• Lifestyle

Claudia wandelt door het Diemerbos: 'Onontdekte schat, vlak bij Amsterdam!'

Claudia wandelt door het Diemerbos:  'Onontdekte schat, vlak bij Amsterdam!'

Nouveau's hoofdredacteur Claudia heeft het zo'n beetje uitgevonden: lifestylewandelen, ofwel 'lopen voor lekkers'. Hier omschrijft ze haar favoriete route door het Diemerbos!

• 5 kilometer• Honden- en Millennialparadijs• Aangelegd bos ten zuidoosten van Amsterdam

Nu Arie Boomsma er is gesignaleerd en er een hippe bierbrouwerij zit, komt het Diemerbos opeens toch nog onder de aandacht. Heel lang was dit stuk groen ten zuidoosten van de hoofdstad relatief onbekend. Hondenliefhebbers kenden het wel, maar de gewone Amsterdammer ging toch liever naar het Vondelpark of het Amsterdamse Bos om met bomen te knuffelen. Nu staan er geen majestueuze exemplaren op dit stuk natuur, en dat is ook niet gek: dit bos is pas in 1990 aangelegd. Bij de afgravingen bleken er trouwens oude stammen in de veengrond te zitten. Nieuw bos op oud bos!

Oooh, niet te veel in ons hoofd zitten, wel even naar de aarde kijken

Spirituele vriendin Irma (zei Máxima al niet: ‘Iedereen heeft wel een esoterische vriendin?’) en ik lopen een rondje, de 5 kilometer lange Diemerbosroute. Het moest ook wel een ‘cirkel’ zijn, want onderwijl praten we over Inez van Oords boek Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? Oooh, niet te veel in ons hoofd zitten, wel even naar de aarde kijken. Het is hier drassig. Niet gek als dit oud moeras is. Waterdichte schoenen mee dus.

De Diemerbosroute biedt mooie doorkijkjes naar dit weidse Hollandse landschap

We lopen langs het Telegraafbos, zo genoemd omdat de krant een deel van de nieuwe aanplant betaalde. We duiken onder de A9 door. Bij het verlengen van deze snelweg is er nieuwe natuur gecreëerd (dat was een voorwaarde). Nou ja, die natuur was er al, maar ze is toegankelijker geworden. Door twee gloednieuwe fiets- en wandeltunnels lopen we het polderlandschap in. Open veenweiden. Voor nieuwe bezoekers de grootste verrassing. Laaggelegen polders zijn ontstaan door afgravingen van veen vanaf de achttiende eeuw. De hierdoor ontstane plassen zijn later drooggemalen, waardoor zich prachtig polderlandschap heeft gevormd. De Diemerbosroute biedt mooie doorkijkjes naar dit weidse Hollandse landschap. Met de Gaaspermolen als ijkpunt – hoe Hollands kan het zijn? Via de bovenkant lopen we onze ronde terug.

ROUTE

Claudia wandelt door het Diemerbos:  'Onontdekte schat, vlak bij Amsterdam!'

Komend vanaf de A10 staat het Diemerbos met ANWB-borden aangegeven. Startpunt is de Muiderstraatweg (parkeerplaats Penbos). De route is gemarkeerd met ANWB-bordjes en rood-geel-roodstickers. Start- en eindpunt van deze route zijn op de Stammerdijk.

LIFESTYLE

Sinds House of Bird in het Diemerbos is neergestreken, is de populariteit flink gestegen. Uitgebreid terras en kaart met ook twee goede Spaanse witte wijnen –  terwijl het in de basis dus een bierbrouwerij is.

Claudia wandelt door het Diemerbos:  'Onontdekte schat, vlak bij Amsterdam!'

Namen van de bieren zijn een ode aan vogels: Fuut Fieuw, Dat Is Andere Koekoek, Vink Heerlijk en ook een goede alcoholvrije Non-Alk. De eigenaren hebben humor. Elke dag open vanaf 10 uur. Ja, ook op maandag.

Foto Claudia (c) Maaike de Kanter

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."