• Lifestyle

Claudia wandelt door Rijs: 'Hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal'

Claudia wandelt door Rijs: 'Hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal'

Nouveau's hoofdredacteur Claudia heeft het zo'n beetje uitgevonden: lifestylewandelen, ofwel 'lopen voor lekkers'. Hier omschrijft ze haar favoriete route door het Friese Rijs.

• 5,5 Kilometer• Groots wandelbos aan het IJsselmeer• Glooiende grond met eiken en beukenEen pake van mijn man kocht in de jaren vijftig een stuk land in een bos en zette daar eigenhandig een houten huisje op. Dit bloedrode Scandinavische huisje is al meer dan een halve eeuw in de schoonfamilie en daardoor ‘viel’ ik in dit bijzondere stukje Nederland.

Een regio die je op het verkeerde been zet. Golvend Gaasterland ziet eruit als Drenthe – met ruisende bossen vol eiken en beuken op omhooggestuwde gaasten (meteen de naam verklaard). Maar het is hier onmiskenbaar en hoorbaar grûtsk Fries, met zijn dubbele plaatsnamen en vlaggen met pompeblêden. Dorpen in deze regio zijn onder andere Oudemirdum, Sondel en Rijs. Bij die laatste plaats – of nou ja plaats, meer een verzameling horecabedrijven – is het mooiste bos uit de regio te vinden.

‘Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer, Zuiderzee heet nu IJsselmeer’

Eeuwenoude eikenbomen omzomen de statige Murnserleane – die volgens vereniging It Fryske Gea voelt als de Kalverstraat, zoveel valt er te zien op deze bosboulevard. Deze adellijke hoofdlaan leidt naar de beloning: het Mirnser Klif. Een 2,5 meter boven NAP liggende kleileemrug. De klif is in de ijstijd ontstaan door oprukkend landijs en vormt een natuurlijke bescherming tegen het wassende water. (‘Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer, Zuiderzee heet nu IJsselmeer.’)

De meeste shinrin-yoku-gangers (bosbaden nieuwe stijl) parkeren bij de grote ingang waar ooit Huize Rijs van de Van Swinderens stond. Het herenhuis is weg, de slottuin is wel opnieuw aangelegd. Wij ‘enteren’ het bos via de Marderleane, zodat we de wetlands van Séfonsterpolder meepakken.

Uit het bos doemt de blauwe vlakte van het IJsselmeer op

Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal. Ben je met kinderen, vertel dan over de raketten uit de Tweede Wereldoorlog die hier gelanceerd werden. En hou vooral de beloning voor ogen. Uit het bos doemt de blauwe vlakte van het IJsselmeer op. Nog een mooi verhaal: bij helder weer zou je Enkhuizen aan de overkant kunnen zien liggen. In ieder geval zie je Duitse nummerplaten, de woeste wind bij het Mirnser Klif trekt ontzettend veel Duitse kitesurfers aan.

ROUTE

Claudia wandelt door Rijs: 'Hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal'

Het Rysterbosk en de Séfonsterpolder worden beheerd door het Friese equivalent van Natuurmonumenten: lt Fryske Gea. Ze hebben een paar mooie wandelroutes uitgezet. De rode is 3 kilometer. Volg je de blauwe paaltjes (5,5 km) dan kom je bij het Mirnser Klif.

LIFESTYLE

Niet alle horecagelegenheden in Rijs zijn ingericht op de lifestylegenieter. Bij deze zit je in ieder geval goed.• De 18e-eeuwse herberg Hotel Jans wordt beetje bij beetje opgeknapt.

Claudia wandelt door Rijs: 'Hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal'

• Het paviljoen op het Mirnser Klif is getransformeerd van witte snackkeet tot hip zwart gebouw met zwart gestaalde ramen. De kaart is ook enorm opgeglowd, met onder andere vegan gerechten. Uniek voor dit gebied: ze hebben schappelijk geprijsde cava by the glass. En op zaterdag is er yoga & suppen.

Foto Claudia (c) Maaike de Kanter

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."