegt mindfulnessgoeroe Tony Robbins en wij zijn – ondanks de jetlag en het wachten – instant vrolijk. Samen huppelen we over de trappen, waarbij dochter spot dat elk tapijt per verdieping anders is en voor een ‘character’ staat.

De vaartocht zelf

Een flat op zee. En daar is geen woord aan gelogen. Vijftien verdiepingen hoog. Er is plek voor 4000 passagiers, er zijn zeven dekken met een theater, bioscoop, restaurants, cafés en diverse pools. Er valt hier dus genoeg te ontdekken. Ons gezin heeft doorgaans niet zoveel met all-inclusive, maar hier op het schip wordt het volledig omarmd - dochter gaat wel drie keer per dag langs het buffet om patat te halen.

Prompt gaan wij een gesprek aan over de rechtszaak van Johnny Depp en Amber Heard

Na het eten schuimen we het schip af en zien een overvloed aan winkeltjes en restaurantjes, allemaal verwijzend naar Disneypersonages. Zo is de barbershop geïnspireerd op Kapitein Haak. Prompt gaan wij een gesprek aan over de rechtszaak van Johnny Depp en Amber Heard. Het is verfrissend om het perspectief van een tiener te horen.

Groeningen

Dan raken we aan de praat met personeelsleden, die lyrisch zijn over ‘Groeningen’. Omdat de Disney Wish (in Duitsland gebouwd) een paar testdagen in de Eemsmond heeft gelegen, raakt het personeel schier in vervoering als ze horen dat we uit Nederland komen.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Voor kinderen is er van alles te beleven aan boord, zoals ontmoetingen met Disneyfiguren en kidsclubs (tot en met tot en met zeventien jaar) met entertainment in verschillende ruimtes. Mijn Amsterdamse wereldkind voelt zich hier net wat te stoer voor, maar er is ook een vuurwerkshow en een theater - we zien een theatershow van Little Mermaid - en dan is ze opeens weer een verrukt kind.

AquaMouse

Even later wordt ook deze moeder weer kind. Op dek 13 is een heuse attractie gebouwd, de AquaMouse, een 230 meter lange bandenglijbaan waarvan een doorzichtig deel ook even buitenboord loopt. Samen gaan we de hoogte in – het voelt als dek 14. Nat en lachend stappen we uit in een van de zes zwembaden.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Wat ik nog meer doe? Sporten in de fitnessclub, al om 6 uur ’s ochtends (met mijn Europese bioritme toch vroeg wakker). Als beloning haal ik daarna een échte barista-koffie (met een kleine bijbetaling). Het aanbod aan boord is 'for the young and the young at heart', wat wil zeggen dat er naast alles wat er te beleven is voor kinderen ook genoeg te doen is voor volwassen, zonder speelkasteelvibes. Denk aan een fijne (en verrassend grote) spa, champagne- en whiskyproeverijen en fine dining.

Meezingen

Afwisseling is er ook in het culinaire aanbod. Elke avond zit je in een ander restaurant, het personeel rouleert mee, zodat je een band met je ober krijgt. En wij rollercoasten van 1923 (het jaar waarin Walt Disney Company begon) via Marvel (waardoor ik nu weet dat mijn dochter extreem gek is van het personage Ant-Man, dat de eetzaal komt binnenlopen)...

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

...tot Frozen (Arendelle-restaurant geheten). Ook al is dochter daar te oud voor, ze kan elk lied meezingen. Het samen optutten om naar het restaurant te gaan is ook al geweldig. Vanwege de Schiphol-perikelen vlogen we alleen met handbagage. De kleine hoeveelheid make-up die we mee konden nemen, delen we welwillend.

Nemo

Het eindpunt van deze cruise is de Bahama’s, een plek die volgens mij bij iedereen bekend is als een paradijs omringd met turquoise water. Disney heeft er een eigen eiland, Castaway, met een decor, huisjes en een laid back-gevoel dat zo uit een film komt. Het Robin Crusoe- en rastafari-gevoel is compleet. Je kunt er fietsen, zwemmen en snorkelen.

'Cruisen 3.0: aan boord van een sprookjespaleis'

Het is Disney, dus veiligheid voorop; overal staan lifeguards. Maar toch, snorkelen is nieuw voor me. In het begin vind ik het doodeng: ik krijg mijn ademhaling maar niet goed geregeld en de zwemvliezen zijn me ook te veel, maar omdat mijn dochter zo enthousiast is en steeds 'mama, kijk dan!' roept, wil ik per se mee. Loslaten en vertrouwen – en uiteindelijk overwin ik mijn angst, ga ik onder water en zie ik de mooiste vissen. Ik vind zelfs Nemo – wat wil een mens nog meer?

Tips van ervaren cruisers

• Boek altijd een buitenhut met een balkonnetje.

• Zie je aantrekkelijke excursies, reserveer ze vooraf, want vaak zijn ze aan boord al volgeboekt. Spabehandelingen idem.

• Op ligdagen is een schip vrij stil, dat zijn ideale momenten om een massage of workshop te boeken.

• Amerikaanse en Nederlandse rederijen zijn zeer goed georganiseerd, bij Italiaanse cruises gaat het er soms iets rommeliger aan toe.

• Qua prijs boek je een cruisereis het best óf heel vroeg óf last-minute.

• Vertrek je vanuit het buitenland, plak dan een extra dag vakantie aan de voorkant van je cruisereis en overnacht op de plek van inschepen: een beetje speling hebben, scheelt een hoop stress.

• Het duurt vaak even voor je koffer in de hut is; stop wat toiletspullen en een zomerse outfit in je handbagage. Zo kun je meteen het schip gaan verkennen zonder te hoeven wachten op je spullen.

• Pak een paar nette outfits in voor als je in een van de betere restaurants gaat eten: ‘dressing for dinner' is nog altijd een leuke cruisetraditie.

• Hou qua budget rekening met meerkosten voor activiteiten, wifi, alcohol en bepaalde diensten.

• Het aanbod aan activiteiten is overweldigend. Laat je FOMO aan de wal, het is vakantie en als je met een boek op je balkonnetje wilt zitten, is dat óók goed.

• Van boord voor een excursie? Zorg dat je ruim op tijd weer bij de tender of de trap bent: het schip moet op schema blijven en wacht niet op je.

• Cruise je in Amerika? Hou dan rekening met het fooiensysteem, wat voor Nederlanders wel eens als een verplichte extra voelt, maar onderdeel van het Amerikaanse systeem is. De gastvrijheid en service zijn van een ongekend hoog niveau bij Amerikaanse cruisemaatschappijen. Je wordt letterlijk in de watten gelegd door de crew aan boord. Het is aardig om daar een financiële geste tegenover te stellen, want men krijgt niet veel betaald.

• Goed om te weten: aan boord wordt alleen alcohol geschonken aan mensen van 21 jaar en ouder.

• Wapen je op de Disney Wish met een dekplan, om de beste zones die meer op volwassenen zijn gericht, zoals de Quiet Cove en de Bayou, te kunnen vinden.

• De dresscode op een Amerikaanse cruise is iets vrijer. We zagen families die compleet als Arabella & Co verkleed waren. In Europa is het net even wat gekleder. Het allerbelangrijkste is echter toch de combinatie tussen ontspanning en op ontdekkingsreis gaan en daarmee zit het hier wel goed.

• Er zijn aanbieders, zoals zeetours.nl, die een boeking kunnen aanvullen met vluchten naar voorkeur (inclusief stoelselectie en upgrades), hotelovernachtingen voor en na de reis, transfers tussen luchthaven-hotel-haven, een huurauto, et cetera. Ook is het exclusief bij Zeetours mogelijk om Flying Blue Miles te sparen op je cruise.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."