Claudia wandelt: de bossen van Drenthe

Claudia wandelt: de bossen van Drenthe

Ook al kom ik zelf uit de Achterhoek en vind het daar ‘allebastend’ mooi, de provincie die zich afficheert als wandelprovincie is Drenthe. Daarom tip ik speciaal voor de meivakantie een wandeling met voor de meereizende pubers ook nog een puike accommodatie.

Hof van Saksen. Terwijl de pubers daar allerhande vertier hebben (ook in lockdowntijden nog genoeg te doen), konden wij mooi even de bossen in.

Rust, ruimte en natuur. Waar op sommige plekken in Nederland een continue geluidszee ruist (= altijd wel ergens een snelweg in de buurt) word je hier hooguit opgeschrikt door een omrollend hunebed of een sputterende Johan Derksen die verderop in Grollo woont.

Wij kiezen vandaag voor de 6,5 kilometer lange Anserdiep route. Als deze te kort is, verlengen we gewoon met de kaart in onze handen onze stappen, uitbreiding naar het Gasselterveld is mogelijk.

Of nog verder naar de Aa waar dichter Rutger Kopland zo beeldend over schreef. 

Het befaamde Drentse coulissenlandschap blijft wonderschoon. Elke keer een ander decor. Van bossen naar heide via akkerbouw naar meanderende beekjes. Met Kopland in ons hoofd:

Morgens aan de rivier, morgens

waarin

hij nog lijkt te overwegen

waarheen hij die dag

weer zal gaan,

of hij diezelfde hevige bewegingen

zal maken

als altijd,

of niet meer.

En route

Drenthe afficheert zich als dé wandelprovincie. Bossen, heide, brinkdorpen. En rust. Veel minder snelwegen dan in de rest van Nederland, en dat hoor je, of juist niet. Probeer eens de Aa en Hunzeroute, of het Anlooërdiepje. Allebei zo’n 10 kilometer. Of ga naar het Drents-Friese woud, door die-hards omschreven als een van de laatste echte woeste bossen van Nederland.

Lifestyle

Hof van Saksen heeft prima culinaire mogelijkheden. Goede (afhaal)restaurants op het terrein en hun supermarkt Noordermarkt heeft een assortiment waar je goed kunt inslaan voor een gastronomische lunch onderweg – met zelfs (als beloning uiteraard ná het wandelen) Astrid & Therese wijn.

Doen: In de lente. De ontluikende kleuren van de natuur voelen als een grote modeshow.

Laten: Als je maar 1 dag hebt. Tenzij je in de buurt woont en snel kunt aanrijden.

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."