• Lifestyle

Claudia: 'Wandelen in Corona-tijden'

Claudia: 'Wandelen in Corona-tijden'

Wat mag allemaal wel en niet? Wandelen mag in deze tijd nog steeds. Mits je op gepaste afstand blijft. Hoofdredacteur Claudia weet de plek waar dat kan. NOORDVOORT, een lange weidse leegte waar je niet snel iemand tegenkomt.

“Every cloud has its silver lining. Ook in deze Corona-tijden. Het kan zou namelijk kunnen dat de Formule 1 in Zandvoort niet doorgaat. Ik wil niemand zijn hobby afpakken, maar een geldverslindende bezigheid middenin kwetsbare natuur kan écht niet als we proberen de wereld en flora & fauna met meer zachtheid te bekijken.

Alleen al het idee dat raceteams om sneller bij het circuit te komen door Noordvoort mochten scheuren, gaf de waanzin aan. Gelukkig is dat idee al van tafel.

Wat is Noordvoort?

Tussen Zandvoort en Noordwijk (paal 70 en 73) ligt een lang, uitgestrekt rustgebied: Noordvoort (voor deze samenvoeging heeft vast iemand een prijs gewonnen ?).

Zeehonden zijn er de voornaamste gasten, wij zijn slechts op bezoek. Dus stilletjes erlangs, of als we te veel storen, de duinen in en op. Wel over de gebaande paden, want de gecreëerde natuur is hier nog kwetsbaar. In de zeereep zijn stuifkuilen gemaakt, waardoor het zand opnieuw is gaan stuiven. Door de wind ontstonden er slufters en kwam er een geleidelijke, natuurlijke overgang van zee naar duinen.

Ik loop hier met mijn vriendinnen en hond Scott.

We citeren zinnen uit Het Zoutpad, het bejubelde boek van de vijftigjarige Raynor Winn, die samen met haar man Moth dakloos wordt en uit nood het 1014 kilometer lange South West Coast Path in Wales gaat lopen.

 ‘Het pad was gemakkelijk en liep laag tussen bomen en hoge heggen door. De wind deed de zaden van de brem rammelen in hun peulen en de gaspeldoorntakken kraken.’

Claudia: 'Wandelen in Corona-tijden'

Wales ligt niet op loopafstand. Maar onze Nederlandse kustlijn van 353 kilometer biedt ook genoeg escapisme. Van Zandvoort naar Noordwijk via de kustlijn is 13,8 kilometer. Check van tevoren hoe de wind waait, bij fikse tegenwind haal je de vijf kilometer per uur niet. Andersom lopen (en dan opgetild worden als een vlieger) kan natuurlijk ook.

Je kunt de route verlengen door nog 2,5 km Langevelderslag mee te nemen.

Geniet van de stilte en besef hoe bijzonder het is dat deze niet is doorbroken.

Veel wandelplezier!

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en heeft als bijnaam De Wandelende Hoofdredacteur. Al lopend op zoek naar lifestyle-parels is haar lust en haar leven. "Samen met man, dochter en vriendinnen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben."